Παρασκευή 24 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Αλλάζει η διοίκηση και ζητείται αγοραστής

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή των πιστωτών πραγματοποιήθηκε χτες. Εκφράστηκε η πρόθεση ξηλώματος των Κιοσέογλου - Τακόπουλου και για να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πώληση της τσιμεντοβιομηχανίας

Στην αλλαγή της διοίκησης των Τσιμέντων Χαλκίδας και στην προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώλησή τους προσανατολίζεται η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών (ΔΕΗ, ΕΤΒΑ, Εθνική και Εμπορική Τράπεζα) της τσιμεντοβιομηχανίας. Για το θέμα αυτό, αλλά και για τη Βαμβακουργία Βόλου, πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου της ΔΕΗ Γ. Μπιρδιμήρη,του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Γ. Μίρκου,του διοικητή της Εμπορικής Τράπεζας Π. Πουλή,του αναπληρωτή υπουργού Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλου,του υφυπουργού Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλου και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.Η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει την προκήρυξη του διαγωνισμού μετά την επίλυση των "νομικών" προβλημάτων που συνδέονται με την εκδίκαση από διεθνές δικαστήριο της προσφυγής της διοίκησης των Τσιμέντων Χαλκίδας κατά της "Καλτσεστρούτζι". Με τα μέχρι τώρα δεδομένα "προκρίνεται" η προσφορά των ΑΓΕΤ - Τιτάνα. Οπως ήδη έχει γράφει ο "Ρ", οι "προσφορές" σε πραγματικές τιμές ανέρχονται γύρω στα 25 δισ., ενώ σε ονομαστικές "σημερινές" κυμαίνονται γύρω στα 31 δισ. δρχ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ομοσπονδία Εργαζομένων στις τσιμεντοβιομηχανίες και η ΓΣΕΕ με ανακοινώσεις τους είχαν ζητήσει την αντικατάσταση της σημερινής διοίκησης της εταιρίας "είτε με τη διαδικασία του νόμου 3562/56 είτε με κάθε άλλο νόμιμο μέσο". Ας σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία είχε κάνει λόγο για ασυλία που έχει η διοίκηση των Τσιμέντων Χαλκίδας εκ μέρους της κυβέρνησης. Επιπλέον υποστηρίζει ότι με τον τρόπο που δρουν, τα Τσιμέντα Χαλκίδας έχουν εξελιχθεί σε αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην αγορά τσιμέντου στην Ελλάδα. Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι όπως έχει καταγγελθεί και δεν έχει διαψευστεί, τα Τσιμέντα Χαλκίδας λειτουργούν χωρίς να πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις στο δημόσιο (ΦΜΥ), χωρίς να αποδίδουν τις εισφορές και κρατήσεις των εργαζομένων στο ΙΚΑ. Απολαμβάνουν πρωτοφανών διευκολύνσεων από τη ΔΕΗ στην πληρωμή του ρεύματος, πληρώνουν τους εργαζόμενους καθυστερημένα με δόσεις και ελλείψεις. Ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, αυτά δίνουν τη δυνατότητα στη διοίκηση της εταιρίας να δρα αποσταθεροποιητικά στην αγορά, μειώνοντας τις τιμές του τσιμέντου με ειδικές προσφορές, εκπτώσεις και διευκολύνσεις,που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την απασχόληση στις λοιπές τσιμεντοβιομηχανίες. Παράλληλα σωρεύονται οι ζημιές και αυξάνονται οι υποχρεώσεις προς τους δημόσιους φορείς, με την ανοχή τους, που δε θα πληρωθούν ποτέ.

Σε απάντηση ο πρόεδρος της εταιρίας και πρόεδρος της ένωσης των τσιμεντοβιομηχάνων Μ. Κιοσέογλου, ανακοίνωσε προχτές την αποχώρησή του από την εργοδοτική οργάνωση κατηγορώντας την ότι ουσιαστικά το μόνο που κάνει είναι να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της ΑΓΕΤ και του Τιτάνα. Με χτεσινή ανακοίνωσή της η διοίκηση της εταιρίας υποστηρίζει ότι οι προτεινόμενες λύσεις "παραπέμπουν σε καταστάσεις πτώχευσης και σε μαζικές απολύσεις.Σχετικά με τις καταγγελίες περί αθέμιτου ανταγωνισμού ισχυρίζεται ότι οι μισθοί των εργαζομένων καλύπτουν το 45% του τζίρου, ότι η εταιρία έχει μεγαλύτερο κόστος σε σύγκριση με το κόστος των ανταγωνιστών οι οποίοι έχουν λιγότερο προσωπικό.

  • Ανέλαβε χτες τα καθήκοντά του ο νέος διοικητής της ΕΤΒΑ κ. Κασμάς.Ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλος δήλωσε ότι η νέα μελέτη "εξυγίανσης" της τράπεζας θα είναι έτοιμη σε ένα μήνα και "ελπίζει" να εγκριθεί από την κυβέρνηση.

Αν. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς νέα συρρίκνωση προσωπικού (1999-02-27 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη ο πόλεμος των τσιμεντοβιομηχανιών (1995-04-28 00:00:00.0)
Λύσεις στα "μέτρα" των Κιοσέογλου - Τακόπουλου (1995-04-18 00:00:00.0)
Τα "Τσιμέντα Χαλκίδας" διασπούν... εργοδοτική οργάνωση (1995-02-23 00:00:00.0)
Αδιέξοδο λόγω κυβερνητικής αδράνειας (1995-02-22 00:00:00.0)
Διεργασίες πώλησης, αλλά με χαμηλό τίμημα (1995-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ