Σάββατο 28 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενταση στη Θράκη

Για δημιουργία "ψευδών γεγονότων με πρόθεση να διαταράξουν την ομαλή συμβίωση Ελλήνων πολιτών, χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη" κάνει λόγο με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η Αθήνα, επισημαίνοντας την προσπάθεια της Αγκυρας να αξιοποιήσει την αναστολή οικοδομικών εργασιών για την κατασκευή του τεμένους στη Θράκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών "οι οικοδομικές εργασίες ανεστάλησαν διότι το κτίριο που κατασκευαζόταν δε συμφωνούσε με την οικοδομική άδεια (248/96) που είχε εκδοθεί μόνο για πλάγιες επεκτάσεις του τεμένους". Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών "η αναστολή των οικοδομικών εργασιών προβλέπεται από το νόμο, όταν υπάρχει υπέρβαση των προβλεπομένων από την άδεια εργασιών και ο νόμος εφαρμόζεται πάντα, ανεξαρτήτως της φύσεως του κτιρίου που οικοδομείται".

Η αναστολή των οικοδομικών εργασιών προκάλεσε τις προηγούμενες μέρες ένταση στο χωριό Κιμμέρια της Ξάνθης, καθώς ελεγχόμενα από την Αγκυρα άτομα, προτρέπουν τους μουσουλμάνους κατοίκους να συνεχίσουν την ανέγερση του μιναρέ, παρά την απαγόρευση. Οι αστυνομικοί την περασμένη Δευτέρα προχώρησαν στη σύλληψη 17 μουσουλμάνων. Η κατάσταση οξύνθηκε ακόμη περισσότερο, όταν έσπευσαν στην περιοχή ο πρώην μουσουλμάνος βουλευτής Αχμέτ Φαϊκογλου και ο ψευτομουφτής Αγκά Αχμέτ, οι οποίοι με δηλώσεις τους προέτρεψαν τους μουσουλμάνους να συνεχίσουν την ανέγερση παρά τις συλλήψεις.

Η ένταση συνεχίστηκε, καθώς οι αρχές συνέλαβαν και τον πρόεδρο της Κοινότητας Κιμμερίων, Χουσεϊν Παντάκ, ο οποίος προέτρεπε στους συγχωριανούς τους να συνεχίσουν την κατασκευή. Συνολικά συνελήφθησαν 22 άτομα τα οποία θα δικαστούν στις 3 Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ