Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Οξύνονται οι σχέσεις Ισπανίας - Κούβας

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Πολιτική ψύχρανσης των σχέσεων Μαδρίτης - Αβάνας ακολουθούσε από την εποχή ανάληψης των καθηκόντων του ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαρία Χοσέ Αθνάρ, προκειμένου να πετύχει την "εναρμόνιση" αυτού του τομέα της εξωτερικής πολιτικής του με τις ΗΠΑ, και το πέτυχε... Μετά τις πρόσφατες, απαράδεκτες δηλώσεις του Αθνάρ σε βάρος του Κουβανού κομμουνιστή ηγέτη, η Αβάνα αποφάσισε να αποσύρει τα διαπιστευτήρια του νέου Ισπανού πρεσβευτή, Χοσέ Κορντές Πλάνας, στην κουβανική πρωτεύουσα, κρίνοντας πως η πολιτική που ακολουθεί η ισπανική κυβέρνηση, το τελευταίο διάστημα, "αποτελεί κατάφωρη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας"!

"Η Κούβα δε θέλει να αρχίσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, αυτό είναι το πρόβλημα", ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας, ενώ ο πρωθυπουργός Αθνάρ είχε χαρακτηρίσει πριν λίγα 24ωρα τον Κουβανό επαναστάτη"δικτάτορα" και η κυβέρνησή του προωθούσε, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την υιοθέτηση μιας σκληρότερης πολιτικής έναντι της Αβάνας.

Η αντίδραση της Κούβας απέναντι σ' όλα αυτά ήταν εκτός από αναμενόμενη και έντονη. Στο χτεσινό φύλλο της κουβανικής εφημερίδας "ΓΚΡΑΝΜΑ", αναφέρεται η απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας να άρει την έγκρισή του για το διορισμό του νέου Ισπανού πρεσβευτή στην Αβάνα, Χοσέ Κορντές Πλάνας. Το κείμενο της απόφασης, που δημοσιεύεται στην κουβανική εφημερίδα - όργανο του ΚΚ Κούβας, εξηγεί τη συγκεκριμένη στάση, αναφέροντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού, τη στάση του υπουργού Εξωτερικών, Αμπέλ Ματούτες, αναφορικά με τις σχέσεις Κούβας - ΕΕ και του νέου πρεσβευτή Χοσέ Κορντές Πλάνας, ο οποίος είχε πει απερίφραστα στη συντηρητική ισπανική εφημερίδα "ΑΒC" ότι σκόπευε να "έχει τις πόρτες της πρεσβείας ανοιχτές" σε επισκέψεις ατόμων που διαφωνούν με την κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο!

Η απόφαση της Αβάνας να μην δεχτεί τα διαπιστευτήρια του νέου Ισπανού πρεσβευτή χαρακτηρίστηκε από τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, Αμπέλ Ματούτες, "σφάλμα" και ως ένδειξη μιας "μη - φιλικής" χειρονομίας. Παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες εξελίξεις κλιμακώνουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ξένοι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούσαν ότι αυτά τα περιστατικά δε θα οδηγήσουν μέχρι του σημείου διακοπής των διμερών διπλωματικών σχέσεων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ