Κυριακή 30 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΜΕΡΑ Μαγιού, μέρα αγώνα, μέρα μνήμης γι' αυτούς που έδωσαν το αίμα τους για τις ιστορικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης, μέρα διαδήλωσης του δίκιου του εργάτη. Πρωτομαγιά. Ακόμα μια Πρωτομαγιά, με αγώνα, με μνήμη, με γνώση για αυτά που πρέπει να γίνουν. ΟΧΙ, το κεφάλαιο δεν είναι ανίκητο, λέει στη διακήρυξή της η ΚΕ του ΚΚΕ, OΧΙ δεν είναι μονόδρομος ο κοινωνικός διάλογος αλλά ο ταξικός αγώνας, λέει ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος, στη συνέντευξή του, OXI δεν μπορούμε να δεχτούμε τους στόχους της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για κατάργηση του 8ώρου, OΧΙ δεν μπορούμε να δεχτούμε τα τετραήμερα και τριήμερα της "Λευκής Βίβλου", OΧΙ δεν μπορούμε να λείψουμε τη Δευτέρα από τη γιορτή της εργατιάς (σελίδες 13 - 33).

ΜΑ και τον ποιητή της "Ρωμιοσύνης" και του "Επιτάφιου", όχι δεν μπορούμε να τον ξεχάσουμε. Ο Γ. Ρίτσος μας χαμογελά ακόμα, γέννημα της Πρωτομαγιάς κι αυτός, μας λέει: "...Γιε μου, στ' αδέλφια σου τραβώ και σμίγω την οργή μου,/ σου πήρα το ντουφέκι σου κοιμήσου, εσύ, πουλί μου" (σελίδες 34 - 35).

ΕΡΧΟΝΤΑΙ όμως μετά οι νέοι κυβερνήτες, που φτιάξανε θεσμούς καινούριους, νομαρχιακούς. Το τρίτο νομοσχέδιο για την Tοπική Aυτοδιοίκηση θα συζητηθεί την Τετάρτη στη Βουλή και ο Σπ. Χαλβατζής, επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας δηλώνει στη συνέντευξή του πως οι νομαρχίες πρέπει να έχουν πραγματικές αρμοδιότητες για δράσεις που να εξυπηρετούν το λαό (σελίδα 6).

ΟΙ ΛΑΟΙ νίκησαν τον φασισμό πριν 50 χρόνια, πάλεψαν με νύχια και με δόντια, κατέθεσαν στον πόλεμο δάκρυα, αίμα και πόνο, αλλά νίκησαν. Σήμερα έχει αρχίσει νέος κύκλος, ο κόσμος ξαναμοιράζεται, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός και ο σοβινισμός σηκώνουν ξανά κεφάλι και τα μέτωπα είναι έτοιμα να ανοίξουν πάλι. Ο "Ρ" τιμά τα πενηντάχρονα της αντιφασιστικής νίκης, παρουσιάζει ντοκουμέντα, συνεντεύξεις, ιστορικά κείμενα. Ξαναθυμίζουμε το παρελθόν για να αντιμετωπίσουμε το παρόν και το μέλλον (σελίδες 8 - 9).

ΑΛΛΑ ποιο είναι το παρόν και το μέλλον για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που - αν και η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε στρατιωτικές δαπάνες - είναι ο φτωχός συγγενής; Τι γίνεται με τον απλό φαντάρο που του χορηγούν ένα χιλιάρικο, τι γίνεται με τους μισθούς των μόνιμων; Ολα είναι χαμηλά. Καλού - κακού διαβάστε και κάποια άρθρα του ΣΚ 20 - 1 (σελίδα 7).

ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ της φονικής έκρηξης στην Οκλαχόμα είναι τα θύματαμιας "νέας εσωτερικής τρομoκρατίας", στην οποία εμπλέκονται διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις. Τώρα δεν αναφέρεται ο εξωτερικός εχθρός. Μα τι γίνεται; (σελίδες 46 - 47).

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ και στη Γαλλία; Οι πρώτες αναλύσεις του εκλογικού αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών σκιαγραφούν την κατάσταση, ενώ απέναντι, στη Βρετανία, οι ιδιωτικοποιήσεις των ανθρακωρυχείων δημιουργούν υποψίες σκανδάλων. Πιο κοντά μας, στην Ιταλία, επανεμφανίζεται ο καθημερινός κομμουνιστικός Τύπος "σε μια πράξη υπερηφάνειας, μια κατάσταση ανάγκης" που οδήγησε στην έκδοσή του (σελίδες 44 - 45).

ΜΑ για πράξεις περήφανες προδιαθέτει και το ρεμπέτικο με τους αυθεντικούς ήχους του, τα δικά του ήθη και έθιμα, τους δικούς του κώδικες συμπεριφοράς, τη δική του στάση ζωής (σελίδα 19).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ