Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σενάρια έντασης

Η δημιουργία κλίματος έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αξιοποιείται από την Αγκυρα, στην προσπάθειά της να ρυμουλκήσει την Αθήνα σε έναν εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο.

Για τη δημιουργία αυτού του κλίματος, εκτός από την Τουρκία, εργάζονται οι άλλες δυνάμεις οι οποίες πρωτοστατούν στις προσπάθειες για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών μέσα από έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο.

Στο πλαίσιο αυτό, ένα σεμινάριο που οργάνωσε στη Ρώμη η αμερικανική "Rand Corporation" και το Ιταλικό "Κέντρο Στρατιωτικών Μελετών" επισημαίνουν τον "μεγάλο κίνδυνο για το ξέσπασμα ενός ελληνοτουρκικού πολέμου στην Κύπρο ή το Αιγαίο".

Τις πληροφορίες για τις διαπιστώσεις του σεμιναρίου μεταφέρει ο γνωστός Τούρκος αρθρογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, που έλαβε μέρος στις εργασίες του. Σύμφωνα με τον Α. Μπιράντ, "η Κύπρος για πρώτη φορά μπήκε σε ένα εν δυνάμει πεδίο σύγκρουσης και αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία και η Ελλάδα θα πολεμήσουν μεταξύ τους, αφού τη φορά αυτή δεν πρέπει να αναμένεται ότι η Ελλάδα θα παραμείνει θεατής, όπως το 1974".

Το κλίμα αυτό, έσπευσε να αξιοποιήσει άμεσα η τουρκική διπλωματία και μη κατονομαζόμενος κυβερνητικός αξιωματούχος, δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ" πως "η Τουρκία είναι έτοιμη να καθίσει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, όμως γι' αυτό χρειάζεται συνομιλητής". Σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο, η Τουρκία πρέπει να επιλύσει, όχι μόνο το Κυπριακό, αλλά και όλες τις διαφορές της με την Ελλάδα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ