Κυριακή 15 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σικελία

"Το Παλέρμο σήμερα", είναι ο τίτλος της δεύτερης εκπομπής, "Σικελία, ένα παλίμψηστο", που την επιμελείται και την παρουσιάζει ο Τίτος Πατρίκιος. Στο δεύτερο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ "εικονογραφείται" το Παλέρμο στη σύγχρονή του μορφή. Η καθημερινή ζωή των κατοίκων του θυμίζει έντονα το ελληνικό στοιχείο και περισσότερο τον τρόπο ζωής και έκφρασης της Νότιας Ελλάδας και των νησιών της. Για τη Σικελία και τη διαδρομή της μέσα από τους αιώνες, μιλούν οι λογοτέχνες Μένης Κουμανταρέας και Σπύρος Πλασκοβίτης. (Δευτέρα ΕΤ-2 23.30).

Τελευταίο αντίο

Στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού, βασίζεται η νέα σειρά "Τελευταίο αντίο". Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αθήνα την περίοδο 1965 - 1974. Κεντρικό πρόσωπο, είναι ένας πρώην κτηνίατρος από τη Μακεδονία, που έρχεται στην πρωτεύουσα με τη φιλοδοξία να γίνει συγγραφέας. Στην Αθήνα θα γνωρίσει την κόρη πλουσίων Ελληνοαμερικανών. Μέσα στην τεταμένη πολιτική κατάσταση, θα αρχίσει ένα ερωτικό παιχνίδι. Το σενάριο είναι του Γιώργου Νοταρά, η σκηνοθεσία του Γιάννη Διαμαντόπουλου και η μουσική του Διονύση Τσακνή. Πρωταγωνιστούν ο Γιώργος Κιμούλης και η Καριοφυλλιά Καραμπέτη (Πέμπτη MEGA 21.35).

Οι άθλιοι

των Αθηνών

Στον Ιωάννη Κονδυλάκη και στο έργο "Οι άθλιοι των Αθηνών", αναφέρεται η λογοτεχνική εκπομπή "Πεζογραφία και πραγματικότητα". "Οι άθλιοι" του Βίκτορα Ουγκό ανέθρεψαν γενιές και γενιές αναγνωστών σε όλο τον κόσμο. Η επιτυχία του βιβλίου του Ουγκό, δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορο και το εκδοτικό ενδιαφέρον της Αθήνας. Αυτός που θα αναλάμβανε τη διεξαγωγή του έργου, δε θα μπορούσε να είναι άλλος από κάποιον λόγιο, που πάλευε τρέχοντας από εφημερίδα σε εφημερίδα, που ασχολούνταν με το χρονογράφημα και με το διήγημα. Οι υποψήφιοι για τους "Αθλίους" ήταν δύο. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Ιωάννης Κονδυλάκης, που τελικά πήρε τη δουλιά. Ο συγγραφέας μελετά και επισημαίνει τα κοινά σημεία, της μυθιστορίας των δύο "Αθλίων". Τα κείμενα της εκπομπής έγραψε ο Μάριος Μαρκίδης. Η σκηνοθεσία είναι του Τάσου Ψαρρά και η αφήγηση της Δήμητρας Χατούπη και του Δημήτρη Καρέλη. (Τετάρτη ΕΤ-2 20.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ