Πέμπτη 6 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεσοβέζικες λύσεις για "Τσιμέντα Χαλκίδας" και "Βαμβακουργία Βόλου"

Το θέμα συζητήθηκε χτες σε κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή διοικητών κρατικών τραπεζών

Το θέμα της "Βαμβακουργίας Βόλου" και των "Τσιμέντων Χαλκίδας" εξετάστηκε - μεταξύ άλλων - στη χτεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, υπό την προεδρία του υπουργού Γ. Παπαντωνίου.Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο υφυπουργός Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλος και οι διοικητές της Εθνικής, Εμπορικής, Ιονικής και ΕΤΒΑ, καθώς και ο διοικητής της ΔΕΗ Μπιρδιμήρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε το σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας για τη "Βαμβακουργία Βόλου",σύμφωνα με το οποίο η επιχείρηση θα ενισχυθεί από όμιλο τραπεζών με ποσό άνω του 1 δισ. δραχμών, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της. Σαν αντάλλαγμα οι χρηματοδότριες τράπεζες θα απαιτήσουν να αποκτήσουν τμήμα των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης, προκειμένου να διασφαλίσουν τα κεφάλαια που θα διαθέσουν.

Για τα υπέρογκα χρέη που έχουν φορτώσει στα "Τσιμέντα Χαλκίδας" οι Κιοσέογλου - Τακόπουλος διαπιστώθηκε για μία ακόμη φορά το αδιέξοδο στην εξεύρεση λύσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάθε προσφυγή κατά της σημερινής διοίκησης των "Τσιμέντων Χαλκίδας" ισοδυναμεί με απώλεια του δικαιώματος της τελευταίας να διεκδικήσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Γενεύης την προσφυγή της κατά της γνωστής μας "Καλτσεστρούτζι". Από την άλλη μεριά διαπιστώνεται ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να διαιωνιστεί, καθώς τα χρέη της διοίκησης Κιοσέογλου - Τακόπουλου προς τις πιστώτριες τράπεζες ανέρχονται σε 200 δισ. δραχμές.

Τραπεζικοί κύκλοι ανέφεραν ότι το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί πλέον μόνο με πολιτική παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης. Εξάλλου παράγοντες της Εθνικής Τράπεζας ανέφεραν ότι είναι ψευδές και αναληθές πως η σημερινή διοίκηση της Τράπεζας χρηματοδότησε τα "Τσιμέντα Χαλκίδας". Η ίδια όμως - όπως επίσης η ΔΕΗ, άλλες κρατικές τράπεζες και το δημόσιο - ελέγχονται γιατί μέχρι σήμερα δεν επιδίωξαν να εισπράξουν το "φέσι" των 200 δισ. δραχμών που έχει βάλει στην επιχείρηση το "δαιμόνιο" της ιδιωτικής πρωτοβουλίας των Κιοσέογλου - Τακόπουλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ