Τετάρτη 1 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο βωμό των εσωτερικών σκοπιμοτήτων

Οι μικροκομματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης οδήγησαν τελικά την εξωτερική πολιτική της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η χώρα αντιμετωπίζει τη σοβαρή πιθανότητα μιας καταδικαστικής απόφασης για το θέμα του εμπάργκο κατά των Σκοπίων

Ξεκινά σήμερα, κεκλεισμένων των θυρών, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, η ακροαματική διαδικασία επί της ουσίας της προσφυγής που είχε καταθέσει στις 6 Απρίλη 1994 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ελληνικό εμπάργκο κατά της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αναλάβει το κόστος μιας πιθανής καταδικαστικής απόφασης, παρά να προχωρήσει στην άρση των μέτρων κατά των Σκοπίων.

Η εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης οφείλεται κατά κύριο λόγο στις πολιτικές διεργασίες που εξελίσσονται στην Ελλάδα και κορυφώνονται όσο πλησιάζει η ημερομηνία ανάδειξης του νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία κυβερνητικοί και διπλωματικοί κύκλοι, δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει μόνη της το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται, η όποια αλλαγή στάσης στην υπόθεση των Σκοπίων, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο.

Η ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπως σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης, θεωρείται κρίσιμη και προκαλεί ανησυχία η πιθανότητα, η απόφαση αυτή να εκδοθεί εν μέσω της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου. Η ελληνική κυβέρνηση θα επιθυμούσε να βρεθεί τρόπος επιμήκυνσης της διαδικασίας, αλλά αυτό, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, "είναι εξαιρετικά δύσκολο" και η σχετική προσπάθεια είχε ξεκινήσει για το σκοπό αυτό, εγκαταλείφθηκε.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στην προσπάθειά του να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση μιας καταδικαστικής απόφασης, σύμφωνα με πληροφορίες, βεβαιώνει ατύπως τους Ευρωπαίους Εταίρους, ότι θα σεβαστεί την απόφαση, όποια κι αν είναι, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η απόφαση αυτή δεν οδηγεί στην ομαλοποίηση των σχέσεων Αθήνας - Σκοπίων, καθώς η στάση της Ελλάδας απέναντι στο κράτος αυτό είναι κυριαρχικό της δικαίωμα.

Οπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, στις αρχές του επόμενου μήνα, με την έκθεση της κατηγορούσας αρχής, θα υπάρξουν οι πρώτες ενδείξεις για το αποτέλεσμα που θα πρέπει να ανακοινωθεί το αργότερο τον προσεχή Μάη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Βενιζέλος σε χτεσινές του δηλώσεις αναφορικά με την έναρξη της δίκης υποστήριξε ότι "το δικαστήριο των ευρωπαϊκών κοινοτήτων είναι ένα θεσμικό όργανο της ΕΕ, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Δεν είναι ποινικό δικαστήριο, η Ελλάδα δεν κατηγορείται δεν κάθεται σε εδώλιο κατηγορουμένου".

Ο υπουργός Τύπου σε άλλο σημείο των δηλώσεών του επανέλαβε, ότι η απόφαση του δικαστηρίου "παράγει ένα δεδικασμένο" και ότι "το ουσιαστικό νομικό και πολιτικό θέμα που θέτει η δίκη αυτή, είναι τα όρια της εξωτερικής πολιτικής των κρατών - μελών και άρα τα όρια της εθνικής κυριαρχίας". Ο υπουργός Τύπου, συμπληρώνοντας την "επιχειρηματολογία" του κατέληξε στη διατύπωση της άποψης ότι εξ αιτίας αυτού ακριβώς του γεγονότος, "ακόμη και τα κράτη - μέλη, τα οποία έχουν μια αρνητική προδιάθεση απέναντι στα ελληνικά μέτρα κατά των Σκοπίων, θα ήταν ιδιαίτερα προσεκτικά, διότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπως εντάσσεται στον προβληματισμό ενόψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του 1996 θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ