Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
Και τώρα... "συνεπή" λιτότητα

Με τη λήξη της "προεδρολογίας", λύθηκαν τα χέρια της κυβέρνησης για τη "συνεπή εφαρμογή" της αδιέξοδης και αντιλαϊκής πολιτικής της. Στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Οικονομικής Επιτροπής, εγκρίθηκαν δύο σχέδια νόμου για την οικονομική ασφυξία των ΔΕΚΟ και η δημιουργία σώματος "δίωξης" του οικονομικού εγκλήματος

Με δυο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία συζητήθηκαν - και εγκρίθηκαν - χτες στην Οικονομική Επιτροπή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τα "λουριά" στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, επιβάλλοντας οικονομική ασφυξία, ενώ προωθεί την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να γίνει πιο αποτελεσματικός... ο μηχανισμός της συνεχούς περικοπής των δαπανών - πριν απ' όλα των κοινωνικών - του δημοσίου. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προωθεί νομοθετική ρύθμιση για τη νομιμοποίηση, ουσιαστικά, των παράνομων "τυχερών" παιχνιδιών, ώστε... στη συνέχεια να τα φορολογήσει, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της μετατροπής της χώρας σ' ένα απέραντο "καζίνο".

Δεν είναι τυχαίο ότι η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής έγινε μια μέρα μετά τη "συναπόφαση" του δικομματισμού για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την απαρέγκλιτη συνέχιση της εφαρμογής της αντιλαϊκής και αδιέξοδης πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων. Αποκαλυπτικές ήταν οι σχετικές δηλώσεις, που έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου μετά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. "Χρειάζεται συνεπής εφαρμογή του οικονομικού μας προγράμματος. Πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμά μας με ακρίβεια και σταθερότητα", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαντωνίου, υποστηρίζοντας ότι "όλα βαίνουν καλά" και ότι η λήξη της "ονοματολογίας" και της προεδρολογίας "θα συμβάλουν αποφασιστικά στο κλίμα σταθερότητας", που "χρειάζεται" για να επιτευχθούν οι στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής... Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έφθασε στο σημείο να αποδώσει στην προεδρολογία την τρομακτική αύξηση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών και συναλλαγματικών το Γενάρη!

Σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου παραδόθηκε στον υπουργό Οικονομικών Α. Παπαδόπουλο αργά χτες το απόγευμα. Με το νομοσχέδιο, προβλέπεται η ίδρυση νέας "υπηρεσίας", του σώματος δίωξης του οικονομικού εγκλήματος, το οποίο θα έχει και ανακριτικές αρμοδιότητες, με στόχο τη σύλληψη και βεβαίωση της φορολογητέας ύλης. Απ' ό,τι φαίνεται, εκεί και εξαντλείται η κίνηση του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, το πρόβλημα έχει μια δεύτερη εξίσου σημαντική πλευρά: Την είσπραξη των βεβαιωμένων φόρων. Εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα αυτό θέλει να "συμβαδίζουν" τα λόγια και οι πράξεις, θα έπρεπε να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για την είσπραξη των (ανείσπραχτων) βεβαιωμένων φόρων (που υπερβαίνουν το 1,3 τρισ. δρχ.), που πριν απ' όλα και κυρίως αφορούν το μεγάλο κεφάλαιο. Σε διαφορετική περίπτωση, στην πράξη, οι όποιες αλλαγές θα οδηγήσουν μόνο σε ένταση του "κυνηγητού" των μικρομεσαίων στρωμάτων, ενώ για το μεγάλο κεφάλαιο θα εξακολουθήσει να ισχύει - και να ενισχύεται - η ασυλία που απολαμβάνει απ' όλες τις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις. Ασυλία, που εκφράζεται και με τις περιοδικές χαριστικές ρυθμίσεις...

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μετατροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε "Θησαυροφυλάκιο" με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, κυρίως στον "έλεγχο" (σ.σ. διάβαζε σφαγιασμό) των δαπανών του δημοσίου. Δεν είναι τυχαίο ότι σε σχετική δήλωση του υπουργού Οικονομικών γίνεται λόγος για μέτρα σχετικά με τη "δημοσιονομική εξυγίανση".

Αντρέας ΠΕΤΣΙΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ