Κυριακή 19 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
67Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Ενα πρότυπο σχολείο στον Κολωνό

Γονείς και εκπαιδευτικοί από κοινού δημιουργούν δανειστική βιβλιοθήκη και λειτουργούν τμήμα διδασκαλίας παραδοσιακών χορών

Ενα σχολείο πρότυπο λειτουργεί, χάρη στην κοινή προσπάθεια γονέων και δασκάλων, σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, στον Κολωνό. Τις σχεδόν ανύπαρκτες διεξόδους ψυχαγωγίας που έχουν τα παιδιά της περιοχής έρχεται να ενισχύσει με δύο σημαντικές πρωτοβουλίες ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 67ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.Εδώ κι ένα μήνα, περίπου, λειτουργεί στο σχολείο τμήμα διδασκαλίας χορού, με την αποκλειστική οικονομική στήριξη των γονέων, ενώ ήδη ο Σύλλογος έχει απευθύνει έκκληση προς τις εφημερίδες και τους εκδοτικούς οίκους να προσφέρουν βιβλία για τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης.

Θετική ήταν η ανταπόκριση των παιδιών και κυρίως των πιο μικρών σε ηλικία στις παραπάνω πρωτοβουλίες, στέλνοντας ίσως ένα μήνυμα - απάντηση σε όσους θεωρούν τη σημερινή νεανική γενιά περισσότερο τηλεοπτική και δεκτική παρά δημιουργική. Αρκεί, βέβαια, να τους δίνονται τα ερεθίσματα για δημιουργική ενασχόληση, κάτι που προωθείται στο 67ο Δημοτικό Σχολείο. Και μάλιστα σ' ένα κτίριο ιδανικό ίσως για τα ελληνικά σχολικά δεδομένα, αφού υπάρχουν χώροι για βιβλιοθήκη, επιτραπέζια παιχνίδια, χορό, μεγάλες αίθουσες, μεγάλο προαύλιο και προπάντων λειτουργεί μόνο τις πρωινές ώρες. Ενα κτίριο εντελώς διαφορετικό από αυτό που στεγαζόταν μέχρι και την προηγούμενη σχολική περίοδο το 67ο Δημοτικό. Η μετεγκατάσταση ήταν επίμονο αίτημα που πραγματοποιήθηκε χάρη στους πολύχρονους αγώνες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. "Προσπαθούμε, με κάθε τρόπο, να βοηθήσουμε τα παιδιά ώστε να αξιοποιούν δημιουργικά το χρόνο τους στο σχολείο. Σαν πρώτη φάση δημιουργήσαμε το τμήμα χορού και προχωρούμε στη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης. Ζητήσαμε τη συνεισφορά εφημερίδων και εκδοτικών οίκων, αφού οι γονείς είναι ήδη επιβαρυμένοι, στις δύσκολες οικονομικά καταστάσεις που περνάμε όλοι", μας είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Βούλα Συνοδινού,που ελπίζει στην ανταπόκριση που θα βρει η προσπάθειά τους. Ηδη έχουν μαζευτεί κάποια βιβλία.

"Μ' αρέσουν πολύ τα παραμύθια. Θα πηγαίνω συχνά στη βιβλιοθήκη, γιατί μ' αρέσουν τα βιβλία", μας είπε η Αλεξάνδρα,μαθήτρια της Β τάξης. "Διαβάζω περίπου τρία εξωσχολικά βιβλία το χρόνο. Τώρα θα μπορώ να διαβάζω περισσότερα. Μ' αρέσουν τα παραμύθια και πιο πολύ ο Πίτερ Παν", είπε ο μικρός Κώστας.

Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν οι μικροί μαθητές για τους παραδοσιακούς χορούς, που διδάσκονται στο σχολείο. Τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα περίπου και ήδη παρακολουθούν 62 παιδιά. "Είναι πολύ συγκεντρωμένα όταν χορεύουν, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό είναι μαθητές της Α τάξης. Υπάρχουν πολλά αγόρια, κάτι που δεν περιμέναμε", μας είπε η δασκάλα χορού Ελευθερία Μαραγιάννη.Ο μικρός Δημήτρης μας λέει για τους χορούς που έμαθαν: "Μάθαμε συρτό στα τρία, συρτό στα δύο και καλαματιανό. Θέλω να μάθω να χορεύω καλύτερα αυτούς τους χορούς.Ενώ η Νατάσα συμπληρώνει: Περνάμε πολύ ωραία και θα ήθελα να μάθω κι άλλους παραδοσιακούς χορούς. Ποιος είπε ότι η νέοι αρνούνται τη μουσική μας παράδοση;

Οσοι θέλουν να συνεισφέρουν στη δημιουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης μπορούν ν' απευθυνθούν στη Βούλα Συνοδινού, στο τηλέφωνο 5240.554 ή στη διεύθυνση 67ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Συράκου και Πλατεία Πανταζοπούλου, Κολωνός, ΤΚ 10444.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να εξοπλίσουμε τα παιδιά με τις πιο γεμάτες και ευφάνταστες σελίδες... (2023-03-04 00:00:00.0)
Στις 9 Μάη τα εγκαίνια (2007-04-25 00:00:00.0)
Πέραμα Πολιτισμού για όλους (1998-09-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-01-30 00:00:00.0)
"Εβδομάδα Βιβλίου" σε σχολείο (1997-11-04 00:00:00.0)
Ζητούν βιβλία (1995-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ