Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και συνένοχοι και φορομπήχτες;

Τις τελευταίες μέρες το σύνολο των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης, πολύ περισσότερο οι δημότες, βομβαρδίζονται από μία φράση με την οποία επιχειρείται, ούτε λίγο ούτε πολύ, να νιώσουν ένοχοι άπαντες, γιατί, δήθεν, δε συνεισφέρουν τα δέοντα για να ξεπεράσει η οικονομία της χώρας την κρίση, να πιαστούν οι στόχοι του προγράμματος σύγκλισης. Ο υπουργός Εσωτερικών διαλαλεί - από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, αλλά και μέσα από τις στήλες των εφημερίδων που προβάλλουν ιδιαίτερα τις απόψεις του - το αξίωμα ότι "δεν μπορεί η Αυτοδιοίκηση να μη συνεισφέρει και αυτή στην επιτυχία του προγράμματος σύγκλισης". Διανθίζει μάλιστα αυτό το - "αυταπόδεικτο" κατ' αυτόν - αξίωμα με μία δόση υπερφίαλου πατριωτισμού, λέγοντας: "Δεν μπορεί η γενιά μας να χρεωθεί μία αυτοκτονία του τόπου".

Προκύπτουν μια σειρά ζητήματα από το αξίωμα και το συμπλήρωμά του, που δεν είναι, ίσως, του παρόντος να αναλυθούν πλήρως. Τίθενται προς το παρόν ορισμένα ερωτήματα. Οπως: Από πού κι ως πού είναι υποχρεωμένος ο λαός και η Αυτοδιοίκηση να συνεισφέρουν σε ένα οικονομικό πρόγραμμα που καταρτίστηκε χωρίς αυτούς, ενάντιά τους και από το οποίο αποδεδειγμένα, πλέον και στην πράξη, μόνη κερδισμένη είναι και πάλι η ολιγαρχία του τόπου και οι ξένοι ομοτράπεζοί της; Πολύ περισσότερο, γιατί να πληρώσουν πρόσθετα, μέσα και από τον μηχανισμό των τοπικών φόρων, για ένα λογαριασμό που έχουν ήδη χρυσοπληρώσει μέσα από το μηχανισμό των άμεσων και έμμεσων φόρων; Η, γιατί θα είναι "αυτοκτονία του τόπου" η τυχόν αποτυχία της άρχουσας τάξης και των πολιτικών της εκφραστών να πιαστούν οι στόχοι του προγράμματος σύγκλισης; Ισα - ίσα, που μία τέτοια αποτυχία μόνο καλό μπορεί να σημαίνει για τους εργαζόμενους και ευρύτερα για το λαό.

Πίσω από αυτήν την επιχείρηση "ενοχοποίησης" του λαού και στη συγκεκριμένη περίπτωση της Αυτοδιοίκησης, υπάρχει αυτό που γνωρίζει - το έχει ομολογήσει σε ανύποπτη στιγμή - η κυβέρνηση. Η Αυτοδιοίκηση όχι μόνο δεν πρέπει να πληρώσει, όχι μόνο δεν πρέπει να επιβάλει πρόσθετους φόρους για να τα βγάλει πέρα, αλλά πρέπει να παίρνει πολλά, τα οποία μάλιστα κυριολεκτικά της τα έχουν αρπάξει από τα δικά της ταμεία. Είναι τα 718,3 δισ. (ακριβέστατο το νούμερο και προκύπτει από το ίδιο το έντυπο του κρατικού προϋπολογισμού που καταθέτουν οι κυβερνήσεις στη Βουλή, είναι 718,274 εκατομμύρια) τα οποία σύμφωνα με τον νόμο 1828/89 οι κυβερνήσεις της περιόδου 1990 - 1996, ενώ ήταν υποχρεωμένες να καταβάλουν στους ΟΤΑ, τα υπεξαίρεσαν, αναγκάζοντας τους ΟΤΑ να καταφύγουν είτε σε εξωτερικό δανεισμό είτε σε επιβολή πρόσθετης τοπικής φορολογίας. Η κυβέρνηση, δηλαδή, φέρνει πρώτα τους δήμους στην κατάσταση που λέει "εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι" και στη συνέχεια έχει το θράσος να τους καταγγείλει ότι δε συνεισφέρουν.

Αυτήν τη διαστροφή της πραγματικότητας, τη γνωρίζουν όλοι ανεξαιρέτως οι αιρετοί. Και γι' αυτό επωμίζονται τεράστιες ευθύνες, και αυτοί που στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ έκαναν τα αδύνατα - δυνατά για να μην αποφασιστούν πανελλαδικές κινητοποιήσεις και αυτοί που ενώ υπάρχει ομόφωνη απόφαση να κλείσουν από αύριο οι δήμοι της Αττικής, καταβάλλουν σήμερα προσπάθεια να αναστείλουν την κινητοποίηση. Γιατί γνωρίζουν πως μόνο κλείνοντας τους δήμους, μόνο οργανώνοντας λαϊκές συγκεντρώσεις ενημέρωσης - κινητοποίησης των δημοτών τους, μπορούν να βάλουν ένα φρένο. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ