Σάββατο 21 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Καλτσεστρούτζι" ή ΤΙΤΑΝ;

Σ' ένα μήνα αναμένεται, εκτός απροόπτου, να προκηρυχθεί διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση των "Τσιμέντων Χαλκίδας"

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι θα μπει σύντομα η διαδικασία πώλησης των"Τσιμέντων Χαλκίδας" με την προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού. Οπως και επίσημα έχει δηλώσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με την πρόσφατη ανακοίνωσή της που αφορούσε και την υπόθεση Κουρή, υπάρχει ήδη σχετική συμφωνία των πιστωτών της εταιρίας - δηλαδή μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας, της Εμπορικής, της ΕΤΒΑ και της ΔΕΗ - για την πώληση με βάση το άρθρο 44 του νόμου 1892. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ", ήδη η Εθνική Τράπεζα έχει πραγματοποιήσει επαφές με πιθανούς αγοραστές και ήδη έχει "διαφανεί" το συγκεκριμένο ενδιαφέρον της "Καλτζεστρούτζι" (πέρα των υπαρκτών ή μη "δεσμεύσεών" της από τη συμφωνία ξεπουλήματος της ΑΓΕΤ), αλλά και μιας μεγάλης ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας, που ορισμένες πληροφορίες την ταυτίζουν με τον ΤΙΤΑΝΑ. Κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας σημείωνε ότι εκπρόσωποι αυτής της μεγάλης ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας ήρθαν σε επαφή με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και μάλιστα στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμη και το πιθανό τίμημα. Αλλά η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διαπραγματεύεται και με την "Καλτσεστρούτζι" με στόχο "να μπει στο χαρτί" μια κατ' αρχήν "προφορική" συμφωνία τόσο για συμμετοχή στον διαγωνισμό, πολύ περισσότερο για το τίμημα. Το ύψος του τιμήματος που θα προσφέρει η ιταλική εταιρία θα αποτελέσει τη "βάση εκκίνησης" του διαγωνισμού.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι το θέμα των "Τσιμέντων Χαλκίδας" "πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατόν, αλλά με προσοχή για να μην αλωθεί η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία και αγορά από το ευρωπαϊκό καρτέλ του τσιμέντου". Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ένα τέτοιο διεθνή διαγωνισμό, όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμη και το να δώσει μια εταιρία του ευρωπαϊκού καρτέλ τσιμέντου σχετικά υψηλότερο τίμημα απ' ό,τι το "εγχώριο" καρτέλ... Οι ίδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για "αθέμιτο ανταγωνισμό" και για τα "κόλπα" των Τσιμέντων Χαλκίδας που πωλούν στην ελληνική αγορά με χαμηλή τιμή. Η σημερινή διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δηλώνει ότι από τότε που ανέλαβε δεν έχει δώσει κανένα νέο δάνειο στους "ιδιοκτήτες" της εταιρίας, Τακόπουλο - Κιοσσέογλου. Αλλά στη θέση ότι εμμέσως επιδοτούνται καθώς μέχρι σήμερα δεν κίνησε τις διαδικασίες για την είσπραξη των οφειλών (όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι πιστωτές), κορυφαίοι παράγοντες της τράπεζας "απαντούν", ισχυριζόμενοι ότι "δε συμφέρει να μπει σε εκκαθάριση" και ότι "η μόνη λύση είναι ο διαγωνισμός".

Αν. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο ευρωπαϊκό καρτέλ ...μέσω ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (1999-06-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-06-02 00:00:00.0)
Από την "Κονκρέτουμ" στο ευρωπαϊκό καρτέλ! (1998-01-30 00:00:00.0)
Υπό τον έλεγχο του ευρωπαϊκού "καρτέλ" (1997-02-18 00:00:00.0)
Νέος κύκλος παζαριών Ιταλών με την Εθνική (1996-05-08 00:00:00.0)
Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ εναντίον "Χαλκίδος" (1995-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ