Σάββατο 2 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ"
Συντονισμένη προσπάθεια για... να μπει λουκέτο

Καμία δέσμευση δεν αναλαμβάνει η κυβέρνηση για τη σωτηρία της ιστορικής οινοποιίας "Αχάια Κλάους", αίτημα το οποίο μετέφερε χτες στην υφυπουργό Ανάπτυξης το ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων. Το υπουργείο δεν εμπλέκεται σε διατραπεζικά θέματα ήταν η απάντηση που εισέπραξαν οι εργαζόμενοι.

Η επιχείρηση πέρα από τα συσσωρευμένα χρέη των 8 δισ. δρχ. και την υπονόμευση των πιστωτριών τραπεζών (Αγροτική, Πειραιώς, Πίστεως, Ιονική, Εμπορική και Εθνική), την οποία η κυβέρνηση παρακολουθεί ως απλώς παρατηρητής, αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες ένα πρόσθετο πρόβλημα, που αν δεν επιλυθεί άμεσα θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια την επιχείρηση στο κλείσιμο. Το τελωνείο Πατρών με αίτημα την άμεση εξόφληση οφειλών, ύψους 350 εκατ. δρχ., απαγόρεψε τις εξαγωγές της εταιρίας, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο η ίδια η βιωσιμότητά της, αφού περίπου το 80% της συνολικής παραγωγής προορίζεται για εξαγωγές. Ηδη η απόφαση αυτή έχει στοιχίσει στην επιχείρηση απώλεια εσόδων από προγραμματισμένες παραγγελίες του εξωτερικού 200 εκατ. δρχ., ποσό που αναμένεται να πολλαπλασιαστεί εάν το Τελωνείο εμμείνει στην απόφασή του.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν σήμερα από την κυβέρνηση να επέμβει άμεσα για το θέμα των εξαγωγών, αλλά και για την επίλυση των χρεών και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της επιχείρησης, ζητήματα με τα οποία συνδέεται άμεσα η ίδια η βιωσιμότητά της. Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς να εισαχθεί η επιχείρηση στις διατάξεις του άρθρου 44 του αναπτυξιακού νόμου, που προβλέπει τη διαγραφή του 40% των χρεών, με την οποία είχαν αρχικά συμφωνήσει και οι υπόλοιπες τράπεζες και βρίσκει σύμφωνους και τους εργαζόμενους, δε φαίνεται να "περπατάει", αφού οι τράπεζες τώρα διαφωνούν, ενδιαφερόμενες μόνο για το πώς θα εισπράξουν τις οφειλές τους και προτείνουν τη λύση της εκκαθάρισης. Λύση που οι εργαζόμενοι της Πάτρας γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει βλέποντας την πορεία της "Πειραϊκής - Πατραϊκής". Οι κινήσεις αυτές όμως των τραπεζών δεν είναι καινούριες, αφού και στο παρελθόν, διεκδικώντας τις οφειλές τους, είχαν προσφύγει σε αγωγές κατά της εταιρίας. Συγκεκριμένα, στις 3/12/96 εκδικάζεται αγωγή των Τραπεζών Κρήτης και Πίστεως που απαιτούν την κατάσχεση των σημάτων της εταιρίας, ως αντίτιμο οφειλών ύψους 80 εκατ. δρχ. Η υπόθεση δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις των δύο τραπεζών, αφού σύμφωνα με πληροφορίες έγινε πρόταση για καταβολή μέρους των χρεών με παράλληλη ρύθμιση των υπολοίπων και να αποσυρθεί η αγωγή, αλλά έπεσε στο κενό. Τρεις μέρες αργότερα εκδικάζεται αγωγή της Εμπορικής Τράπεζας, με αίτημα την απαγόρευση ενοικίασης ή πώλησης περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης. Παράλληλα με όλα αυτά, στους ρυθμούς της ίδιας υπονόμευσης "τρέχει" και το προσωρινό ιδιοκτησιακό καθεστώς της επιχείρησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης (2017-06-10 00:00:00.0)
Τελωνειακός κώδικας (2007-05-05 00:00:00.0)
Αλλαγές στο οργανόγραμμα (2005-11-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-01-10 00:00:00.0)
Εκβιάζει για "οικειοθελείς" απολύσεις! (1996-11-28 00:00:00.0)
μικραΜΕΓΑΛΑ (1996-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ