Τρίτη 24 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΝΕ - ΓΣΕΕ
Στην ... πεπατημένη και το '95

Στη διαχείριση κοινοτικά χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων επικεντρώνεται και φέτος η δράση του Ινστιτούτου. Καταψήφισε τον απολογισμό η ΕΣΑΚ, στο 1ο Εθνικό Συμβούλιο του ΙΝΕ. Ζήτησε αλλαγή του προσανατολισμού του

Την ίδια και απαράλλακτη πορεία που είχε μέχρι σήμερα, θα διατηρήσει και για τη χρονιά που διανύουμε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Ο κύριοςόγκος των δραστηριοτήτων του επικεντρώνεται και πάλι στη χρήση κοινοτικών προγραμμάτων. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από το πρόγραμμα για το 1995, που κατατέθηκε στο 1ο Εθνικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου, του οποίου οι εργασίες τελείωσαν την Κυριακή. Να σημειώσουμε πως ο απολογισμός της μέχρι τώρα δράσης του ΙΝΕ υπερψηφίστηκε από τους εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του "ΣΥΝ", ενώ ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ Σ. Μαντζουράνης διαφώνησε, σημειώνοντας πως ο προσανατολισμός του ΙΝΕ ήταν μέχρι σήμερα ανάλογος των συσχετισμών που έχουν διαμορφωθεί στη διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Το πρόγραμμα...

Η δημιουργία Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης, και μάλιστα "εθνικής εμβέλειας", θα είναι για το 1995 η βασική μέριμνα του ΙΝΕ.Οπωςεπισημαίνεται στο πρόγραμμα δράσης, "φιλοδοξούμε να αξιοποιήσουμε το 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για να προωθήσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τους στόχους μας, με βάση το δικό μας στίγμα για την επαγγελματική κατάρτιση". Παρ' όλα αυτά, η συγκεκριμένη εκτίμηση προκαλεί αρκετά ερωτηματικά σχετικά με το ποιοι είναι αυτοί οι "στόχοι". Σύμφωνα με τον απολογισμό που κατατέθηκε, η μόνη παρεμβατική διαδικασία που αναφέρεται στο θέμα της επαγγελματικής κατάρτισης είναι... "η προβολή και κατάθεση των προτάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος" στις απανταχού επιτροπές χειρισμού των κοινοτικών προγραμμάτων. Ούτε λόγος δε γίνεται έστω για το ποια αποτελέσματα είχε αυτού του είδους η "προβολή", παρά το γεγονός ότι το ΙΝΕ συμμετείχε σε παρά πολλά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το 1ο ΚΠΣ. Αναπάντητο μένει το ερώτημα τι αποκόμισε από όλα αυτά το συνδικαλιστικό κίνημα. Να σημειώσουμε εδώ πως το σύνολο των εσόδων από την κοινοτική χρηματοδότηση προγραμμάτων έφτασε το 1994 περίπου στα 377 εκατομμύρια δραχμές.

Στο πρόγραμμα δράσης του 1995 αναφέρονται επίσης όλες οι "δράσεις" του ΙΝΕ,σχετικά με την επιμόρφωση των συνδικαλιστών, τις διεθνείς και εθνικές διασκέψεις, το Δελτίο του ΙΝΕ κλπ. Οσον αφορά τις μελέτες που θα εκπονηθούν, όπως αναγράφεται στο πρόγραμμα, για πολλές από τις προτεινόμενες "εκκρεμεί η έγκριση χρηματοδότησής τους και γι' αυτό θα πραγματοποιηθούν μετά το 1995". Να προσθέσουμε τέλος ότι δε διαφαίνεται κανένας προγραμματισμός σχετικά με τους τρόπους που μπορεί το ΙΝΕ να αποκτήσει στενότερες σχέσεις με τα συνδικάτα, προκειμένου να στηρίξει με το δικό του τρόπο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους.

Εκ μέρους των εκπροσώπων της ΕΣΑΚ, στο θέμα του προγραμματισμού, τονίστηκε η ανάγκη να ανοιχτεί διάλογος, σχετικά με τον προσανατολισμό που πρέπει να έχει η συνδικαλιστική επιμόρφωση, ενώ παράλληλα επισημάνθηκε πως οι διεθνείς σχέσεις, που αναπτύσσει το Ινστιτούτο, είναι μονόπλευρες κυρίως στα πλαίσια της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Την πολιτική διάσταση των επιλογών του ΙΝΕ έθεσε στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ Σ. Μαντζουράνης. Οπως τόνισε - αναφερόμενος στη μέχρι τώρα δράση - δε βοήθησε να ανεβεί ο ρόλος των συνδικάτων, να ενισχυθούν τα ταξικά χαρακτηριστικά του με σύγχρονους όρους, να υπάρχει η ζωντανή σύνδεση του κόσμου της επιστήμης με τους εργαζόμενους. Καταλήγοντας, ο Σ. Μαντζουράνης σημείωσε ότι ο ρόλος του ΙΝΕ ως "εργαλείου" του συνδικαλιστικού κινήματος θα έχει σχέση και με την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στη ΓΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ