Σάββατο 4 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χειροκροτούν οι συνεταίροι της συναίνεσης

ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη και "ΣΥΝ" σπεύδουν να εκφράσουν τη συμφωνία τους

Ευκαιρία για να εκφραστεί η συναίνεση των κομμάτων του δικομματισμού και των ουραγών τους η χτεσινή συμφωνία των Βρυξελλών. Ο ένας μετά τον άλλο ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη και "ΣΥΝ" έσπευσαν να επικροτήσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη συμφωνία και να την παρουσιάσουν ως δικαίωση της δικής τους πολιτικής.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ,αφού σημειώνει ότι η συμφωνία "δεν είναι για θριαμβολογία", την παρουσιάζει, όσον αφορά το τμήμα της που αναφέρεται στο θέμα της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου, ως προϊόν της πρόσφατης συνάντησης στο Παρίσι Εβερτ - Ζιπέ.

Πιο αποκαλυπτικός ο Αντ. Σαμαράς,ο οποίος δήλωσε ότι η συμφωνία "μειώνει τις δυσμενείς συνέπειες" και έμμεσα έκανε λόγο για εξασφάλιση των ελαχίστων "εθνικών συμφερόντων". Βέβαια, σπεύδει και αυτός να την οικειοποιηθεί και να την παρουσιάσει σαν αποτέλεσμα των δικών του πιέσεων. "Από την πρώτη στιγμή, είπε, η Πολιτική Ανοιξη διατύπωσε με σαφήνεια και αποφασιστικότητα τις θέσεις της". Οταν ρωτήθηκε για τη στάση του κόμματός του κατά την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, δήλωσε ότι "δε συνδέουμε τα δύο θέματα". Από το "χορό" δε λείπει και ο "ΣΥΝ",που έμμεσα εκφράζει την ικανοποίησή του. Με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για απόφαση που αποτελεί "στροφή στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης". Χωρίς να τοποθετείται σαφώς, ασκεί κριτική για τις "παλινωδίες της κυβέρνησης" και ζητά μεγαλύτερη εξάρτηση της χώρας από τα κέντρα των Βρυξελλών με την ένταξη του συνόλου των ελληνοτουρκικών σχέσεων στα πλαίσια "μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής".

Στο ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, στο φόντο των "πανηγυρισμών" της κυβέρνησης για την "επιτυχία", υπήρξαν και μεμονωμένες αντιδράσεις. Μεταξύ αυτών, του βουλευτή Χ. Κηπουρού,που προχτές είχε συσχετίσει την ψήφο του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα του "βέτο". Χτες ο βουλευτής Εβρου επανέλαβε ότι "αυτή η πολιτική είναι λάθος" και υποστήριξε ότι "η Ελλάδα πρέπει να επιμένει στο "βέτο"". Ωστόσο, εκ μέρους κυβερνητικών στελεχών σημειωνόταν ότι δεν τίθεται ζήτημα, αφού θεωρείται ότι ο Χ. Κηπουρός θα ακολουθήσει και στην τρίτη ψηφοφορία τη "γραμμή" για Στεφανόπουλο. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του Μ. Χαραλαμπίδη,μέλους του ΕΓ, ο οποίος ζήτησε "εμμονή στο "βέτο"" και προχωρώντας δήλωσε ότι "εφαρμόζεται μια πολιτική, η οποία είναι λανθασμένη και δε βρίσκεται σε αρμονία με τους λόγους ίδρυσης και ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ