Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αθλιότητες

Πνίγομαι. Να βλέπω όσα μου δείχνουν. Και να τα χωνεύω. Να ντρέπομαι μετά έξω, στο δρόμο, να μην τολμάω να πω τι δουλιά κάνω: "Α, και συ. Κατάλαβα...".

Δεν είναι, διάολε, η δουλιά μας κριτήριο γι' αυτό το "κατάλαβα". Δεν έχει μεγάλη θεαματικότητα, ούτε και ακροαματικότητα έχει.

Και δεν αντέχω να χωνεύω άλλο. Ανίσχυρος απέναντι στην τηλεοπτική "αλήθεια". Να ψάχνεις ένα επιχείρημα να βρεις, να την αποκρούσεις. Κι όλα να στα κάνουν σκόνη, όσο κυλούν τα δευτερόλεπτα του τηλεοπτικού χρόνου.

Είναι εκεί και σε πυροβολεί. Και δε σκοπεύει να σ' ακούσει...

Ε, όχι! Ολα στο δικό τους μύλο. Ολα για τα δικά τους νούμερα. Η "αλήθεια" της στιγμής, όπως κάθε φορά, βολεύει.

Ο Λάλας, ο Χαρδαβέλλας, ο Ταγματάρχης, η Νικολούλη, ο Ψυχάρης και οι υπόλοιποι όλοι το 'χαν λύσει το πρόβλημά τους. Απ' το πρωί, όπως ομολογήθηκε, μέσω των κινητών τους τηλεφώνων. Αλλά το 'βγαλαν και στο γυαλί να το πουλήσουν. Τσάμπα πράμα. Οποιον θέλουμε ξεφτιλίζουμε και όποτε θέλουμε.

***

Το ομολόγησε ο ίδιος ο θιγμένος. "Είναι μεγάλη ευκαιρία απόψε"... είπε. Δεν ολοκλήρωσε, όμως, τη φράση του. Να νομιμοποιήσουμε την αθλιότητα - θα 'πρεπε να πει - και να εκβιάσουμε τη συνενοχή σας.

Δε θα έχετε, λοιπόν, αυτή τη συνενοχή. Γιατί αν χτες αποδείχτηκε η "ενοχή" του ενός, δε σημαίνει πως αποδείχτηκε και η "αθωότητα" του άλλου...Μην μας πουν ότι τίποτα δεν ξέρουν για τα στημένα ...ρεπορτάζ εκπομπής, συνεργάτης της οποίας πρόσφερε τις υποστηρικτικές του υπηρεσίες, σε αναξιοπαθούσες γυναίκες, τις οποίες υποδυόταν δημοσιογράφος της εκπομπής ή φίλες της, που έλεγαν τον πόνο τους με μισογυρισμένη την πλάτη και μαντίλι στο κεφάλι.

***

Η, πάλι, εκείνη την υπόθεση βιασμού, όπου, ελλείψει της παθούσας, ο δημοσιογράφος χρησιμοποίησε συνάδελφό του, που την έβαλε να λέει όσα είχε καταθέσει το θύμα...

Αλλά κι όταν το θύμα είναι διαθέσιμο, ποιος θα ισχυριστεί ότι δε "στήνονται" εκπομπές; Οταν αυτές είναι μαγνητοσκοπημένες, αλλά η μάνα βγαίνει να πουλήσει το παιδί της, γιατί, λέει, τους αιφνιδίασε και δεν πρόλαβαν να την κόψουν και μετά αποφάσισαν πως ήταν καλύτερα να την εκθέσουν ...για να τη σώσουν.

Είναι σαν κάτι φονιάδες. Πρώτα κάνουν το στυγερό έγκλημα και μετά βγαίνουν στις κάμερες για να πουν: "έλα καημένε, η κακή η ώρα ήτανε. Εμένα τι με βρήκε τώρα".

***

Και η οικογένεια; Ποιος τη σκέφτηκε αυτή; Επί δίωρο την περιέφεραν ως το τεκμήριο της ενοχής ή της αθωότητάς τους. Και όταν βρήκαν τελικά την άκρη, ο, κατά τα άλλα, υπαρκτός "ανηλεής πόλεμος εκδοτικών συμφερόντων" μετατράπηκε σε αμοιβαίες δηλώσεις συγνώμης, φιλίας και αλληλοϋποστήριξης. Να σε αποκαταστήσω πρέπει, συνάδελφε...

Δεν προϋπήρχαν όσοι περιμένουν στολισμένοι στα σπίτια τους να σφάξει κάποιος το γείτονα για να μιλήσουν στις κάμερες, αλλά εμείς και οι ...αξιόπιστες πηγές μας.

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ