Παρασκευή 17 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Το ΚΚΕ δε νομιμοποιεί την πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Παρέμβαση του Γερ. Αραβανή στη Βουλή κατά τη συζήτηση σχετικού νομοσχεδίου

Την κατηγορηματική άρνηση του ΚΚΕ να νομιμοποιήσει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής, όσον αφορά το θέμα του φυσικού αερίου, εξέφρασε χθες στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Γερ. Αραβανής, κατά τη συζήτηση σχετικού νομοσχεδίου που τροποποιεί την αρχική συμφωνία της χώρας μας με τη Ρωσία. Ο κομμουνιστής βουλευτής κατήγγειλε την καθυστέρηση εκτέλεσης του έργου, παρά την αρχική συμφωνία του 1987 με την ΕΣΣΔ, καθυστέρηση που οφείλεται σε ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Υπογράμμισε ακόμη ότι και σήμερα με την πολιτική που ακολουθείται οι καθυστερήσεις, η ολιγωρία και όλα αυτά που φόρτωσαν μεγάλο κόστος στο ελληνικό δημόσιο δεν έχουν τελειώσει. Ακόμη χαρακτήρισε αντιοικονομικό τον τρόπο εκτέλεσης του έργου που επιχειρείται με τη νέα σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη Ρωσία, σημείωσε πως προωθείται η ιδιωτικοποίηση του φυσικού αερίου και κατήγγειλε τη μεθόδευση επαναλειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι.

Μεγάλο το κόστος

Αναφερόμενος στο κόστος που θα έχει για τη χώρα μας η εκτέλεση της νέας σύμβασης με τους Ρώσους, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε πως θα είναι μεγάλο, τόσο από οικονομική, όσο και από αναπτυξιακή και περιβαλλοντική άποψη."Οι Ρώσοι, σημείωσε, παίρνουν την κατασκευή έργων τα οποία δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε. Αυτό σημαίνει ένα σοβαρό οικονομικό κόστος, γιατί είναι έργα που σχετίζονται και με το φυσικό αέριο, αλλά και με τη ΔΕΗ και την εκτροπή του Αχελώου. Παίρνουν, επίσης, τη χρήση του αγωγού του φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ".

Ως δεύτερο ζήτημα, βάσει του οποίου προκύπτει μεγάλο οικονομικό κόστος, ο Γερ. Αραβανής υπογράμμισε την καθυστέρηση κατασκευής των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στη μικρή και μεσαία κατανάλωση, κατανάλωση που, όπως είπε, θα δώσει και το θετικό οικονομικό αποτέλεσμα."Από εκεί, υπογράμμισε, που θα προέκυπτε το θετικό οικονομικό αποτέλεσμα δεν προχωρούν τα έργα.

Υπεύθυνοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Αναφερόμενος στο γιατί φτάσαμε σ' αυτή την κατάσταση, ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι οι ευθύνες υπάρχουν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που καθυστέρησαν τόσα χρόνια την εκτέλεση του έργου. "Υπάρχουν ευθύνες, είπε, που πρέπει να αποδοθούν. Δε μας πείθει τίποτε ότι οι νέες προθεσμίες θα τηρηθούν και ότι το φυσικό αέριο θα έρθει και θα αξιοποιηθεί πλήρως... Επί της ουσίας, δε μιλάει ούτε η κυβέρνηση ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί προφανώς και τους δύο τους βαραίνει η ευθύνη αυτής της καθυστέρησης".

Στην τροχιά της ιδιωτικοποίησης

Ο Γερ. Αραβανής στιγμάτισε το γεγονός ότι η κυβέρνηση, ενώ είχε δεσμευτεί πως θα φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα δίκτυα διανομής, όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά έδωσε και στον Τύπο ένα σχέδιο αυτού του νομοσχεδίου, από το οποίο προκύπτει ότι προωθεί την ιδιωτικοποίηση του φυσικού αερίου. Βάσει αυτού του σχεδίου, θα δημιουργηθούν τρεις εταιρίες διανομής φυσικού αερίου με 49% στους ιδιώτες, 25% στους δήμους και το υπόλοιπο στη ΔΕΠΑ. Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η προώθηση του φυσικού αερίου, όπως τη θέλει η κυβέρνηση, θα γίνει στις διάφορες περιοχές της χώρας με στενά οικονομικά κριτήρια. "Με μόνο το οικονομικό κριτήριο, είπε, οι παραμεθόριες περιοχές, περιοχές, όπως τα Γρεβενά και άλλες, θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο".

Οχι στην επαναλειτουργία της ΔΕΗ στο Κερατσίνι

Ο Γερ. Αραβανής κατήγγειλε με έντονο τρόπο το γεγονός ότι η κυβέρνηση προωθεί την επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι με φυσικό αέριο.

- Υπογράμμισε την παλλαϊκή αντίθεση του κερατσινιώτικου λαού και του λαού όλης της Περιφέρειας Πειραιά σε μια τέτοια προοπτική.

- Σημείωσε ότι πριν από 14 χρόνια η μονάδα έκλεισε, με τη διαβεβαίωση απ' όλες τις πλευρές ότι δε θα ξαναλειτουργήσει, λόγω της τεράστιας ρύπανσης και επιβάρυνσης που επιφέρει στην περιοχή και γενικότερα στο Λεκανοπέδιο. "Σήμερα τι έγινε, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, τι έγινε; Δεν ισχύουν οι λόγοι που ίσχυαν τότε;".

Απαντώντας στο επιχείρημα ότι η επαναλειτουργία της μονάδας με φυσικό αέριο δεν είναι ρυπογόνα, απέδειξε πως αυτό δεν ισχύει, διότι το φυσικό αέρι εκπέμπει ορισμένους ρύπους (διοξείδια αζώτου, άκαυστοι υδρογονάνθρακες κλπ.) εξαιρετικά επικίνδυνους, περισσότερο κι από τα κλασικά καύσιμα.. Επίσης ο κομμουνιστής βουλευτής ανέτρεψε και το επιχείρημα ότι δεν μπορεί η πρωτεύουσα να τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ρεύμα από τη Β. Ελλάδα και πρότεινε - αντί να επαναλειτουργήσει η μονάδα στο Κερατσίνι - να γίνει εργοστάσιο στο Λαύριο. Τέλος, σημείωσε ότι η επαναλειτουργία της μονάδας στο Κερατσίνι είναι αντιοικονομική και με φυσικό αέριο θα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος, ακόμη κι αν λειτουργήσει με συνδυασμένο κύκλο.

Στη βάση όλων αυτών, ο Γερ. Αραβανής δήλωσε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο. "Συμφωνήσαμε, είπε, από την πρώτη στιγμή και συμφωνούμε με το φυσικό αέριο και την επέκταση της χρήσης του. Δεν υποστηρίζουμε σε καμιά περίπτωση ότι θα πρέπει η χώρα μας, επειδή έχει υπογράψει μια σύμβαση, να μην παίρνει αέριο και να το πληρώνει. Αλλά δεν είμαστε πεισμένοι ότι αυτή η απαράδεκτη τακτική, όλα αυτά τα χρόνια, των ολιγωριών, των καθυστερήσεων, που φόρτωσε ένα πολύ μεγάλο κόστος στη χώρα μας, τελείωσε. Πιστεύουμε ότι η κατάσταση αυτή συνεχίζεται. Είναι εξαιρετικά αρνητικό αυτό το γεγονός και το καταγγέλλουμε".Το νομοσχέδιο ψήφισαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ