Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κρίση με αφορμή τη συμφωνία με τους Τσετσένους

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Το θέμα των συμφωνιών με την Τσετσενία απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη της Ρωσίας. Ακόμα και μερίδα του μη αντιπολιτευόμενου Τύπου αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι στην ουσία με τις συμφωνίες αυτές η Τσετσενία βγαίνει από τη δικαιοδοσία του ομοσπονδιακού κέντρου. Το προεδρείο της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΕΡ), στην ανακοίνωσή του - με τίτλο "Οχι στα προδοτικά σχέδια διάλυσης της Πατρίδας" - αναφέρεται ότι "όμηροι αυτής της ολέθριας πολιτικής θα είναι ο ίδιος ο τσετσενικός λαός, οι εκατοντάδες Ρώσοι που κατοικούν στην Τσετσενία, όλοι οι Ρώσοι". Χαρακτηρίζοντας τη ρωσο-τσετσενική συμφωνία ως "δεύτερο Μπελοβέζσκ", το προεδρείο της ΛΕΡ προειδοποιεί ότι συνέπειες θα είναι, όπως και μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, "τα ποτάμια αίματος, έχθρας, αμέτρητα δεινά και απώλεια εδαφών". Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Τσετσένοι δε σκοπεύουν να παραδώσουν τα όπλα. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μοσκόφσκι Κοσομόλετς", ακόμα από το 1992 στα χέρια του πληθυσμού της Τσετσενίας υπάρχουν πάνω από 10.000 πιστόλια και 29.000 αυτόματα όπλα.

Ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας Σεργκέι Μπαμπούριν θεωρεί ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να καλέσει τον Γιέλτσιν και τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν "να εγκαταλείψουν οικειοθελώς τις θέσεις τους". Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια Βίκτορ Ιλιούχιν δήλωσε ότι το σχέδιο απόφασης της Δούμας περιέχει έκκληση προς τον Γιέλτσιν και την κυβέρνηση να ακυρώσουν τις συμφωνίες. Στο μεταξύ, ο Γιέλτσιν συναντήθηκε με τους υπουργούς Αμυνας και Εσωτερικών, Ιγκορ Ροντιόνοφ και Ανατόλι Κουλικόφ, και έδωσε τη συγκατάθεσή του να συμμετάσχει ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ιβάν Ρίμπκιν στη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας την Παρασκευή. Οπως φαίνεται, η Ρωσία μπαίνει σε μια νέα, πολύ σοβαρή κρίση.

Απεργία διαρκείας

Στην πόλη Σικτιβκάρ, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Κόμι (Βόρεια Ρωσία), οι εκπαιδευτικοί του σχολείου αριθ. 25 κήρυξαν απεργία διαρκείας, αφού οι αρχές δεν ικανοποιούν το βασικό αίτημά τους - την καταβολή των καθυστερούμενων μισθών. Επικεφαλής της απεργιακής επιτροπής είναι το μέλος του ΚΕΚΡ Αλεξάντρ Βέρμπιν, ο οποίος πρότεινε στους απεργούς να αγωνιστούν μέχρι τη νίκη και οργάνωσε 24ωρη περιφρούρηση για να εμποδιστούν οι απεργοσπάστες, τους οποίους προσέλαβε η τοπική επιθεώρηση εκπαίδευσης, να μπουν στις τάξεις. Σε ένδειξη συμπαράστασης, στην απεργία προσχώρησαν οι εκπαιδευτικοί άλλων 14 σχολείων και νηπιαγωγοί. Το Σοβιέτ των Εργατών της Δημοκρατίας και η Επιτροπή Κόμι του ΚΕΚΡ υποστηρίζουν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και απαίτησαν να σταματήσουν οι αρχές τις απειλές και τους εκβιασμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ