Σάββατο 28 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
1996
Μαύρος χρόνος για το περιβάλλον

Λίγες μέρες πριν μας αποχωριστεί οριστικά το 1996 είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να κάνουμε ένα μικρό οικοαπολογισμό, όπως συνηθίζουμε εφτά χρόνια τώρα. Ισως αν θέλαμε να τα συνοψίσουμε σε μια φράση θα χρησιμοποιούσαμε τη λαϊκή ρήση "Τι χες Γιάννη τι χα πάντα".Γιατί δε θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά τα πράγματα με την πιο ξεφωνημένη κυβέρνηση της Ευρώπης που έχει το θράσος να χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο "σοσιαλιστική".

Πάρκο Λαμπράκη

Ισως ο δήμαρχος της φασολάδας που συνοραματίζεται με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ "περισσότερο φως για την πρωτεύουσα" και στου οποίου αρμοδιότητα είναι οι ονομασίες δρόμων και πλατειών, θα έπρεπε να είχε την τόλμη να μετονομάσει το Πάρκο Ελευθερίας σε Πάρκο Λαμπράκη.Ετσι κι αλλιώς του έχει εκχωρηθεί για να μας εκπολιτίσει μέσω του πολλαπλώς και προκλητικώς επιχορηγούμενου Μεγάρου Μουσικής.Μια ιστορία που αφορά ελάχιστους ως προς την εμβέλειά της και που αφαιρεί πόρους από πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων. Μέσα Γενάρη θα συζητηθεί η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας ενάντια στο διάταγμα Λαλιώτη. Σε εκκρεμότητα παραμένει η προσφυγή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων σε βάρος της Νομαρχίας, λόγω της οικοδομικής άδειας που αυθαίρετα εξέδωσε. Οσο για τη σύγκληση του Νομαρχιακού Συμβουλίου από τον "πράσινο" κ. Ευσταθιάδη, που υποσχέθηκε να συζητηθεί το θέμα, ακόμα βρισκόμαστε στο περίμενε. Εχει βλέπετε να ασχοληθεί με πολλά και.. σπουδαία πράγματα.

Ενα όραμα για την Αθήνα

Τίτλος συνεδρίου του ΤΕΕ που απ' τα όσα ακούστηκαν από επίσημους και τους λογής λογής παρατρεχάμενούς τους θα ήταν επιτυχέστερο να ονομαστεί "πώς οραματίζονται οι εργολάβοι την Αθήνα".Ολοταχώς προς Λιβανοποίηση. Η αρχή έγινε με τα Σπάτα, ενώ υπήρχε η εναλλακτική λύση της Τανάγρας. Ακολουθεί η λεωφόρος Υμηττού - Σταυρού - Σπάτων. Ο Φλοίσβος βρίσκεται πάντα σε αναμονή για την "αξιοποίησή του". Το ίδιο κι ο Ιππόδρομος (αν ποτέ μεταφερθεί) και το Ελληνικό που θα οικοπεδοποιηθούν για να "μπαλώσουν" διάφορες τρύπες από τα ελλείμματα.Ετσι δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να αποτελέσουν χώρους πράσινου για ν' ανασάνει επιτέλους η πόλη. Φυσικά έχουμε εν αναμονή και την Πάρνηθα για τα εξοχικά των κατεχόντων και τον Ελαιώνα που θα εξακολουθεί να παραμένει χώρος βιομηχανικών εγκαταστάσεων κι όχι ο βασικός αεραγωγός της πόλης. Οσο για το μετρό συνεχίζει να κατασκευάζεται με ρυθμούς χελώνας παρά τα διαφημιστικά σλόγκαν του κ. Λαλιώτη, τα οποία αποσιωπούν τα κατά καιρούς πανωπροίκια που ξεκοκαλίζουν οι εργολάβοι.

Η μείωση του πράσινου και το ανέκδοτογια το κτηματολόγιο

Οι δασικές εκτάσεις εξακολουθούν να μειώνονται χρόνο με το χρόνο. Κάθε καλοκαίρι ακούμε μέτρα που ΘΑ παρθούν και που ποτέ δε λαμβάνονται, ενώ δεν είδαμε ποτέ ούτε ένα υπουργό να παραιτηθεί από την ανικανότητα των υπηρεσιών του να προστατέψουν το σπουδαίο αυτό εθνικό πόρο.Η λέξη ευθιξία είναι διαγραμμένη από το ιστορικό τμήμα του ΠΑΣΟΚ. Κάτι όμως πρέπει να γίνει. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση,όπως και οι πολίτες πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους αφήνοντας στην άκρη τους ανίκανους και αδιάφορους για τέτοια θέματα κυβερνώντες.Ενδεικτικό του τρόπου που αντιμετωπίζουν το θέμα είναι η πρόσληψη δασοφυλάκων το καλοκαίρι, χωρίς εκπαίδευση, με κομματικά κριτήρια, η μη πλήρωση των οργανικών θέσεων δασολόγων ή η απασχόληση της πλειοψηφίας των υπηρετούντων σε υπηρεσίες της Αθήνας. Οσο για το κτηματολόγιο έχουμε βαρεθεί να το ακούμε 12 χρόνια από τους κλόουν του σοσιαλισμού.Ξέρουμε ότι δε θα γίνει, γιατί τα συμφέροντα που θίγονται είναι τεράστια και οι διαπλοκές τους με την εξουσία ευθέως ανάλογες.

Αποφασίζομεν και διατάσσομεν

Η διοίκηση της ΔΕΗ στη Β. Ελλάδα θα κατακλύσει 30.000 στρέμματα γης με τα νερά του Νέστου για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Ποιον ρώτησε; Κανέναν φυσικά. Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα ξεσηκώθηκαν και αντιδρούν. Γνωρίζουν καλά ότι οι επιπτώσεις στα πόσιμα νερά,την ιχθυοπανίδα και τα οικοσυστήματα θα είναι τεράστιες. Ομως ο τσαμπουκάς της εξουσίας δε λογαριάζει κάτι τέτοια και τα φράγματα προχωρούν. Αλλά μια και ο λόγος για τη ΔΕΗ, ας θυμίσουμε, ότι ελάχιστα πράττει προς την κατεύθυνση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας (αιολική, ηλιακή, γεωθερμία). Κι όταν το κάνει είναι για άλλοθι παρά από ενδιαφέρον. Ενδεικτικός είναι ο διάλογός της με την "Γκρίνπις", με αφορμή τις δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας στην Κρήτη. Πραγματικό στριπ -τιζ. Ομως στην καμπούρα της η εν λόγω εταιρία έχει πολλά. Πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο λεκανοπέδιο της Εορδαίας έδωσε τα εξής συγκλονιστικά στοιχεία. Εφτά στους δέκα λιγνιτωρύχους πάσχουν από βαριάς μορφής ρινίτιδα και τέσσερις στους δέκα από βρογχίτιδες.Οσο για τους κατοίκους της Πτολεμαϊδας τα αντίστοιχα ποσοστά είναι πέντε στους δέκα και ένας στους δέκα. Κι επ' αυτών δεν ακούστηκε κουβέντα. Ούτε από την κ. Βάσω που είναι προϊσταμένη υπουργός.

Το αδιέξοδο με τα σκουπίδια

Το αναπτυξιακό και το καταναλωτικό εν γένει μοντέλο που έχει επιβληθεί, οδηγεί στην παραγωγή ολοένα και περισσότερων σκουπιδιών. Η ανακύκλωση μπορεί να βοηθήσει, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων εντός ή εκτός Αττικής έχουν προταθεί από τα Πολυτεχνεία Αθήνας, Πάτρας και Θράκης. Ομως το παιχνίδι που παίζεται είναι χοντρό και από πολλούς κι έτσι λύση δε δίνεται. Ο κ. Λαλιώτης σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου τα βάζει πότε με τους κατοίκους περιοχών, που αντιδρούν στη μετατροπή της γης τους σε σκουπιδότοπο, και πότε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση που στην πλειοψηφία ανήκουν στο κυβερνών κόμμα. Ας αφήσουμε ότι δεν τολμά να τα βάλει με συνάδελφό του εκτελεστικάριο που έθεσε βέτο να μη γίνει ΧΥΤΑ στο νομό που εκλέγεται... Το πρόβλημα διαιωνίζεται. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε;

Κι άλλα περιβαλλοντικά

Μπλόκαρε και το μετρό Θεσσαλονίκης (με την αμφισβητούμενη ούτως ή άλλως χρησιμότητά του). Αιτία η αλλαγή ανάθεσης του έργου στην εταιρία που είχε μειοδοτήσει. Κάποιοι λένε ότι αρνείται να εκπληρώσει ορισμένους όρους της σύμβασης. Κάποιοι άλλοι, πιο υποψιασμένοι (και πληροφορημένοι), επιμένουν ότι η όλη ιστορία συνδέεται με το γεγονός ότι θέλουν να γλυκάνουν τους Γάλλους που δυσαρεστήθηκαν επειδή έμειναν έξω από τα Σπάτα. Χάος. Οπως χάος θα γίνει και στη Χίο με την επέκταση του αεροδρομίου που θα φέρνει τα μπόινγκ ένα χιλιόμετρο από την κεντρική πλατεία. Αυτά και πάρα πολλά ακόμα έγιναν. Και θα γίνουν περισσότερα όσο στην εξουσία βρίσκεται ένα από τα συντηρητικότερα πολιτικά μορφώματα από τη μεταπολίτευση και μετά (πέρα από τις κατά καιρούς διακηρύξεις του). Οι αγώνες του λαού είναι η μόνη διέξοδος. Καλή χρονιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ