Τρίτη 24 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προς το χειρότερο

Αρχίζει σιγά - σιγά και στη χώρα μας η συζήτηση για τη διακυβερνητική διάσκεψη των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα γίνει το Δεκέμβρητου 1996 και θα εξετάσει την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Θα πρέπει, βέβαια, να επισημάνουμε ότι δεν είναι καθόλου νωρίς, αν ληφθεί υπόψη ότι εδώ και ένα περίπου εξάμηνο έχουν δημοσιοποιήσει τα σχέδια τους τόσο η Γερμανία, όσο και η Γαλλία, αλλά και άλλες χώρες - μέλη.

Ολες οι ενδείξεις πιστοποιούν ότι η αναμενόμενη από πολλούς αναθεώρηση θα οδηγήσει σε ακόμη δυσμενέστερη πολιτική για τις μικρές χώρες όπως η Ελλάδα. Τόσο η Γερμανία, όσο και η Γαλλία, με τα τα σχέδια και τις προτάσεις τους έχουν καταστήσει σαφές ότι ο μελλοντικός χάρτης της Ευρώπης θα σχεδιαστεί με βάση τις οικονομικές επιδόσεις των χωρών - μελών και το μέγεθός τους. Παρά τις επιμέρους διαφορές οι δύο χώρες που καθορίζουν τις κοινοτικές εξελίξεις θέτουν ως κοινό παρονομαστή των απόψεών τους το μοντέλο της Ευρώπης των"πολλών ταχυτήτων". Φυσικά σ' αυτή την Ευρώπη η Ελλάδα θα έχει το ρόλο του"παρία" με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική της υπόσταση και τους εργαζόμενους της χώρας.

Ομως πριν κανείς προχωρήσει στη συζήτηση για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, θα πρέπει να αποτιμήσει τις συνέπειες, που γέννησε για τη χώρα η Συνθήκη στη σημερινή της μορφή. Ετσι, λοιπόν, οι Ελληνες εργαζόμενοι είδαν τόσο την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όσο και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να στηρίζουν την επέλαση κατά των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων τους, στην αναγκαιότητα υλοποίησης της Συνθήκης. Ταυτόχρονα, όλες οι κρίσιμες οικονομικές επιλογές, όπως αυτή της ιδιωτικοποίησης, στηρίχτηκαν στην ίδια Συνθήκη, έστω κι αν αυτές οδηγούσαν σε αποβιομηχάνιση και σε καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας. Στο ίδιο διάστημα η Ελλάδα γεύτηκε την"κοινοτική αλληλεγγύη" στα θέματα που την απασχολούν, αλλά και τη θέση που επιφυλάσσουν οι ισχυροί "εταίροι" στον πολιτισμό μας, στα πλαίσια της αναθεώρησης. Αυτές τις συνέπειες παραδέχτηκε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής στην ειδική επιτροπή της Βουλή, σχεδιάζοντας με ακόμη μελανότερα χρώματα τις επιπτώσεις απ' τη μελετώμενη αναθεώρηση.

Βέβαια, αν αυτά τα υπέστη η χώρα ως "ισότιμο" μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί στη θέση του "φτωχού συγγενή".

Το θέμα, επομένως, δεν είναι ο χαρακτήρας της αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ, είναι ο προσανατολισμός της χώρας στην προοπτική μια άλλης Ευρώπης, όπου οι σχέσεις μεταξύ των κρατών πρέπει να είναι ισότιμες, θα διασφαλίζονται οι ιδιαιτερότητες όλων των χωρών και φυσικά η εξυπηρέτηση των αμοιβαίων συμφερόντων.

Πριν απ' όλα όμως, θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να δεσμευτούν αυτή τη φορά, από τώρα, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στην επικύρωση της αναθεώρησης. Το ΚΚΕ είχε προτείνει δημοψήφισμα και όταν συζητιόταν η έγκριση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από τα άλλα κόμματα. Τώρα δεν υπάρχει κανένα άλλοθι, που να επιτρέπει την αφαίρεση του δικαιώματος του ελληνικού λαού, να εκφράσει τη γνώμη του και τη θέλησή του για το μέλλον του, για το μέλλον της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ