Πέμπτη 23 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αταλάντευτα στον αγώνα για επιβίωση

Συγκεντρώσεις και κλείσιμο καταστημάτων χτες σε Εύβοια, Καβάλα, Πέλλα, Φλώρινα, Βόλο, Αιτωλοακαρνανία

Με ανοιχτά τα μέτωπα του αγώνα ενάντια στη φορομπηχτική πολιτική και στην ευνοϊκή μεταχείριση των πολυεθνικών πολυκαταστημάτων ενάντια στις ΜΜΕ, συνεχίζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι όλης της χώρας τις κινητοποιήσεις τους. Χτες πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και κλείσιμο των καταστημάτων και βιοτεχνιών στην Εύβοια, στο Βόλο, στην Καβάλα, στη Φλώρινα, στην Πέλλα, στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, ενώ σήμερα μπαίνουν στο χορό των κινητοποιήσεων μια σειρά από πόλεις.Συγκεκριμένα:

Βόρεια Ελλάδα

Στα χέρια των αγροτών και των εμπόρων του νομού Πέλλας περνά από σήμερα η σκυτάλη των κινητοποιήσεων μετά την αλυσιδωτή έκρηξη που σημειώθηκε από απεργίες, κλείσιμο καταστημάτων και δρόμων, συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη Β. Ελλάδα από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Φλώρινα.

Χτες για δεύτερη μέρα ο νομός Φλώρινας μέχρι και τα μεσάνυχτα ήταν υπό κατάληψη. Ολο το οδικό δίκτυο προς τους διπλανούς νομούς ήταν αποκλεισμένο, όπως και το τελωνείο προς την Αλβανία. Υπό κατάληψη ήταν και το κτίριο της Νομαρχίας και το Διοικητήριο στο Αμύνταιο. Τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, ενώ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση χτες το πρωί μπροστά στη Νομαρχία. "Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί", τόνισε στο "Ε" ο Γ. Μουλής,μέλος της ΣΕΑ, "μέχρι η κυβέρνηση να αναθεωρήσει την αντιαναπτυξιακή της πολιτική. Ηδη όλες οι οργανώσεις των ΕΒΕ έχουν πάρει απόφαση να συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση, ενώ η νομαρχία δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα που αφορούν επιμέρους αιτήματα στα όρια του νομού.

Στην Πέλλα,η χτεσινή συγκέντρωση που διοργάνωσαν η ΕΑΣ Γιαννιτσών, και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πέλλας στο 2ο χλμ. της οδού Γιαννιτσών - Θεσσαλονίκης έχει εξελιχθεί σε παναγροτική κινητοποίηση όλου του νομού από κοινού με τους ΕΒΕ. Στη σημερινή κινητοποίηση των αγροτών με αίτημα το φορολογικό θα συμμετάσχουν και οι έμποροι κλείνοντας τα καταστήματά τους από τις 8 μέχρι τις 11 το πρωί.

Στην Καβάλα τα πάντα παρέμειναν κλειστά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το μεσημέρι. Δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα και επιχειρήσεις νέκρωσαν, ενώ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία στη Νομαρχία με κύρια αιτήματα τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων, την αναθεώρηση του φορολογικού νόμου και την έδρα της διευρυμένης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε ετοιμότητα όλοι οι ΕΒΕ, ενόψει της πανελλαδικής κινητοποίησης στις 29 του μήνα. Με ανακοινώσεις τους οι ομοσπονδίες των ΕΒΕ και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων καλούν τα μέλη τους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα στον κινηματογράφο "ΡΙΟ" της πόλης στις 10.30 το πρωί. Στον Εμπορικό Σύλλογο συνεδρίασε η ΣΕΑ με τη συμμετοχή εκπροσώπων απ' όλες τις οργανώσεις των ΕΒΕ. Σε ανακοίνωσή της ηΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης τονίζει ότι μόνο ο αγώνας των ΜΜΕ μπορεί να βάλει φραγμό στην ασυδοσία των πολυεθνικών και στην αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. Για τον καλύτερο συντονισμό των κινητοποιήσεων η ΔΗΚΕΒΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους της σε σύσκεψη τη Δευτέρα 27 Μάρτη στις 7.00 το απόγευμα στα γραφεία της.

Εύβοια

Κλειστά παρέμειναν τα καταστήματα στη Χαλκίδα, την Ιστιαία,την Κάρυστο, τη Λίμνη, την Κύμη και σε πολλά χωριά του νομού Εύβοιας, ενώ σε κατά τόπους συγκεντρώσεις που έγιναν, οι έμποροι - βιοτέχνες με αγωνιστικό φρόνημα διατράνωσαν την απόφασή τους για συνέχιση του αγώνα.

Στη Χαλκίδα, στη συγκέντρωση, στο ψήφισμα που εγκρίθηκε, σημειώνονται τα αιτήματα των ΕΒΕ της Εύβοιας που συμπίπτουν με τα αιτήματα των ΕΒΕ όλης της χώρας. Αποφασίστηκε η συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 29ης Μάρτη και η κλιμάκωση του αγώνα μέχρι τελικής δικαίωσης, με πρώτη εκδήλωση την κατάληψη της ΔΟΥ Εύβοιας στις 29 του μήνα. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο Γ. Κατημερτζής,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ,ανέπτυξε τις δέκα προτάσεις- μέτρα σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση που προτείνει το ΚΚΕ για την επιβίωση των ΕΒΕ και την έξοδο από την κρίση που περνά ο κλάδος με τις φιλομονοπωλιακές πολιτικές, που προτείνει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και υλοποιούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Επίσης, εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποίησαν χτες και οι φαρμακοποιοί της Εύβοιας, αντιδρώντας στις αυθαίρετες, αυταρχικές, μονομερείς και αιφνιδιαστικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, αποφάσεις του υπουργείου Εμπορίου.

Βόλος

Κλειστά ήταν και στο Βόλο χτες όλα τα καταστήματα, από περίπτερα μέχρι αρτοποιεία και βενζινάδικα. Οι ΕΒΕ του νομού πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Γ. Κωνσταντινίδη, και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της πόλης. Ας σημειωθεί ότι παρά την ενότητα του αγώνα των ΕΒΕ Βόλου, στη χτεσινή συγκέντρωση δεν είχε κληθεί να παραστεί κανένας εκπρόσωπος κόμματος. Με ανακοίνωση της η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ χαιρετίζει την πρωτοφανή, για τα χρονικά του νομού, απεργιακή κινητοποίηση των επαγγελματοβιοτεχνών και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στον δίκαιο αγώνα τους για επιβίωση.

Αγρίνιο - Μεσολόγγι

Μέχρι και τα περίπτερα ήταν κλειστά χτες στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι, ενώ οι ΕΒΕ της πόλης πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση, και αποφάσισαν να συνεχίσουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους με τη συμπαράσταση των αγροτών. Στη συγκέντρωση μίλησε εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής Σπ. Στριφτάρης,ο οποίος τόνισε ότι ο φορολογικός νόμος δεν είναι ξεκομμένος, αλλά ενταγμένος, σε ένα συνολικό πλαίσιο αντιλαϊκής, αντιαναπτυξιακής πολιτικής της ΕΕ, που θέλει να αφανίσει τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους. Μαζί με το φορολογικό, πρόσθεσε, είναι η επαγγελματική στέγη, η έλλειψη χρηματοδότησης των ΜΜΕ, τα πολυεθνικά πολυκαταστήματα, μια συνολική πολιτική που οδηγεί στον αφανισμό τους ΕΒΕ.

Στους ΕΒΕ και τους αγρότες του Αγρινίου συμπαραστάθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, που με έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε να παραμείνει κλειστός ο Δήμος μαζί με τα καταστήματα σε ένδειξη συμπαράστασης.

Σήμερα, κλείνουν τα καταστήματα και τις βιοτεχνίες τους οι ΕΒΕ Πτολεμαφιδας, με τα κοινά αιτήματα των ΕΒΕ όλης της χώρας, αλλά και ειδικότερα διαμαρτυρόμενοι για την αποβιομηχάνιση του νομού Κοζάνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ