Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσωπο
Κόφι Ανάν

Την ομόφωνη ψήφο του Συμβουλίου Ασφαλείας εξασφάλισε, πριν από μια βδομάδα, ο 58χρονος Κόφι Ανάν. Η τυπική, επίσης, ομόφωνη έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών έφερε οριστικά τον Ανάν στο ανώτερο αξίωμα του Οργανισμού.

Ο Ανάν, στενός συνεργάτης του Μπούτρος Γκάλι, τον διαδέχεται από την αρχή του 1997 στην ηγεσία του ΟΗΕ. Ο "εξισορροπιστής" και "χαμηλών τόνων" Ανάν έχει περάσει τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής του στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε διάφορες θέσεις, με πιο πρόσφατη αυτήν του υπευθύνου ανθρωπιστικών αποστολών του Οργανισμού. Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να αμφισβητήσουν τις ηγετικές του ικανότητες, με προεξάρχουσα τη Γαλλία, καθώς υποστηρίζουν ότι ο Ανάν μπορεί να συγκεντρώνει όλα τα προσόντα ενός άριστου διπλωμάτη, όχι όμως και ενός ικανού Γενικού Γραμματέα.

Παρ' όλα αυτά, ακόμα και η Γαλλία, που απειλούσε με άσκηση του "βέτο" μέχρι την ύστατη στιγμή, υποχώρησε στην υποψηφιότητα Ανάν, σε μια προσπάθεια, τόσο να αποκλιμακωθεί η ένταση στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας, που είχε προκληθεί από τη σθεναρή άρνηση των ΗΠΑ να ψηφίσουν τον Μπούτρος Γκάλι, όσο και για να εκπροσωπηθεί για δεύτερη συνεχόμενη θητεία η μαύρη ήπειρος στα ηνία του διεθνούς οργανισμού. Πάντως, έστω και "κατόπιν εορτής", ο Κόφι Ανάν δεν έπαυσε να χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα επιρρεπής στην αμερικανική πίεση, καθώς κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι αυτός κατάφερε να μεταφέρει την ευθύνη των "ειρηνευτικών δυνάμεων" στη Βοσνία από τον ΟΗΕ στο ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα στην Ουάσιγκτον.

Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ