Σάββατο 4 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Εμπλέκουν τη χώρα σε τυχοδιωκτισμούς

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις ασκήσεις με τη συμμετοχή Αμερικανών σε Κύθηρα και Καλαμάτα

Τους κινδύνους που σηματοδοτεί η έξαρση της αμερικάνικης παρουσίας στη χώρα μας, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και με τη διοργάνωση στρατιωτικών ασκήσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας, επισημαίνουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Στρ. Κόρακας.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε χτες στα Κύθηρα, με απόβαση στο νησί, η διήμερη ελληνοαμερικανική άσκηση ειδικών δυνάμεων. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, αφού από το ΓΕΕΘΑ δε δίνεται καμία συγκεκριμένη πληροφορία για την πορεία της άσκησης, πάνω από 8 ελικόπτερα, καθώς και πλοία, πήραν μέρος στην απόβαση. Μάλιστα, σχολίαζαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι Ελληνες στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων οδηγούνταν μέσα από τα χωριά του νησιού υπό τις διαταγές Αμερικανών αξιωματικών.

"Η κυβέρνηση με την πολιτική της, επισημαίνουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, δίνει το πράσινο φως στους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα για την πραγματοποίηση των τυχοδιωκτικών τους σχεδίων για τα Βαλκάνια, βάζοντας σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή και την εθνική ανεξαρτησία και την ασφάλεια της χώρας μας".

Και προσθέτουν: "Τόσο η ελληνοαμερικανική στρατιωτική άσκηση, που γίνεται στα Κύθηρα, όσο και η "διαβαλκανική" άσκηση, στα πλαίσια του αμερικανικής έμπνευσης "Συνεταιρισμού της ειρήνης" με τη συμμετοχή αμερικανικών, ελληνικών, βουλγαρικών και ρουμανικών στρατιωτικών δυνάμεων, που θα γίνει το Μάη στη Μεσσηνία, εντάσσονται στη λογική της κλιμάκωσης της στρατιωτικής επέμβασης των Αμερικανών στον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους για γενίκευση της σύρραξης. Η χρησιμοποίηση της δικαιολογίας ότι η άσκηση που θα γίνει το Μάη στη Μεσσηνία εντάσσεται στα πλαίσια "παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας" δεν μπορεί να πείσει κανέναν, αφού η ιστορία έχει δείξει ότι οι ιμπεριαλιστές έχουν προκαλέσει τις μεγαλύτερες καταστροφές σε χώρες και λαούς με αυτό το πρόσχημα.

Η ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης είναι τεράστια, που επιτρέπει τη χρησιμοποίηση ελληνικών εδαφών για την προετοιμασία των πολεμικών σχεδίων των Αμερικανών, ανοίγοντας το δρόμο για την κλιμάκωση της στρατιωτικής εμπλοκής της χώρας μας στην κρίση της περιοχής. Το γεγονός ότι ήδη είναι έτοιμα τα σχέδια στα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών, όπως πρόσφατα δημοσιεύτηκε, που αφορούν την αποστολή ελληνικών δυνάμεων στη Βοσνία και την Κράινα, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και για το γεγονός αν θα τηρηθεί η συμφωνία που είχαν υπογράψει οι αρχηγοί όλων των κομμάτων της Βουλής για μη συμμετοχή της χώρας μας στην κρίση της πρώην Γιουγκοσλαβίας".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την κυβέρνηση να απαντήσει, γιατί συμφώνησε στη διεξαγωγή των παραπάνω ασκήσεων και "αν έστω και τώρα, παίρνοντας υπόψη τους κινδύνους που υπάρχουν για την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας μας, θα σταματήσει τη διεξαγωγή τους και τη συμμετοχή της χώρας μας σε παρόμοιες δραστηριότητες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ