Τετάρτη 8 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε αναμμένα κάρβουνα

Την απόφαση της κυβέρνησης και της Πολιτικής Ανοιξης περιμένει ο Μ. Εβερτ, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του

Σε κατάσταση αναμονής ή αλλιώς "σε αναμμένα κάρβουνα" βρίσκεται η ηγεσία της ΝΔ σχετικά με το θέμα της προεδρικής εκλογής, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί "χαμηλούς τόνους" και αποφεύγει να παρέμβει στις εξελίξεις.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ εκτιμά ότι η κατάσταση είναι ρευστή και συνιστά στα στελέχη και τους βουλευτές να περιμένουν την απόφαση των άλλων δύο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ - Πολιτική Ανοιξη), από την οποία θα εξαρτηθεί, όπως υποστηρίζει, αν θα γίνουν ή όχι πρόωρες εκλογές.

Την εκτίμηση αυτή έκφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ στη χτεσινή σύσκεψη με τη συμμετοχή των Βαρβιτσιώτη, Μάνου, Σουφλιά, Δήμα και Κεφαλογιάννη, ενώ το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος. Τη χτεσινή σύσκεψη απασχόλησαν περισσότερο τα θέματα της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας καθώς και η συζήτηση στη Βουλή για το"πόθεν έσχες".

Πάντως ο Γ. Σουφλιάς,μιλώντας χτες στον "Φλας", εκτίμησε ότι "είναι πολύ λιγότερες οι πιθανότητες να πάμε σε εκλογές από το να μην πάμε. Αυτό πηγάζει, εξήγησε, από τη σκέψη μου ότι το κλειδί των εκλογών το κρατάει ο κ. Παπανδρέου. Αν θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές, έχει αρκετές διεξόδους. Είτε να ψηφίσει τον υποψήφιο που θα υποδείξει η Πολιτική Ανοιξη είτε η ΝΔ". Επίσης ο Γ. Σουφλιάς ζήτησε η ΝΔ να καταθέσει το ταχύτερο δυνατόν την πρότασή της για το όνομα του υποψηφίου.

Ο Στ. Μάνος δήλωσε ότι "όλα είναι ανοιχτά" ενώ εκτιμά ότι οι εξελίξεις"επηρεάζονται πάρα πολύ από τις μικροπολιτικές και μικρομματικές προσδοκίες τόσο της Πολιτικής Ανοιξης όσο και του ΠΑΣΟΚ".

Παράλληλα η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να σταματήσει η "παραλυτική" προεδρολογία, ζητά να οριστεί από τον πρόεδρο της Βουλής συγκεκριμένη ημερομηνία για τον ορισμό υποψηφίων από τα κόμματα. Επίσης αποσαφήνισε ότι η στάση του κόμματος θα είναι ίδια και στις τρεις ψηφοφορίες, επιμένοντας στο δικό της υποψήφιο. Το όνομα πάντως του υποψηφίου που θα προταθεί από τη ΝΔ δεν έχει ακόμα αποφασιστεί και παραμένει ο "κρυφός άσος" του Μ. Εβερτ, τον οποίο δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Προς το παρόν ακούγονται τα ονόματα των Γ. Βαρβιτσιώτη και Αθ. Τσαλδάρη αλλά η βούληση του Μ. Εβερτ παραμένει άγνωστη.

Ωστόσο αυτή η τακτική του προέδρου του κόμματος συναντά σοβαρές επικρίσεις τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο κυρίως σε κύκλους της οικονομικής ολιγαρχίας, οι οποίοι έχουν αποκηρύξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του, οι οποίοι δημόσια υποχρεώνονται να συμφωνούν για λόγους ψηφοθηρικούς, εστιάζουν την κριτική τους στο γεγονός ότι ο Μ. Εβερτ επέτρεψε, σε σημαντικό βαθμό, στον Αντ. Σαμαρά να αναδειχτεί σε "ρυθμιστή των εξελίξεων" και να δημιουργεί προβλήματα και παρενοχλήσεις στην εκλογική επιρροή του κόμματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δηλώνουν όλοι ευχαριστημένοι (1997-03-04 00:00:00.0)
Ο ανιψιός σε ρόλο μεσσία (1997-02-28 00:00:00.0)
Περιμένοντας τον ανεψιό (1997-02-27 00:00:00.0)
Πρόσκληση σε γεύμα για υποψήφιους αρχηγούς (1997-02-19 00:00:00.0)
Η ανακωχή δεν κρύβει τα προβλήματα (1997-01-12 00:00:00.0)
Ολοι εναντίων όλων (1996-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ