Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Δεν υπάρχει πια κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Δεν μπορεί πλέον κανένας να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν το δικαίωμα να κοιτούν από απόσταση, τα όσα διαδραματίζονται ανάμεσα στο τρίγωνο της οικονομικής εξουσίας, της πολιτικής εξουσίας και των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, όσοι έχουν έναν επιπλέον λόγο να πάρουν θέση, να σηκώσουν το ανάστημά τους. Ο πνευματικός κόσμος, οι καλλιτέχνες, οι πολιτικοί, που δεν αναγνωρίζουν στον εαυτό τους το ρόλο της "γλάστρας", οι ίδιοι, τελικά, οι δημοσιογράφοι. Ολοι οι παραπάνω έχουν υποχρέωση, έχουν καθήκον, να τολμήσουν το "όχι" σ' αυτόν το μαζικό εκμαυλισμό συνειδήσεων.

Σ' αυτήν την ξετσίπωτη σύμφυση πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας της "ευυπόληπτης" ολιγαρχίας, που στηρίζεται στην τηλεοπτική - ραδιοφωνική - έντυπη "βιομηχανία" της αποχαύνωσης. Σ' αυτήν την υστερική διαφήμιση της υποκουλτούρας, της διαφθοράς και της παρακμής, που πολλαπλασιάζεται και διογκώνεται, όσο περισσότερο μεγαλώνει η "μπάνγκα". Η "μπάνγκα", πάνω στην οποία διεξάγεται το αλισβερίσι για το ξεπούλημα του τόπου και υπογράφονται οι συμφωνίες για το ξεκοκάλισμα του δημόσιου πλούτου, για την άλωση του πολιτισμού και τη διαπόμπευση αξιών, με αντάλλαγμα τη διαφύλαξη της νομής της εξουσίας.

Το νέο σπάσιμο του αποστήματος, που αυτή τη φορά συνδυάστηκε με την υπόθεση του ΣΚΑ+ΔΚΙ, εκτός από το αφόρητο που δημιούργησε στην ατμόσφαιρα, θέτει επιτακτικά το ζήτημα: Απαιτείται να μπει φραγμός στο σκάνδαλο της αλληλοδιαπλοκής οικονομικών - πολιτικών - εκδοτικών συμφερόντων, που θέτει στο στόχαστρο στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα. Η ευθύνη ανήκει πια σε μέγιστο βαθμό στους ανθρώπους της Τέχνης, στους ανθρώπους του πολιτισμού, στους εργαζόμενους του Τύπου, στους δημοσιογράφους. Είναι ώρα να αναλάβουν το χρέος τους. Είναι επωμισμένοι με το καθήκον, να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός λαϊκού κινήματος, όχι απλά καταδίκης, αλλά και διεκδίκησης ενός άλλου τύπου ενημέρωσης, μιας άλλου τύπου λειτουργίας των ΜΜΕ, μια άλλου τύπου διαχείρισης των κοινών. Γιατί, τελικά, δεν αξίζει σ' αυτόν το λαό να παρακολουθεί αλυσοδεμένος το "κοπρεμί" της ανηθικότητας. Μιας ανηθικότητας, που, όσο το σύστημα που την παράγει σαπίζει, τόσο περισσότερο προκλητική γίνεται.

Φτάσαμε πια στο σημείο, η μη πιστή τήρηση των παράνομων και ανήθικων συμφωνιών, αυτό το αλισβερίσι, να καταγγέλλεται ενώπιον των δικαστηρίων, ζητώντας τη δικαίωσή του! Και οι ενάγοντες να ζητούν την καταδίκη των παράνομων - παράνομοι ακόμα και με τα μέτρα του αστικού δικαίου - παρ' ολίγον συνεταίρων τους, γιατί οι τελευταίοι δεν προχώρησαν στην ολοκλήρωση του αλισβερισιού, βάσει του προσυμφωνημένου σχεδίου!! Αυτή είναι, ούτε λίγο - ούτε πολύ, η βαθύτερη ουσία της αγωγής του Γ. Αλαφούζου κατά του υποψήφιου συνεργάτη του, που, μπορεί να πήρε την άδεια για το καζίνο, αλλά, δεν τήρησε τον όρο για την παραχώρηση δημόσιας περιουσίας: Δεν αγόρασε μετοχές του ΣΚΑ+ΔΚΙ... Αυτή είναι η εξέλιξη που καθιστά ένα τεράστιο ζήτημα, όπως η λειτουργία ενός σταθμού, δευτερεύον και τριτεύον.

Πρόκειται για φαινόμενα, που δεν επιτρέπουν σε κανένα την πολυτέλεια της σιωπής. Αλλωστε, μήπως όλοι δε γίνονται μάρτυρες της εξωφρενικής προσπάθειας χειραγώγησης 10 εκατομμυρίων πολιτών, μέσα από την επιλεκτική, διαστρεβλωτική και - στα σημαντικά ζητήματα - ανύπαρκτη πληροφόρηση; Είναι μια κατάσταση, που οι εργάτες της ενημέρωσης (μέχρι χτες λειτούργημα), οι δημοσιογράφοι, τη βιώνουν στο πετσί τους. Μέχρι πότε;

Ποιος μπορεί να μείνει πια ασυγκίνητος μπροστά στον ποταμό αίματος, βίας, "τηλε-μαγείας", ηλεκτρονικής και έντυπης εκπόρνευσης, ταχυδακτυλουργικής προσφοράς της υποκουλτούρας σε 24ωρη βάση; Οσοι έχουν χύσει τον ελάχιστο ιδρώτα, για να μπει ένα πετραδάκι στην ανάπτυξη του πολιτισμού στον τόπο μας, για να υπηρετήσουν την καλλιτεχνική δημιουργία, είναι οι πρώτοι που πρέπει να προσβάλλονται - και προσβάλλονται - από αυτό το περιβόλι του πνευματικού ευνουχισμού και του γαργαλήματος των πιο ποταπών ενστίκτων. Είναι εκείνοι, που πρώτοι βιάζονται και τυλίγονται σε μια κόλλα χαρτί. Στην κόλλα των συμβολαίων εργασιακής δουλείας, που τους επιβάλλουν οι μεγαλοσχήμονες των θλιβερών θεαμάτων και ακροαμάτων.

Είναι, άραγε, δυνατόν να παρακολουθεί κανείς ασυγκίνητος την ομολογία ότι τα υπουργικά γραφεία αποτελούν χώρους ανοιχτής διαπραγμάτευσης, όπου καθορίζεται το είδος και η ποσότητα της βοήθειας, που θα προσφέρουν οι λογής λογής χρυσοκάνθαροι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στους πολιτικούς εκπροσώπους του αρρωστημένου καπιταλισμού, όταν οι τελευταίοι βάζουν την υπογραφή τους για διόγκωση των χρηματοκιβωτίων των "επενδυτών" της αρπαχτής; Είναι, τελικά, ανεκτό να γίνονται οι πολίτες της χώρας, και κυρίως οι πνευματικοί άνθρωποι, μάρτυρες του στησίματος και της λειτουργίας των ηλεκτρονικών και έντυπων Δούρειων Ιππων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων για την εκπόρθηση κάθε έννοιας αξιών και αρχών;

Οι κομμουνιστές δεν πρόκειται να συμβιβαστούν. Το ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι και θέλει και μπορεί να στηρίξει έναν αγώνα διαρκείας, ενάντια σ' αυτά τα φαινόμενα - παιδιά ενός κοινωνικοπολιτικού συστήματος, που η απέχθειά του απέναντι στον άνθρωπο εκδηλώνεται με χίλιους δυο τρόπους. Εχει καταστήσει σαφές ότι στο μονόδρομο της αντίστασης που πορεύεται, στον αγώνα για τη συγκρότηση ενός λαϊκού κινήματος που θα απαιτεί και θα επιβάλλει τον κοινωνικό έλεγχο απέναντι στην ασυδοσία και τις κρεατομηχανές των συγκροτηματαρχών του Τύπου, δεν πρόκειται να κάνει κανένα πισωγύρισμα. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι παρατηρούν από το απέναντι πεζοδρόμιο.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Φτάσαμε πια στο σημείο η μη πιστή τήρηση των παράνομων και ανήθικων συμφωνιών, αυτό το αλισβερίσι, να καταγγέλλεται ενώπιον των δικαστηρίων, ζητώντας τη δικαίωσή του!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ