Τετάρτη 1 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
Τώρα δεν ξέρουν σε τι συμφώνησαν...

Οσοι είδαν προχτές τη συζήτηση στη Βουλή και παρακολούθησαν το διάλογο μεταξύ Παπανδρέου - Σαμαρά και Σαμαρά - Εβερτ, όπου όλοι δήλωσαν τη συμφωνία τους για διεξαγωγή οικονομικού ελέγχου στα πολιτικά πρόσωπα, έμειναν δικαιολογημένα με την αίσθηση ότι η συγκεκριμένη πρόταση για έλεγχο του "πόθεν έσχες" γίνεται δεκτή και από το ΠΑΣΟΚ. Ομως χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε φραστικούς ακροβατισμούς για να δικαιολογήσει την άρνηση - τελικά - του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον έλεγχο του "πόθεν έσχες" των πολιτικών αρχηγών. Συγκεκριμένα ο Ε. Βενιζέλος αναφερόμενος στη δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή ότι αποδέχεται την πρόταση για φορολογικό έλεγχο στα οικονομικά των πολιτικών αρχηγών, υποστήριξε ότι ο έλεγχος αυτού του τύπου αφορά όλους τους Ελληνες πολίτες, άρα υπουργούς, πολιτικά στελέχη και πολιτικούς αρχηγούς, και μπορεί να γίνει δεκτός.

Αντίθετα, ισχυρίστηκε, η πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής εισάγει το τεκμήριο της ανειλικρίνειας που προσάπτεται κατά του πολιτικού κόσμου και αποτελεί μια "θεαματική, μικροκομματική πρόταση, χωρίς αντικείμενο". Συνέχισε δε, λέγοντας ότι επ' αυτού έχει αρμοδιότητα ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος έχει απαντήσει σχετικά στη θέση της ΝΔ για έλεγχο του "πόθεν έσχες" ενώ όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο Ε. Βενιζέλος επανέλαβε ότι "δεν πρόκειται να δώσει θεσμικά προσχήματα στους εκφραστές της παραπολιτικής" και κατέληξε ότι η εμμονή της ΝΔ "είναι ένα λάθος, πολιτικό και θεσμικό".

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ε. Βενιζέλος δεν κατάφερε να γίνει σαφής ως προς το τι τελικά συμφωνήθηκε στη Βουλή σχετικά με τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου. Αντιπαρήλθε δε την αναφορά του Αντ. Σαμαρά ότι ο έλεγχος πρέπει να γίνει υπό την εποπτεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λέγοντας ότι δε θέλει να τον ερμηνεύσει και αναφέροντας ότι δεν ξέρει "τι ακριβώς εννοεί ο κ. Σαμαράς. Μία φράση είπε όλη κι όλη στη Βουλή", συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος. Παρ' όλα αυτά τη συγκεκριμένη - ως προς το περιεχόμενό της αδιευκρίνιστη (; ) - πρόταση έκανε δεκτή ασμένως ο πρωθυπουργός, προφανώς ορμώμενος από άλλα ελατήρια τα οποία δεν αποκλείεται να σχετίζονται με τη διαμόρφωση ενός "νέου επιπέδου" σχέσεων μεταξύ κυβέρνησης - Πολιτικής Ανοιξης ενόψει της προεδρικής εκλογής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ