Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εσπασε η εύθραυστη εκεχειρία

Ο Μ. Εβερτ κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση το Πολιτικό Συμβούλιο για να απαντήσει στους "αμφισβητίες", παρά την έντονη αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη και του Γ. Σουφλιά

Ούτε τρεις μέρες δεν κράτησε η ούτως ή άλλως "εύθραυστη εκεχειρία" στη ΝΔ που επιτεύχθηκε την περασμένη Πέμπτη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όταν και αποφασίστηκε από κοινού η περίφημη "διεύρυνση" του συνεδρίου.

Ο Μ. Εβερτ ενοχλημένος από τις δηλώσεις διάφορων στελεχών που επιμένουν να ζητούν την παραίτησή του, συγκάλεσε για σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου προκειμένου να "εξεταστεί η κατάσταση που δημιουργείται από τη συμπεριφορά ορισμένων βουλευτών". Η έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου συνάντησε την αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη και του Γ. Σουφλιά και μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι δε θα παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μ. Εβερτ έχει ενοχληθεί από τις δηλώσεις της Ν. Μπακογιάννη, του Π. Τατούλη και του Ν. Κάκκαλου, που με τον έναν ή άλλο τρόπο ζητούν την παραίτησή του πριν από το συνέδριο και μάλιστα ο Π. Τατούλης κλήθηκε χτες στη Ρηγίλλης για να δώσει εξηγήσεις. Στη σημερινή συζήτηση ο πρόεδρος της ΝΔ θα αφήσει ανοιχτό το θέμα της λήψης πειθαρχικών μέτρων κατά των αντιφρονούντων, θα πει ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι και θα "θέσει όλους μπροστά στις ευθύνες τους", όπως έλεγαν χτες το βράδυ στενοί συνεργάτες του.

Στη δήλωσή του με την οποία ανακοινώνει ότι δε θα παραστεί στη συνεδρίαση, ο Κ. Μητσοτάκης τονίζει: "Αυτό που χρειάζεται από όλους είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να διευκολύνουμε να οριστικοποιηθεί ο δρόμος προς ένα τίμιο και αντιπροσωπευτικό συνέδριο. Η έκτακτη σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου δε συνεισφέρει στην προσπάθεια αυτή".

Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς με δήλωση του, αφού φροντίζει να συστήσει προς όλους ότι δε χρειάζονται διακρίσεις του τύπου "αυτοί και εμείς", αναφέρει ότι δε "χρειαζόταν να συγκληθεί και μάλιστα έκτακτα το Πολιτικό Συμβούλιο με αυτό το αντικείμενο, γιατί η σύγκλησή του αντί να αμβλύνει καταστάσεις μπορεί να προσθέσει προβλήματα".

Ο Γ. Σουφλιάς θα παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση όπως λέει στη δήλωση του, "μόνο και μόνο για να εκθέσω τις απόψεις μου και εύχομαι να επικρατήσει αυτοσυγκράτηση".

Ολα δείχνουν ότι οι εξελίξεις στη ΝΔ τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο θα είναι ανεξέλεγκτες, καθώς η κάθε πλευρά θέλει με κάθε τρόπο να κερδίσει πόντους στην προσυνεδριακή διαδικασία που εκ των πραγμάτων άρχισε. Την αντιπαράθεση τροφοδοτεί και η ασάφεια σχετικά με τον τρόπο που θα γίνει η αποφασισμένη "διεύρυνση" του συνεδρίου, καθώς η κάθε πλευρά μετρώντας τα "κουκιά" της θα επιδιώξει να περάσει τη δική της άποψή για τη "διεύρυνση". Στο μεταξύ, στην υπόθεση της διαδοχής παρενέβη και ο βουλευτής Κ. Καραμανλής, που σε συνέντευξή του στο "ΕΘΝΟΣ" αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος στο συνέδριο, λέγοντας ότι δεν αποκλείει τίποτα, ενώ την υποψηφιότητά του πρότεινε και ο Γ. Κεφαλογιάννης.

Η αντιπαράθεση στη ΝΔ μεταφέρθηκε και στην ΟΝΝΕΔ και την Κυριακή στη συνεδρίαση της Κεντρικής της Επιτροπής εμφανίστηκαν δύο στρατόπεδα κατ' αναλογία των όσων συμβαίνουν στο κόμμα. Μάλιστα κατατέθηκαν δύο ψηφίσματα, ένα υπέρ του Μ. Εβερτ και ένα υπέρ των "τριών" που πήραν από 38 ψήφους ενώ υπήρξαν και πέντε λευκά.

Πάντως στην περίπτωση που ο Μ. Εβερτ ακούσει τις προτάσεις συνεργατών του που ζητούν τη λήψη πειθαρχικών μέτρων κατά των "διαφωνούντων", τότε οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες, καθώς είναι σίγουρο ότι η άλλη πλευρά θα απαντήσει το ίδιο δυναμικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ