Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Εκτίθεται" η Τσιλέρ...

ΑΓΚΥΡΑ.-

"Αυτούς που πυροβολούν ή τραυματίζονται στο όνομα αυτής της χώρας, αυτού του έθνους και αυτού του κράτους, θα τους θυμόμαστε πάντα με σεβασμό". Είναι η δήλωση της υπουργού Εξωτερικών και αρχηγού του Κόμματος Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ, για το πρόσωπο - κλειδί στο σκάνδαλο το οποίο αναστατώνει την πολιτική σκηνή της Τουρκίας τις τελευταίες βδομάδες: τον καταζητούμενο από διεθνείς αστυνομικές αρχές, Αμπντουλάχ Τσατλί.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν πληροφορίες περί ανάμειξης του Τσατλί σε δολοφονίες που πραγματοποιούσαν αποσπάσματα κρούσης για λογαριασμό του μηχανισμού ασφαλείας της χώρας. Καταζητούνταν από την τουρκική Δικαιοσύνη επί 18 χρόνια, ως ύποπτος για τις δολοφονίες εφτά αριστερών τη δεκαετία του '70. Κατά τις ίδιες πηγές, ο ακροδεξιός Τσατλί είχε συμφωνήσει με αξιωματούχους να λαμβάνει μέρος σε πολιτικές δολοφονίες, με αντάλλαγμα να μην ασκηθεί εναντίον του δίωξη για οποιονδήποτε λόγο.

"Δεν ξέρω αν είναι ένοχος ή όχι" (για όσα τον κατηγορούν) δήλωσε η Τανσού Τσιλέρ, κατά το πρακτορείο "Ρόιτερ", προσθέτοντας ότι "δεν τον ήξερα, αλλά ερεύνησα. Δεν έχει καμία επικυρωμένη καταδίκη στην Τουρκία".

Κατά την εφημερίδα "Γενί Γιουζίλ", ο Τσατλί είχε αναμειχθεί, μετά από εντολή Τούρκων αξιωματούχων, στη δολοφονία του Αρμένιου Αγκόπ Αγκοπιάν, στελέχους του ASALA, το 1988 στην Αθήνα.

Η χήρα του Τσατλί, είπε σε συνέντευξή της ότι αξιωματούχοι της Τουρκίας βοήθησαν τον σύζυγό της να δραπετεύσει από ελβετική φυλακή στα μέσα της δεκαετίας του '80, όταν είχε φυλακιστεί για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ