Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ - ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Αμαρτωλή σύμβαση

Η κύρωση παραχώρησης της αμαρτωλής σύμβασης για την κατασκευή του οδικού άξονα Σταυρού - Ελευσίνας στην Κοινοπραξία "Αττική Οδός ΑΕ", των Αρφάνη - Χιόνη, Γ. Μπόμπολα και λοιπών μεγαλοεργολάβων, άρχισε χτες να συζητείται στη Βουλή. Για μία ακόμα φορά η "Εθνική Αντιπροσωπεία" χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (που ακολουθεί το δρόμο που άνοιξε η ΝΔ) σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ, δεδομένου ότι το Κοινοβούλιο όχι μόνο δεν μπορεί να αλλάξει οτιδήποτε από όσα περιλαμβάνονται στη σύμβαση, αλλά ταυτόχρονα κυρώνει και μία σειρά προσαρτημάτων, που ουδείς γνωρίζει το περιεχόμενό τους.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος σημείωσε ότι το μεν έργο χρειάζεται, αλλά δεν μπορεί κανείς να κλείσει τα μάτια του και να ψηφίσει τυφλά όσα συμφώνησε η κυβέρνηση με τους μεγαλοεργολάβους της χώρας. "Οι εργολάβοι δίνουν ελάχιστα και παίρνουν τη μερίδα του λέοντος. Τι σημαίνει αυτό; Λάθος της κυβέρνησης; Μα γίνονται λάθη δισεκατομμυρίων δρχ.; Συμβιβασμοί στο χώρο των διαπλεκόμενων; Συνειδητή επιλογή για να κερδίσουν κάποιοι, γνωστοί στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, πολλά χρήματα, χωρίς να διακινδυνεύσουν τίποτα, ώστε να είναι και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος;", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Επίσης υπογράμμισε ότι από την κυβέρνηση δεν ελήφθησαν υπόψη οι οξύτατες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής απ' όπου θα περάσει ο δρόμος, καταθέτοντας σχετικό τους υπόμνημα. Τόνισε ότι σοβαρά ερωτηματικά δημιουργεί ο τρόπος διεξαγωγής του διαγωνισμού ανάθεσης του έργου, παρατηρώντας παράλληλα ότι ουδείς γνωρίζει το πραγματικό ύψος, στο οποίο θα φτάσει το κόστος κατασκευής. Τέλος παρατήρησε ότι ο έλεγχος δε θα γίνεται από το κράτος, αλλά από κάποιο "ανεξάρτητο μηχανικό".

Ο αρχηγός της ΝΔ Μ. Εβερτ επικέντρωσε την κριτική του στην αλλαγή της ρήτρας της σύμβασης από δραχμές σε ECU, λέγοντας ότι το δημόσιο χάνει 17,5 δισ. και απειλώντας με παραπομπή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη στον εισαγγελέα. Ο Κ. Λαλιώτης υπεραμύνθηκε της διαφάνειας της σύμβασης λέγοντας: "Η απειλή δε με αγγίζει. Κάντε ό,τι θέλετε". Να σημειωθεί ότι στην παρέμβασή του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης απέφυγε να επαναλάβει τις απειλές του Μ. Εβερτ, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η κατάρτιση τέτοιων συμβάσεων έχει δυσκολίες.

Τη σύμβαση καταψήφισαν επίσης ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ