Τετάρτη 1 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η εφαρμογή της ΓΚΑΤΤ και οι συνέπειες στη γεωργία μας

Η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ ή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, εφαρμόζεται σταδιακά με την αυγή του 1995.

Αρχίζει μια κρίσιμη περίοδος, αφού η απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου ευνοεί τα πλούσια κράτη, ώστε μέσα και από κανόνες, στο πνεύμα του φιλελευθερισμού, να εκμεταλλεύονται τα φτωχότερα.

Η έκθεση της ΓΚΑΤΤ καθαρά αναφέρει, ότι από την απελευθέρωση καταναλωτικών αγαθών οι ΗΠΑ θ'αποκομίζουν κέρδη 120 δισ. δολάρια το χρόνο. Γι'αυτό στους στόχους του 5ετούς προγράμματος Γεωργίας ΗΠΑ περιλαμβάνεται η αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων κατά 50%, με κατεύθυνση την Ευρώπη.

Ομως σε πιο δεινή θέση θα περιέλθει η ελληνική γεωργία και κλωστοϋφαντουργία. Οι καταστροφικές συνέπειες είναι κάτι περισσότερο απ' ορατές.

Η μείωση των δασμών και των εξαγωγικών επιδοτήσεων κατά 36%, αλλά και του όγκου των εξαγωγών κατά 21%, όπως προβλέπει η ΓΚΑΤΤ, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα προβλήματα της γεωργίας μας (μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος, υψηλό κόστος κ. ά.) θα οδηγήσει στην κατάκλυση της ελληνικής αγοράς απ' ομοειδή φτηνά προϊόντα τρίτων χωρών (ΗΠΑ, Τουρκία κ. ά.) και στον εκτοπισμό της ελληνικής παραγωγής.

Ετσι όμως μεγαλώνει η εξάρτηση της χώρας σε διατροφικά προϊόντα, πλήττεται η εγχώρια παραγωγή, συρρικνώνεται το αγροτικό εισόδημα.

Ηδη η χώρα μας έχει μετατραπεί σ' εισαγωγέα αγροτικών προϊόντων από τότε που ενταχτήκαμε στην ΕΟΚ. Το 1980 είχαμε πλεόνασμα στο ισοζύγιο γεωργικών προϊόντων κατά 3,3 δισ. δρχ.

Σήμερα έχουμε έλλειμμα. Το 1992 ήταν 76,88 δισ. δρχ. και το 1993 εκτινάχτηκε στα 160,64 δισ. δρχ. Ασφαλώς θα μεγαλώσει με την υλοποίηση της ΓΚΑΤΤ. Ηδη στις διαβουλεύσεις που γίνονται στην ΕΕ για προσαρμογή προς ΓΚΑΤΤ, το "ρίξιμο" για την Ελλάδα στις εξαγωγές, φαίνεται να είναι μεγαλύτερο και από αυτά που ορίζει η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ.

Συνοπτικά λοιπόν η συμφωνία ΓΚΑΤΤ μεταφράζεται σε συρρίκνωση και υποβάθμιση της ελληνικής γεωργίας. Τόσο η ΕΕ όσο και οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) που υποτακτικά την αποδέχτηκαν, "θυσίασαν" το γεωργικό τομέα και τους Ελληνες αγρότες στο "βωμό" εξυπηρέτησης των συμφερόντων των Αμερικάνων.

Προϊόντα ελλειμματικά στην ΕΕ όπως είναι τα μεσογειακά (καπνά, οπωροκηπευτικά, λάδι κλπ.) αντί να τα στηρίξουν τα "εκδικήθηκαν", με το χειρότερο δυνατό τρόπο, σε εξόντωση.

Το ΚΚΕ από νωρίς, όπως και με την ΕΟΚ, αποκάλυψε τις επιπτώσεις στη γεωργία και κλωστοϋφαντουργία από τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ. Εγκαιρα ενημέρωσε με άρθρα, φυλλάδια και ομιλίες για τις οδυνηρές συνέπειες από την ΓΚΑΤΤ αλλά και την ΚΑΠ.

Ωστόσο θεωρούμε ότι η κατάσταση αυτή είναι αναστρέψιμη. Αρκεί το αγροτικό συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό κίνημα, να συνειδητοποιήσει ότι με την εφαρμογή της ΓΚΑΤΤ αλλά και την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, οδηγούνται σε εξόντωση η γεωργία και οι αγρότες μας. Οτι μόνο μέσα από ενωτικούς, μαζικούς αγώνες, μπορεί να πιεστεί η κυβέρνηση, για να πάρει μέτρα προστασίας της αγροτικής παραγωγής, (όπως κάνουν άλλα κράτη - μέλη) με επιδοτήσεις (ενέργεια, εξαγωγές), στήριξη των μεσογειακών προϊόντων, κάλυψη των απωλειών εισοδήματος από ΓΚΑΤΤ, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας με την εκτέλεση βασικών έργων υποδομής, την εξυγίανση και αναβάθμιση των συνεταιριστικών οργανώσεων, την εφαρμογή της κοινοτικής προτίμησης.

Εξάλλου από τέτοιους διεκδικητικούς προσανατολισμούς, δεν έχουν οι αγρότες να χάσουν τίποτα, παρά τη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση και ερήμωση της υπαίθρου.

Διαμάντω ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ

μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ