Σάββατο 21 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ΕΟΜΜΕΧ ρυθμίζει τις οφειλές επιχειρήσεων

Μέχρι 28 Φλεβάρη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κοινοπραξίες και συνεταιρισμοί μπορούν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές από βιοτεχνικά δάνεια προς τον ΕΟΜΜΕΧ, αρκεί να προκαταβάλουν το 10% της οφειλής και να καταθέσουν άμεσα αίτηση

Ρυθμίζονται με σχετικά ευνοϊκούς όρους οι οφειλές - ληξιπρόθεσμες και μη - από βιοτεχνικά δάνεια που χορήγησε ο ΕΟΜΜΕΧ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κοινοπραξίες και συνεταιρισμούς ΜΜΕ μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 1994. Αυτό προκύπτει από την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Βιομηχανίας - Ενέργειας και Τεχνολογίας, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 30 Δεκέμβρη (αρ. φύλλου 993/τεύχος δεύτερο), με την οποία εγκρίθηκε η τροποποίηση του Κανονισμού χρηματοδότησης ΜΜΕ, κοινοπραξιών και συνεταιρισμών ΜΜΕ. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος οφειλέτης στη ρύθμιση απαιτείται, μαζί με την αίτηση (την οποία πρέπει να καταθέσει μέχρι 28 Φλεβάρη 1995) να προκαταβάλει το 10% τουλάχιστον της συνολικής ενοποιημένης οφειλής.Διευκρινίζεται ότι στην προκαταβολή του 10% θα προσμετρώνται και τα ποσά που έχουν καταβληθεί από τους οφειλέτες μετά την ημερομηνία επίδοσης προς αυτούς των σχετικών εξωδίκων. Το υπόλοιπο του συνόλου των οφειλών θα εξοφληθεί σε τρία χρόνια με ίσες τριμηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα πρέπει να καταβληθεί στις 31 Μάρτη 1995.

Οσοι έχουν δυνατότητα να προκαταβάλουν μεγαλύτερο ποσό από το 10% της συνολικής οφειλής, θα έχουν και ευνοϊκότερους όρους. Αναλυτικά, η ρύθμιση για τα βιοτεχνικά δάνεια του ΕΟΜΜΕΧ, προβλέπει τα εξής:

  • Με προκαταβολή του 10% της οφειλής η εξόφληση παρατείνεται για τρία χρόνια.
  • Με προκαταβολή 15% η εξόφληση του δανείου παρατείνεται 3,5 χρόνια.
  • Με προκαταβολή 20% η εξόφληση της οφειλής μπορεί να γίνει σε 4 χρόνια.
  • Με προκαταβολή 25% η εξόφληση μπορεί να γίνει σε 4,5 χρόνια.
  • Με προκαταβολή 30% και πάνω δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης της συνολικής οφειλής σε 5 χρόνια.

Επίσης, σύμφωνα με τους όρους της ρύθμισης, οι οφειλές που θα ενταχθούν σε αυτή θα επιβαρύνονται από την 1η Γενάρη 1995 με το επιτόκιο της απόφασης της Νομισματικής Επιτροπής 197/78, που ισχύει κάθε φορά, χωρίς τις επιβαρύνσεις υπερημερίας.Ομως, σε περίπτωση που ο οφειλέτης καθυστερήσει να καταβάλει περισσότερες από μία δόσεις, το δάνειο θα κηρύσσεται ληξιπρόθεσμο στο σύνολό του και θα κινείται άμεσα η διαδικασία βεβαίωσης του συνολικού χρέους και είσπραξής του από τις ΔΟΥ.Το ίδιο θα ισχύσει και για τους οφειλέτες που δεν ενταχθούν στη ρύθμιση.

Για την εφαρμογή της ρύθμισης, προβλέπεται η έγγραφη ειδοποίηση όλων των οφειλετών και εγγυητών από τη Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικών Ενισχύσεων. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν στις κεντρικές υπηρεσίες του ΕΟΜΜΕΧ μαζί με τη σχετική αίτηση και απόδειξη ότι ήδη έχουν προκαταβάλει τουλάχιστον το 10% στην τράπεζα απ' όπου έχει γίνει η εκταμίευση του δανείου της προκαταβολής, που προβλέπεται από τους όρους της ρύθμισης.

Με ανακοίνωση του ΕΟΜΜΕΧ, που έφτασε χτες στις εφημερίδες και αφορά την παραπάνω απόφαση, διευκρινίζεται ότι η ρύθμιση αφορά 445 περίπου βιοτεχνικές επιχειρήσεις. Οσες από τις επιχειρήσεις αυτές δεν καταθέσουν αίτηση και δεν προκαταβάλουν τουλάχιστον το 10% για να υπαχθούν στη ρύθμιση, τότε ο ΕΟΜΜΕΧ θα αναθέσει την είσπραξη της οφειλής στις ΔΟΥ (εφορίες). Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον ΕΟΜΜΕΧ (Ξενίας 16 & Εβρου τηλέφωνο 7799.579 και στις Τράπεζες Αττικής και Αθηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ