Σάββατο 8 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Από το "θρανίο" στην ανεργία!

Πριν ακόμα χτυπήσουν κάρτα εργασίας στο ναυπηγείο Σκαραμαγκά, κινδυνεύουν να μείνουν "εκτός θυρών" οι νέοι που φοιτούν στη σχολή ΟΑΕΔ του ναυπηγείου

Εκατό νέοι άνθρωποι μέχρι 20 ετών βλέπουν να σβήνει μέρα με τη μέρα η προοπτική να αποκατασταθούν επαγγελματικά, να αποκτήσουν "μια θέση στον ήλιο". Πρόκειται για τους μαθητές της σχολής του ΟΑΕΔ που λειτουργεί στα πλαίσια των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,οι οποίοι γνωρίζουν ότι με την ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου, η κυβέρνηση (υλοποιώντας υποτακτικά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης) τους οδηγεί από το θρανίο στις λίστες της ανεργίας, όπως και τους χιλιάδες συναδέλφους τους που εργάζονται σήμερα στο ναυπηγείο. Αυτούς τους ανθρώπους που αποτελούν υποψήφιους ανέργους πριν ακόμα "χτυπήσουν κάρτα" στο ναυπηγείο, επισκέφτηκε χτες το μεσημέρι ο Γραμματέας του ΚΣ της Κομμουνιστικής Νεολαίας ΕλλάδαςΝίκος Σοφιανός στα πλαίσια της καμπάνιας της ΚΝΕ στους νέους εργαζόμενους με κεντρικό σύνθημα:"Μάθε όσα σου κρύβουν, η αδιαφορία είναι υποταγή".Τον Ν. Σοφιανό συνόδευαν ο Γραμματέας της ΚΝΕ στην Α Αθήνας Γιάννης Νάκης και μέλη του ΚΣ.

Το αίτημα που εκφράστηκε από όλους τους μαθητές με τους οποίους συνομίλησαν οι νέοι κομμουνιστές, ήταν να παραμείνει το ναυπηγείο στο δημόσιο.Ολοι εξέφραζαν την ανησυχία τους, αλλά και τους προβληματισμούς τους, όπως ο Χρήστος τριτοετής στη σχολή, που αναρωτήθηκε:"Αν το ναυπηγείο ιδιωτικοποιηθεί θα μείνω στον "αέρα". Ομως πώς μπορεί να παραμείνει στο δημόσιο;". Και η απάντηση του Ν. Σοφιανού: "Αν δε βγείτε στο δρόμο δεν πρόκειται να ασχοληθεί κανείς με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Τα ναυπηγεία είναι μια προοπτική για τη νεολαία για την επαγγελματική της αποκατάσταση. Αν πωληθεί το ναυπηγείο Σκαραμαγκά ο ιδιώτης θα κλείσει αυτή την προοπτική και θα ενεργήσει ανάλογα με το συμφέρον της "τσέπης" του".

Λίγο πριν ξεκινήσει το μάθημα, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο οπότε και ο Ν. Σοφιανός σε μια σύντομη ομιλία του επισήμανε: "Οι περισσότεροι από σας ζουν στην αβεβαιότητα για το αύριο. Γιατί η κυβέρνηση ψηφίζοντας αυτό το νομοσχέδιο ταυτόχρονα έκλεισε άλλη μια "τρύπα" για την επαγγελματική σας προοπτική. Η θέση του ΚΚΕ και της νεολαίας του είναι ότι το ναυπηγείο πρέπει να παραμείνει στον δημόσιο τομέα. Ομως χρειάζεται να ενισχυθεί ο αγώνας, για να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο για την πώληση του ναυπηγείου. Χρειάζεται να συστήσετε επιτροπή σε συνεργασία με το σωματείο, για να βοηθήσει στην ανάπτυξη αγώνων". Σημείωσε επίσης ότι η ΚΝΕ θα αναλάβει πρωτοβουλία να συναντηθεί με τις άλλες πολιτικές νεολαίες, για να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση ενάντια στην πώληση του ναυπηγείου."Βέβαια πιστεύουμε ότι δε θα συμφωνήσουν μαζί μας, γιατί τα κόμματα στα οποία ανήκουν τάχθηκαν υπέρ του ξεπουλήματος, το καθένα με τον τρόπο του. Ομως με τη συσπείρωσή σας στο σωματείο και τον αγώνα σας, που θα προκαλέσει την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση άλλων εργαζομένων θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να ενδιαφερθεί για σας, για το ναυπηγείο".

Λίγο πριν η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ συναντήθηκε με αντιπροσώπους του σωματείου "ΤΡΙΑΙΝΑ", όπου και τονίστηκε ότι οι νέοι κομμουνιστές με τις δυνατότητες που διαθέτουν θα προσπαθήσουν να ευαισθητοποιήσουν τους μαζικούς φορείς της νεολαίας, για να βοηθήσουν στον αγώνα ενάντια στην εκποίηση του ναυπηγείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ