Παρασκευή 17 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κομφούζιο στην τιμολόγηση φαρμάκων

Το υπουργείο Εμπορίου επανεξετάζει το ισχύον σύστημα κοστολόγησης, στην κατεύθυνση που δε θα θίγει τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων

Οργιο αισχροκέρδειας και παρατυπιών εκτυλίσσεται την τελευταία δεκαετία και στο χώρο του φαρμάκου,από τους φαρμακοβιομηχάνους και όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο φορείς, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τόσο τους καταναλωτές όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου προσανατολίζεται στη λήψη "πυροσβεστικών" μέτρων, με το πρόσχημα της μείωσης των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών οργανισμών, όπως η δημιουργία ενιαίας λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων, χωρίς να προτίθεται να θίξει τα προνόμια που απολαμβάνουν οι κάθε είδους φαρμακοβιομήχανοι και εισαγωγείς από τον ισχύοντα τρόπο τιμολόγησης.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τις δηλώσεις που έκανε χθες ο υπουργός Εμπορίου Κ. Σημίτης,δίνοντας στη δημοσιότητα την έκθεση της Επιτροπής Φαρμάκων που συγκροτήθηκε πριν 8 μήνες. Από την έκθεση προκύπτει ότι στο διάστημα από το 1983 μέχρι το 1994, ο μέσος όρος αύξησης των τιμών όλων των κυκλοφορούντων στην ελληνική αγορά φαρμάκων ξεπερνά το 200%, σαν αποτέλεσμα της τιμολογιακής πολιτικής που εφαρμόστηκε στο διάστημα αυτό από τις εκάστοτε "γαλαζοπράσινες" κυβερνήσεις και οδήγησε σε εκτίναξη των υπερκερδών των φαρμακοβιομηχάνων. Η πολιτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών οργανισμών στο διάστημα 1985 - 1993 κατά 454%! Συγκεκριμένα, η συνολική δαπάνη για τα φάρμακα σε χονδρικές τιμές αυξήθηκε από 46 δισ. δραχμές το 1985 σε 255 δισ. δραχμές το 1993, σημειώνοντας αύξηση κατά 454%!.

Ο Κ. Σημίτης, απέφυγε... έντεχνα να αναφερθεί στις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις που κάθε φορά εγκρίνονταν υπέρ των φαρμακοβιομηχάνων, δείχνοντας ότι δεν προτίθεται να αλλάξει την ισχύουσα τιμολογιακή πολιτική σε βάρος των κερδών. Επίσης, σημαντικές αιτίες, που οδήγησαν στην αύξηση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, είναι, σύμφωνα με την έκθεση, η υπερκατανάλωση και η κακή χρήση ορισμένων κατηγοριών φαρμάκων, η συνταγογράφηση ακριβών φαρμάκων έναντι φθηνών με ίδια περίπου φαρμακολογική χρήση, η παραγωγή και εισαγωγή αλλοδαπών ακριβών φαρμάκων, η υπερσυνταγογράφηση, η έλλειψη ενιαίου καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων (λίστας) σε όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς κλπ.

Από τις κυριότερες διαπιστώσεις της επιτροπής, σχετικά με τον ισχύοντα τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, προκύπτει η ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής αναθεώρησης του συστήματος που διέπει το κύκλωμα διακίνησης φαρμάκου στη χώρα μας. Ειδικότερα:

  • Φάρμακα που περιέχουν την ίδια δραστική ουσία κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά με τιμές που παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση.
  • Ακριβά εισαγόμενα φάρμακα υποκαθιστούν φθηνά,παραγόμενα στη χώρα μας που αποσύρονται από την κυκλοφορία.
  • Εγκρίνονταν συνεχώς άδειες κυκλοφορίας "νέων" φαρμάκων που στην πραγματικότητα δεν ήταν πάντα νέα φάρμακα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις επρόκειτο για αλλαγή περιεκτικότητας ή συσκευασίας με σκοπό την επίτευξη υψηλότερης τιμής!
  • Οι νομοθετημένες επιβαρύνσεις (ΕΟΦ, ΤΣΑΥ κλπ.) ανέρχονται σε υψηλό ποσοστό και επηρεάζουν αυξητικά τις τιμές των φαρμάκων.

Η επιτροπή συνιστά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου:

  • Σταδιακή μείωση έως μηδενισμό των επιβαρύνσεων επί της τελικής χονδρικής τιμής υπέρ τρίτων (ΤΣΑΥ, ΤΕΑΥΦΕ, ΕΟΦ).Επισήμανση ότι τα περιθώρια κέρδους φαρμακεμπόρων και φαρμακοποιών υπολογίζονται και επί των επιβαρύνσεων. Ας σημειωθεί ότι στα πλαίσια της επισήμανσης αυτής, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακοποιών,ενδεχόμενο που ήδη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους τελευταίους.
  • Οι αναπροσαρμογές των φαρμάκων να μη γίνονται ενιαία και αδιάκριτα για όλα τα φάρμακα.
  • Ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Εθνικού Συνταγολογίου και σύνταξη ειδικών συνταγολογίων κατά νοσοκομείο.
  • Δημιουργία στους ασφαλιστικούς οργανισμούς ενιαίου καταλόγου (λίστας) συνταγογραφούμενων φαρμάκων, για τα οποία καλύπτεται η δαπάνη (με ή χωρίς συμμετοχή των ασφαλισμένων (που θα περιέχει φάρμακα για την πλήρη κάλυψη φαρμακευτικής περίθαλψης).
  • Επανακαθορισμός όλων των τιμών των φαρμάκων με νέο τρόπο τιμολόγησης.Ας σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στην επιτροπή (φαρμακοβιομήχανοι, εισαγωγείς, ΙΚΑ, ΕΟΦ κλπ.) εκφράζουν σημαντικές διαφωνίες σχετικά με το ποιος θα είναι ο νέος τρόπος τιμολόγησης φαρμάκων.
  • Να επιτραπεί η χορήγηση εκπτώσεων προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τα νοσοκομεία.

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ