Κυριακή 1 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο "παπάς" πάντα ξεφεύγει

"Εδώ ο παπάς, εκεί ο παπάς, που 'ναι ο παπάς; " Τις πρώτες δύο, άντε τρεις φορές, τον βρίσκεις εύκολα. Ετσι για να "γλυκαθείς". Αυτό, άλλωστε, είναι και το δόλωμα. Μετά όμως...

Κάπως έτσι την πάτησε πριν λίγες μέρες στην Αιόλου ένας φαντάρος. Αν και στην αρχή τον "πήγαινε" ο "παπάς", σιγά σιγά άρχισε να χάνει. Αφού, λοιπόν, έχασε 40.000 δρχ., όσα χρήματα είχε πάνω του, παρακαλούσε τους "παπατζήδες" να του δώσουν πίσω, έστω τα μισά, χωρίς φυσικά να γίνει κάτι τέτοιο. Εβαλε λοιπόν τα κλάματα, απελπισμένος απ' τη χασούρα. Ευτυχώς γι' αυτόν, οι ιδιοκτήτες των τριγύρω καταστημάτων, που ήταν μάρτυρες του περιστατικού "τσόνταραν" ο καθένας από λίγα χρήματα, ίσα ίσα για τα εισιτήριά του.

Μετά τη δεκαετία του 60, όταν ο "παπάς" ήταν το παιχνίδι των "ξύπνιων" πρωτευουσιάνων για να τα παίρνουν απ' τους "αφελείς" επαρχιώτες που κατέβαιναν στην Αθήνα, τα τελευταία χρόνια, το παιχνίδι αυτό ήρθε και πάλι στο προσκήνιο. Και μάλιστα, οι "επιτήδειοι" έχουν εφεύρει και παραλλαγές. Τρία σπιρτόκουτα και μια ασημένια μπίλια. Τα δύο είναι άδεια, στο ένα βρίσκεται η μπίλια. Αντί για το ρήγα της τράπουλας ψάχνεις την μπίλια...

"Τα τελευταία δύο χρόνια οι παπατζήδες έχουν γεμίσει την Αθήνα", μας λένε καταστηματάρχες, οι οποίοι απορούν επειδή η Αστυνομία δεν επεμβαίνει, ενώ την ίδια στιγμή μας λένε απίστευτα πράγματα. "Πριν μερικούς μήνες ένας κύριος, που μόλις είχε βγει απ' την Εμπορική Τράπεζα στην Πανεπιστημίου, έχασε στον "παπά" 500.000 δρχ.", μας είπε καταστηματάρχης. Ακόμα και ξύλο έχει πέσει, σε κάποιους που έκαναν το λάθος και κέρδισαν. Μετά οι παπατζήδες τους χτύπησαν και πήραν τα χρήματα που έχασαν πίσω. Αλλωστε, η συμμορία πλέον είναι πολύ καλά οργανωμένη, αφού την ομάδα αποτελούν, εκτός από τον παπατζή, μερικοί αβανταδόροι και τσιλιαδόροι.

Τα πόστα των παπατζήδων στην Αθήνα είναι λίγο - πολύ σε όλους γνωστά. Αυτά που εντοπίσαμε εμείς κάνοντας μια βόλτα στο κέντρο, ήταν: Αιόλου (κοντά στο ταχυδρομείο), Πανεπιστημίου στο ύψος της Ομόνοιας, Ακαδημίας και Θεμιστοκλέους, Αθηνάς (στον πεζόδρομο του παλιού Δημαρχείου). Και μη νομίζετε ότι αν αύριο πάτε εκεί θα σας περιμένουν. Αλλη μέρα, άλλο πόστο.

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ