Κυριακή 15 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Ανίκανη να αντιμετωπίσει την αυξημένη εγκληματικότητα

Αυξημένα μέτρα αστυνόμευσης κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και του καινούριου χρόνου καλούνται να πάρουν σε όλη τη χώρα οι αστυνομικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες Τροχαίας, Ασφάλειας και Αγορανομίας. Αιτία, η αναμενόμενη δραστηριοποίηση των κακοποιών, οι οποίοι "διεκδικούν" κι εκείνοι με τον αντικοινωνικό, βέβαια, τρόπο τους, τον... 13ο μισθό. Η διαταγή για τη λήψη των αυξημένων μέτρων δόθηκε από τον ίδιο τον αρχηγό της Αστυνομίας σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης του αστυνομικού προσωπικού για τον περιορισμό των διαρρήξεων, των ληστειών και των άλλων εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας και της ζωής των πολιτών τις τελευταίες μέρες του χρόνου. Σε ποιο βαθμό, όμως, είναι σε θέση οι υφιστάμενες υπηρεσίες να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις της ηγεσίας, όταν είναι γνωστός ο χαμηλός γενικά βαθμός απόδοσης της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου;

Συζητήσαμε το ζήτημα με αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας και είναι αλήθεια ότι δεν εκπλαγήκαμε από τα όσα μας περιέγραψαν. Οι αστυνομικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα κύμα εγκληματικότητας με ποικίλες μορφές, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν όλα τα εφόδια για να δώσουν μια αποτελεσματική μάχη. Οι ενέργειές τους είναι αποσπασματικές, ενώ η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και των κοινών κακοποιών απαιτεί οργανωμένη και συνεχή επαγγελματική αστυνομική δράση.

Είναι γνωστό ότι κύρια αποστολή της Ασφάλειας και των Τμημάτων Ασφαλείας είναι η αποτροπή του έργου των κακοποιών. Το προσωπικό, όμως, που ασχολείται με το αντικείμενο αυτό δεν επαρκεί, πολλές φορές δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο ή δεν είναι καν ενταγμένο σε ένα σχέδιο καταπολέμησης κάποιας συγκεκριμένης μορφής εγκληματικότητας. Τις περισσότερες φορές όμως ετεροαπασχολείται, ασχολείται δηλαδή με άλλα καθήκοντα, όπως είναι η αστυνόμευση των κινητοποιήσεων διαφόρων κοινωνικών ομάδων, η φύλαξη διαφόρων προσώπων, η διακίνηση δικογραφιών κλπ. Σήμερα τα Τμήματα Ασφαλείας υπολειτουργούν, με ποιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Τμήμα σε ένα χωριό της Κω, όπου οι αστυνομικοί είχαν τοποθετήσει... αυτόματο τηλεφωνητή για την εξυπηρέτηση των κατοίκων!

Αποτέλεσμα όλων αυτών των καταστάσεων είναι να μένουν ανεξιχνίαστες οι περισσότερες περιπτώσεις των εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας, τα οποία το 1993 έφτασαν συνολικά τις 60.000. Οι διαρρήκτες μπήκαν σε 32.515 διαμερίσματα και καταστήματα, οι τσαντάκηδες άρπαξαν 3.000 τσάντες και οι ληστές λήστεψαν 1.025 άτομα. Για όλα αυτά τα αδικήματα συνελήφθησαν συνολικά μόνο 12.000 άτομα, ενώ δε γίνεται καν λόγος για αποτελεσματική παρέμβαση των διωκτικών αρχών στη βαρύτερη μορφή εγκληματικότητας (ναρκωτικά, τρομοκρατία, όπλα, οικονομικά εγκλήματα, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κλπ). Οι κακοποιοί και οι εγκληματίες βρίσκουν ανοιχτό πεδίο δράσης και χτυπούν μέρα με τη μέρα με μεγαλύτερη θρασύτητα. Ολα δείχνουν ότι το κράτος δεν έχει ακόμα αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με το κεφάλαιο "εγκληματικότητα", αν και ορισμένες του υπηρεσίες δείχνουν να έχουν τη διάθεση και τη δυνατότητα να το κάνουν.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση αστυνομοκρατίας και καταστολής... (2010-02-20 00:00:00.0)
Αστυνομοκρατία με... «αδικήματα ημέρας»! (2006-04-20 00:00:00.0)
Η «νεκρανάσταση» του χωροφύλακα! (2005-11-17 00:00:00.0)
Κι άλλοι ασφαλίτες στις γειτονιές! (2003-11-20 00:00:00.0)
Είναι ζήτημα προσανατολισμού (2001-08-03 00:00:00.0)
Ενταση καταστολής στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας (1998-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ