Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ "ΑΙΓΑΙΟΝ"
Τώρα τους διώχνουν και από τα σπίτια!

Εξι χρόνια μετά την πτώχευση της επιχείρησης και ενώ ακόμα δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις τους, 75 οικογένειες απειλούνται με έξωση!

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε κανένα να τους διώξει από τα σπίτια της - εδώ και πέντε χρόνια πτωχευμένης - κλωστοϋφαντουργίας "Αιγαίον",αν πρώτα δεν τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις που τους οφείλονται, εμφανίστηκαν χτες στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου οι πρώην εργαζόμενοι της επιχείρησης μαζί με τις οικογένειές τους.

Η επιχείρηση πουλήθηκε τον Ιούλη στην Ελένη Ρίζου,η οποία σχεδόν αμέσως επιδίωξε την έξωση των 78 οικογενειών. Η εκδίκαση της υπόθεσης, που είχε οριστεί για χτες στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου, αναβλήθηκε τελικά για τις 17 Δεκέμβρη.

Ο Π. Δράκος δεν μπορούσε να συγκρατήσει την οργή του "δεν πάμε πουθενά αν δε μας ξοφλήσουν", τόνισε και συνέχισε: "Αυτή είναι η ανταμοιβή μας για την υπομονή που κάνουμε πέντε χρόνια τώρα. Σαν να μην μας έφτανε η ανεργία, τώρα χάνουμε κι αυτά τα σπίτια. Δε ζητάμε ελεημοσύνη, ζητάμε αυτά που δικαιούμαστε. Πώς να γίνει, αυτοί που μας χρωστάνε δε θα μας ζητήσουν τώρα και τα ρέστα".

Η Κατερίνα Δημητροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στις κατοικίες της επιχείρησης. "Οταν έκλεισε, γκρεμίστηκαν όλα - τονίζει - ο πατέρας μου έμεινε τέσσερα χρόνια άνεργος, μας πήραν τα πάντα, τη δουλιά, τα χρήματά μας και τώρα έρχονται να μας πάρουν τα σπίτια μας. Μας χρωστάνε αποζημιώσεις, ενώ σ' εμένα χρωστάνε λεφτά από σεμινάρια του ΟΑΕΔ εδώ κι ένα χρόνο. Οταν πρόκειται για τα δικά μας δίκια, όμως δεν επεμβαίνει κανείς".

Επίκαιρη ερώτηση

Τα προβλήματα των ενοίκων έφερε στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτησή του προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εργασίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος.

Οι παραπάνω υπουργοί ερωτώνται, αν θα παρέμβουν προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία των εξώσεων και τι μέτρα θα πάρουν, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος για τους απολυμένους και να τους καταβληθούν άμεσα τα χρήματα που δικαιούνται.

Οπως σημειώνεται: "Η επιχείρηση "Αιγαίον ΑΕ" στο Λαύριο πτώχευσε το 1990. Εξι χρόνια τώρα, οι απολυμένοι περιμένουν τις νομικές διαδικασίες για να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται (επίσχεση, αποζημιώσεις), αφού αυτά που έχουν πάρει μέχρι σήμερα είναι πολύ λίγα, σε σχέση μ' αυτά που δικαιούνται.

Από την εκποίηση του εργοστασίου του Λαυρίου, ένα μέρος των χρημάτων κρατήθηκε από τον ΟΑΕΔ για τα βοηθήματα, που κατά καιρούς έδωσε στους εργαζόμενους. Ο νέος ιδιοκτήτης όμως, ενώ οφείλει ακόμα ένα μέρος των χρημάτων, που θα πάρουν οι απολυμένοι του "Αιγαίον", αξιώνει να φύγουν και προχωρά σε εξώσεις 75 οικογενειών από διαμερίσματα της επιχείρησης που εκποιήθηκαν μαζί με το εργοστάσιο.

Είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ενώ για την καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους - παρότι έχουν περάσει έξι μήνες και παρά τα όσα ορίζει ο νόμος - δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο, κινήθηκαν με θαυμαστή ταχύτητα για να εξυπηρετήσουν το "ιερό" δικαίωμα της ιδιοκτησίας του μεγαλοβιομηχάνου.

Είναι απαράδεκτο, το κράτος να δείχνει με τόσο απάνθρωπο τρόπο το "κοινωνικό του πρόσωπο", πετώντας στο δρόμο 75 οικογένειες, που δίκαια απαιτούν να τους καταβληθούν πρώτα τα χρήματα που τους οφείλονται και μετά να φύγουν, ώστε να μπορέσουν να σηκώσουν τα έξοδα νέας κατοικίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ