Κυριακή 15 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μετέωρο και σκιά

Βασισμένη σε μια σειρά από αυθεντικά γεγονότα, η ταινία του Τάκη Σπετσιώτη "Μετέωρο και σκιά" σκιαγραφεί τη ζωή του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Η ταινία επικεντρώνεται, όχι τόσο στο ποιητικό έργο του Λαπαθιώτη, όσο στον τρόπο ζωής του. Φύση λεπτή, ρομαντική και ανήσυχη, όμορφος και κομψός, ο ποιητής κινήθηκε από νωρίς, στους εκλεκτούς κύκλους της αθηναϊκής κοινωνίας. Η περίοδος που έζησε (1888 - 1944), είναι διάσπαρτη από ιστορικά και πολιτιστικά γεγονότα, που επηρέασαν την πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας. Σταθμός στη ζωή του, στάθηκε ο θάνατος της μητέρας του, που την αγαπούσε παθολογικά. Από τότε, άρχισε να καταρρέει πνευματικά και σωματικά. Προς το τέλος της ζωής του, αναγκάστηκε να εκποιήσει την πατρική του περιουσία, ακόμη και αυτή τη βιβλιοθήκη του. Ο ιδιόρρυθμος τρόπος ζωής του, αλλά και η ψυχολογική του κατάσταση, τον οδήγησαν στην αυτοκτονία. Πολύ καλή είναι η ερμηνεία του Τάκη Μόσχου, στο ρόλο του ποιητή (Κυριακή ΕΤ-2 23.00).

Οι καταραμένοι

Μέσα από την ιστορία μιας αριστοκρατικής οικογένειας, ο Βισκόντι, στην ταινία του "Οι καταραμένοι", συνθέτει με αριστοτεχνικό τρόπο μια μεγαλειώδη τοιχογραφία της Γερμανίας του Μεσοπολέμου. Στις 27 του Φλεβάρη του 1933, μια πλούσια και ισχυρή οικογένεια γιορτάζει τα γενέθλια του βαρόνου φον Εσενμπεκ. Εκεί θα συγκεντρωθούν η κόρη του, ο εραστής της, ο εγγονός του, τα ανίψια του και ένας διεφθαρμένος νεαρός. Ολοι τους φιλοδοξούν, με διάφορους τίτλους, να χρησιμοποιήσουν την πολιτική κατάσταση της χώρας, για ν' αρπάξουν εργοστάσια χάλυβα. Ετσι πιστεύουν πως θα κορέσουν την ανάγκη τους για εξουσία και θα ικανοποιήσουν τα διεφθαρμένα ένστικτά τους. Ο ναζισμός θα διαβρώσει οριστικά την οικογένεια του βαρόνου. Εξαιρετικές ερμηνείες από τους Ντερκ Μπόργκαρτ, Ινγκριτ Τούλιν, Χέλμουτ Μπέργκερ και Σαρλότ Ράμπλινγκ (Κυριακή SKY 01.00).

"Επισκέπτης"

ο Κ. Δεσποτόπουλος

Τον ακαδημαϊκό Κώστα Δεσποτόπουλο, επισκέπτεται ο "Νυχτερινός επισκέπτης" του πρώτου κρατικού καναλιού. Ο πανεπιστημιακός δάσκαλος και φιλόσοφος μιλάει για τη ζωή του και την αξία της φιλοσοφίας στο σημερινό γίγνεσθαι. Σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον Αρη Σκιαδόπουλο, δεν κρύβει ότι είναι πλατωνιστής, ενώ παράλληλα καταθέτει τις απόψεις του για την πολιτική και θυμάται φίλους και συνεξόριστους. Η σκηνοθεσία της εκπομπής είναι του Παναγιώτη Κακαβιά και η παραγωγή του Κώστα Τσιβιλίκα (Δευτέρα ΕΤ-1 23.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ