Παρασκευή 24 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Καρπός της ενθάρρυνσης από την τελωνειακή ένωση

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με υπόμνημά του προς την τουρκική κυβέρνηση και ερώτησή του προς τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, κατήγγειλε, χτες, την εισβολή των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ και τις δολοφονικές του ενέργειες σε βάρος του κουρδικού λαού.

"Η Τουρκία μετά την τελωνειακή ένωση και την πλεονεκτική θέση που βρέθηκε και με τη στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση, ολοκληρώνει τη γενοκτονία των Κούρδων της χώρας της με την ανοιχτή εισβολή στο Βόρειο Ιράκ, προκειμένου να πλήξει κι εκεί τις θέσεις των Κούρδων", υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Για να συνεχίσει τονίζοντας:

"Πρόκειται για εισβολή σ' ένα ξένο κράτος. Κι όμως η ΕΕ, προς δόξαν της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πρεσβεύει, δεν έκανε καμία ουσιαστική διαμαρτυρία. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι στο ζήτημα αυτό εντατικά να δραστηριοποιηθούμε, διότι φθάσαμε στο σημείο να γίνεται εισβολή και να μη μιλάει κανείς. Πού πάμε δηλαδή; Πρόκειται για έγκλημα. Κι επειδή έθιξα το θέμα της τελωνειακής ένωσης, θέλω να πω ότι η σύνδεση της Τουρκίας με την ΕΕ συνδέεται με γενικότερους στρατηγικούς σκοπούς στην περιοχή, και οικονομικούς και πολιτικούς και στρατιωτικούς. Θα έχουμε σοβαρές αναδιαρθρώσεις και ανακατατάξεις, οι οποίες θα πλήξουν τους λαούς της περιοχής".

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε, τέλος, ερώτηση, υπογεγραμμένη από τους βουλευτές Ορ. Κολοζώφ και Αντ. Σκυλλάκο, προς τον υπουργό Εξωτερικών, με την οποία ερωτά αν η ελληνική κυβέρνηση:

- Προτίθεται και πότε να καταδικάσει με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο τη γενοκτονία του κουρδικού λαού από τα τουρκικά στρατεύματα στο Βόρειο Ιράκ;

- Προτίθεται και πότε να καταδικάσει με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου με την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος του Ιράκ;

- Προτίθεται και πότε να ζητήσει από τον ΟΗΕ και την ΕΕ να καταδικάσουν την τουρκική εισβολή στο Ιράκ και τη γενοκτονία του κουρδικού λαού και να λάβουν μέτρα για να τερματιστεί άμεσα αυτή η κατάσταση;

Την τουρκική εισβολή στο Ιρακινό Κουρδιστάν καταδίκασαν ακόμη με ανακοινώσεις τους στο "Ρ" η ΝΔ, ο "Συνασπισμός", η Πολιτική Ανοιξη, η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Λευκάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ