Παρασκευή 24 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διαπιστώσεις του ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

"Συντελείται ισχυρή αριστεροποίηση των κοινωνικών διαθέσεων", τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι ηγέτες του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Αλεξάντρ Σαμπάνοφ, Βαλεντίν Κουπτσόφ και Σεργκέι Ρεσούλσκι. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν, με βάση την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε μια σειρά περιοχές της Ρωσίας και τις πολυάριθμες συναντήσεις στη διάρκεια των περιοδειών τους στη χώρα.

Ετσι, η συνέλευση των εκπροσώπων των εργαζομένων της περιφέρειας Κρασνογιάρσκ, της μεγαλύτερης διοικητικής μονάδας της Ρωσίας, ζήτησε από τους βουλευτές του ΚΚΡΟ και του Αγροτικού Κόμματος να ξαναθέσουν στην Κρατική Δούμα το θέμα της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ενώ οι αγρότες αυτής της περιοχής κατέστησαν σαφές ότι θα αφήσουν ακαλλιέργητα τα χωράφια, αν η κυβέρνηση δεν ξοφλήσει τα χρέη της προς αυτούς. Κατά την επίσκεψη στην περιοχή Κουζμπάς, οι ανθρακωρύχοι της οποίας έφεραν στην εξουσία τον Μπορίς Γιέλτσιν μέσα σε κλίμα αντικομμουνιστικής υστερίας, σύμφωνα με τον Ζιουγκάνοφ, τώρα εκδηλώνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους κομμουνιστές, για τη σημερινή δράση και τα σχέδιά τους για το μέλλον. Ο Ζιουγκάνοφ συναντήθηκε εκεί με τους ανθρακωρύχους, που έχουν κηρύξει απεργία πείνας στις υπόγειες στοές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, γιατί δεν έχουν πληρωθεί από πέρσι τον Αύγουστο.

Αναφερόμενοι στις εκλογές, οι Ζιουγκάνοφ και Κουπτσόφ επισήμαναν ότι αυξήθηκε κατά 8% η δραστηριότητα των ψηφοφόρων. Στην περιοχή Βλαντίμιρ, όπου πάντα ψήφιζαν τον Γιέλτσιν, έγιναν εκλογές παρά την αντίδραση των αρχών. Αυτή τη φορά, οι "δημοκράτες" αναγκάστηκαν να αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους, διότι, πρακτικά, δεν είχαν καμία ελπίδα επιτυχίας. Οπως είπε ο Κουπτσόφ, τους τελευταίους 2-3 μήνες διεξήχθηκαν εκλογές σε 8 περιφέρειες της Ρωσίας και πουθενά δεν εκλέχτηκε ούτε ένας εκπρόσωπος της "Επιλογής της Ρωσίας" του Γεγκόρ Γκαϊντάρ και των συμμάχων της.

Στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Μπασκιρίας νίκησε το "Κόμμα της εξουσίας", το οποίο αρνήθηκε να εφαρμόσει τις "μεταρρυθμίσεις" Γιέλτσιν - Γκαϊντάρ. Εκεί δε διέλυσαν τα κολχόζ και η ύπαιθρος αναπτύσσεται κανονικά. Σε αντίθεση με τη Μόσχα, οι δημόσιες συγκοινωνίες, όχι μόνο δεν ακριβαίνουν, αλλά στην Ουφά, πρωτεύουσα της Μπασκιρίας, είναι δωρεάν.

Μιλώντας για τις προοπτικές του ΚΚΡΟ στις ομοσπονδιακές εκλογές, οι ηγέτες του κόμματος είπαν ότι μια σειρά εκτιμήσεις ειδικών δίνουν στους κομμουνιστές το 25% των ψήφων, ενώ ο Ρεσούλσκι δήλωσε πως, αν στην πατρίδα του, το Νταγκεστάν, οι εκλογές διεξαχθούν τίμια, τότε οι κομμουνιστές μπορούν να πάρουν το 70% και το Αγροτικό Κόμμα το 20-25% των ψήφων. Τώρα το κόμμα επεξεργάζεται τους τρόπους διεξαγωγής της εκλογικής εκστρατείας σε συνθήκες ολοκληρωτικού πληροφοριακού αποκλεισμού και αναζητεί νέες μορφές δουλιάς.

Απαντώντας στο ερώτημα για δημιουργία συνασπισμού με άλλες δυνάμεις, πρώτ' απ' όλα με τα κομμουνιστικά κόμματα, ο Κουπτσόφ τόνισε ότι η απόφαση κομμάτων να μποϊκοτάρουν τις εκλογές του 1993 ήταν σοβαρό λάθος. Το ΚΚΡΟ δεν έχει λάβει ακόμα ντοκουμέντα άλλων κομμουνιστικών κομμάτων με πρόταση για τη συγκρότηση συνασπισμού, αν και έχει ακούσει για μια τέτοια πρόθεση του ΚΕΚΡ. Σημείωσε ότι σε όλες τις περιοχές συντονίζεται η δουλιά των κομμουνιστών.

Σε ερώτηση του "Ρ" για τη θέση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Αγροτικού Κόμματος, που υποστήριξε των προϋπολογισμό και το σχέδιο του Αγροτικού Κώδικα, απάντησε ότι η στάση των βουλευτών του κόμματος αυτού ήταν διαφορετική και η Ομάδα διασπάστηκε κατά τις ψηφοφορίες. Οι κομμουνιστές είναι και θα είναι κατά της εισαγωγής της ατομικής ιδιοκτησίας στη γη. "Οι Κοζάκοι μου είπαν καθαρά: Οποιος θα έρθει σε μας για γη, σ' αυτή τη γη και θα πεθάνει", υπογράμμισε ο Ζιουγκάνοφ.

Σχετικά με τη θέση του ΚΚΡΟ για την κατάσταση στην Κριμαία, ο Ζιουγκάνοφ επισήμανε πως υπάρχει μόνιμη επαφή με το ΚΚ Ουκρανίας και το ΚΚ Κριμαίας. "Η θέση μας είναι ολοκάθαρη: Είμαστε υπέρ της ανασύστασης του σοβιετικού ενωσιακού κράτους, υπέρ της ταυτόχρονης προσέγγισης των θέσεων της Μόσχας, του Κιέβου και της Συμφερούπολης, υπέρ του σεβασμού της θέλησης των λαών. Η απόφαση του Κοινοβουλίου τους περιπλέκει την κατάσταση, η ακύρωση της ετυμηγορίας των εκλογών σε μια περιοχή ή Δημοκρατία είναι ανέλπιδη υπόθεση. Στη Ρωσία αυτό είχε τραγικές συνέπειες και δε θέλουμε οι Ουκρανοί φίλοι μας να επαναλάβουν αυτή την κατάσταση", πρόσθεσε ο Ζιουγκάνοφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ