Κυριακή 15 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Μπουκάρουν" ακόμη και την ώρα που κοιμούνται οι ιδιοκτήτες

Πέμπτη 24 Νοέμβρη, ώρα δύο τα ξημερώματα. Ο Βαγγέλης Τριανταφύλλου, υπάλληλος πρατηρίου υγρών καυσίμων, που βρίσκεται στην οδό Λύρα 44 στην Κηφισιά, κάνει τη βάρδια του. Ξαφνικά ένα κλεμμένο αυτοκίνητο σταματάει και δυο άτομα που κρατούν όπλα τον ακινητοποιούν. Toυ παίρνουν τις εισπράξεις της ημέρας, αλλά ανακαλύπτουν ότι... δεν τους φτάνουν. Ετσι, τον κλειδώνουν στην τουαλέτα και τον... αντικαθιστούν βάζοντας βενζίνη στους πελάτες.

Κυριακή 4 Δεκέμβρη. Αγνωστοι διαρρήκτες παίρνουν από το διαμέρισμα του αστυφύλακα Παναγιώτη Σαξιώτη στον Κορυδαλλό μια καραμπίνα, 200 φυσίγγια χρυσαφικά αξίας 70 χιλιάδων και το αυτοκίνητό του. Την ώρα που οι κακοποιοί "έγδυναν" το διαμέρισμα, ο αστυνομικός κοιμόταν.

Δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις εγκλημάτων από τα εκατοντάδες που συμβαίνουν κάθε μήνα στο λεκανοπέδιο Αττικής με στόχο τον απλό πολίτη. Μπορεί οι ληστείες τραπεζών να γεμίζουν τις οθόνες της τηλεόρασης και τις σελίδες των εφημερίδων, όμως οι αρπαγές τσαντών, οι διαρρήξεις σε διαμερίσματα και οι μικροληστείες δε γράφονται πλέον ούτε σαν μονόστηλα...

Οι διαρρήξεις

Σύμφωνα με στοιχεία της Ασφάλειας Αττικής το 1993 στην Αττική έγιναν 11.750 διαρρήξεις και κλοπές, δηλαδή 33 την ημέρα κατά μέσο όρο. Από αυτές διαλευκάνθηκαν οι 2.320 και πιάστηκαν 1.320 άτομα.

Οπως μας είπε αξιωματικός του Τμήματος Εγκλημάτων Ιδιοκτησίας, το θράσος των διαρρηκτών τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει κάθε όριο, αλλά και πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων είναι απρόσεκτοι. Αφήνουν, ειδικά το καλοκαίρι, ανοιχτές τις μπαλκονόπορτες ή κάποιο παράθυρο και φεύγουν. Αυτό διευκολύνει τους "μπουκαδόρους". Σ' αυτό τον τομέα οι πιο δραστήριοι είναι οι Αλβανοί. Αναρριχώνται στον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας από τέντες, δέντρα ή σωληνώσεις και άμα βρουν ανοιχτό παράθυρο "σηκώνουν" ρούχα, κοσμήματα, χρήματα και ηλεκτρικά. Ο Ζιμ Μπαϊράμι, που πιάστηκε τον περασμένο Ιούνη, είχε κάνει περίπου 50 κλοπές μ' αυτόν τον τρόπο σ' ένα τρίμηνο. Δρούσε πάντοτε τη νύχτα και έμπαινε στις κρεβατοκάμαρες, ενώ οι ένοικοί τους κοιμούνταν. Τα κλοπιμαία τα έστελνε στην Αλβανία.

Οι σπείρες των Ρουμάνων προτιμούν καταστήματα. Τον περασμένο Απρίλη εξαρθρώθηκε τετραμελής συμμορία που είχε κάνει δεκάδες διαρρήξεις σε καταστήματα αργυροχρυσοχοφιας με λεία αξίας 150 εκατομμυρίων. Μαζί τους πιάστηκαν και τρεις Ελληνες οι οποίοι αγόραζαν τα κλεμμένα.

Οι Ελληνες είναι πιο επαγγελματίες και μεθοδικοί. Ξέρουν τι και πώς θα χτυπήσουν καθώς και τι θα πάρουν. Για παράδειγμα, άμα βρουν χρυσαφικά ξεχωρίζουν τ' αληθινά από τα ψεύτικα. Ο Τάσος Ζερμπίνης που πιάστηκε τον περασμένο Αύγουστο είχε κατηγορηθεί για 350 διαρρήξεις που έκανε μέσα σε λίγους μήνες. Είχε αδυναμία στα εξοχικά από τα οποία έπαιρνε τα πάντα. Στη συνέχεια αποθήκευε τα κλοπιμαία και μετά αυτά διατίθονταν μέσα από κύκλωμα κλεπταποδόχων. Το 1/3 περίπου των διαρρηκτών, σύμφωνα με εκτίμηση αξιωματικού της Ασφάλειας, είναι τοξικομανείς. Αυτοί είναι δύσκολο να εντοπιστούν γιατί τα κλοπιμαία τα διαθέτουν μόνοι τους, επειδή έχουν άμεση ανάγκη από χρήματα. Πηγαίνουν σε καφενεία ή σταματάνε στο δρόμο τους περαστικούς.

Οι αρπαγές τσαντών

Οι αρπαγές τσαντών είναι φαινόμενο που στις μέρες μας γνωρίζει τεράστια άνθηση και οι δράστες είναι κύρια τοξικομανείς που χρειάζονται γρήγορα λεφτά για να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Στόχος τους είναι οι γυναίκες. Δυο άτομα που επιβαίνουν σε δίκυκλο, το οποίο τους εξασφαλίζει ευκινησία, πλησιάζουν το θύμα τους. Ξαφνικά ο συνεπιβάτης αρπάζει την τσάντα. Το θύμα αν αντισταθεί μπορεί να τραυματιστεί γιατί συνήθως οι δράστες το σέρνουν στο δρόμο την ώρα που φεύγουν.

Αρκετοί από αυτούς παρακολουθούν έξω από τράπεζες τα θύματά τους. Τον περασμένο Οκτώβρη είχαν πιαστεί στο Ν. Ψυχικό οι Βαγγέλης Τσιχλής και Παντελής Μισοκοίλης, γιατί έκαναν τρεις αρπαγές τσαντών στην περιοχή με αυτή τη μέθοδο μέσα σε λίγες μέρες. Αλλοι δεν είναι τυχεροί. Τον ίδιο μήνα στην Κηφισιά ο Κώστας Δρούγας με τον αδερφό του προσπάθησαν ν' αρπάξουν την τσάντα μιας περαστικής στην οδό Αγ. Παρασκευής. Επεσαν όμως από τη μοτοσικλέτα και ο πρώτος πιάστηκε από περαστικούς. Πολλές φορές η Αστυνομία βγάζει περιπολίες σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα, αλλά αυτοί μεταφέρουν αλλού τη δράση τους. Εντοπίζονται από τα χαρακτηριστικά τους ή τα δακτυλικά αποτυπώματά τους. Τον Νοέμβρη έγιναν πάνω από 80 αρπαγές τσαντών στην Αττική και εξιχνιάστηκαν περίπου δέκα περιπτώσεις. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλοί πολίτες που πέφτουν θύματα των "τσαντάκηδων" δεν καταφεύγουν στην Αστυνομία.

Οι κλοπές αυτοκινήτων

Μεγάλη πληγή αποτελούν οι κλοπές των αυτοκινήτων. Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, από την αρχή του χρόνου μέχρι το Σεπτέμβρη κλάπηκαν σ' όλη τη χώρα 4.000 ΙΧ, τα περισσότερα από τα οποία στην Αττική. Βρέθηκαν τα 2.194. Πέρσι στην Αττική είχαν κλαπεί 3.295 ΙΧ και βρέθηκαν 1.907. Κατά μέσο όρο κλέβονται περίπου 15 αυτοκίνητα την ημέρα. Οι πιο "ευαίσθητες" περιοχές είναι το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα, το κέντρο της Αθήνας, ο Χολαργός, η Βούλα, η Αγ. Παρασκευή και το Μαρούσι στο οποίο φέτος ένας διαρρήκτης έχει "αδυναμία" στ' αυτοκίνητα "Αλφα Ρομέο". Ο δράστης τ' ανοίγει χωρίς παραβίαση και το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει μεταφέρει τη δραστηριότητά του στα νότια προάστια της Αθήνας.

Τα περισσότερα από τα κλεμμένα μετατρέπονται σε "μαϊμούδες" και πουλιούνται. Υπάρχουν όμως και πολλές περιπτώσεις όπου οι δράστες εκβιάζουν τους ιδιοκτήτες τους. Τον περασμένο Μάη πιάστηκε ο Βαγγέλης Μανάλης, γιατί εκμεταλλευόταν την αγωνία όσων είχαν χάσει το αυτοκίνητό τους. Εντόπιζε τα θύματά τους από τις αγγελίες των εφημερίδων. Μετά τους τηλεφωνούσε και τους ζητούσε χρήματα προκειμένου να τους επιστρέψει το αυτοκίνητό τους. Φυσικά έπαιρνε μόνο τα λεφτά.

Φέτος έχουν γνωρίσει μεγάλη έξαρση οι διαρρήξεις αυτοκινήτων, μόνο που οι δράστες παίρνουν τις κασ-καρτ οι οποίες χρησιμοποιούνται σε μηχανές αυτόματων συναλλαγών που έχουν οι τράπεζες. Πολλοί αφηρημένοι τις αφήνουν στο αυτοκίνητό τους μαζί με τον κωδικό τους. Ετσι οι δράστες εξαργυρώνουν ποσά από την τράπεζα το βράδυ της ίδιας μέρας που είναι κλειστά τα υποκαταστήματα.

Πορτοφολάδες

Οι πορτοφολάδες αποτελούν μιαν ιδιαίτερη κατηγορία. Τα τελευταία χρόνια η δράση τους είναι σε ύφεση αφού το ν' αρπάξεις ένα πορτοφόλι αποτελεί "τέχνη". Δράστες είναι κύρια Χιλιανοί και Γιουγκοσλάβοι, το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως έχουν προστεθεί και ανήλικοι Αλβανοί. Δρουν σε μέρη όπου υπάρχει κοσμοσυρροή όπως λεωφορεία, καταστήματα, ηλεκτρικός.

Προτιμούν ν' ανεβαίνουν σε λεωφορείο όταν υπάρχει πολυκοσμία. Εκεί παίρνουν το πορτοφόλι κάποιου επιβάτη και κατεβαίνουν για να μην εντοπιστούν. Μια συνηθισμένη μέθοδος είναι ν' ανεβαίνουν δυο άτομα σε γεμάτο λεωφορείο ή βαγόνι. Ο ένας πλησιάζει μια γυναίκα και την "ακουμπά", ενώ ο άλλος παίρνει από την τσάντα το πορτοφόλι, αφού έχει αποσπαστεί η προσοχή του θύματος. Επίσης άλλη τακτική είναι ν' ακουμπά το χέρι του στην πλάτη του θύματός του, σαν να θέλει να το κρατήσει σ' απόσταση. Μετά ψηλαφίζει τα ρούχα του για να εντοπίσει το πορτοφόλι. Αν το θύμα αντιληφθεί κάτι άθελά του θα συσταλούν οι μυς της πλάτης του. Ετσι ο δράστης "μαζεύεται". Επαναλαμβάνει την προσπάθειά του όταν το θύμα βεβαιωθεί ότι το πορτοφόλι βρίσκεται στη θέση του.

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ