Παρασκευή 29 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ
"Πλάτες" στους αντεργατικούς σχεδιασμούς
  • Εκβιασμοί και πιέσεις στους εργαζόμενους για να αποδεχτούν την πλήρη ελαστικοποίηση του ωραρίου
  • Αποφασιστική αντίδραση από την ΕΣΚΕΧ

Μέσα σε ένα κλίμα έντονων εκβιασμών και πιέσεων από πλευράς ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ για αποδοχή των προτάσεων της "Χαλυβουργικής",με τις οποίες θέλει να επιβάλει τετραήμερη - διήμερη απασχόληση και 12ωρα (!), πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην επιχείρηση. Η αποδοχή ή μη των ελαστικών ωραρίων θα είναι το κεντρικό ζήτημα που θα σφραγίσει τις εκλογές, καθώς οι εργαζόμενοι καλούνται να ψηφίσουν με βάση αυτό το κριτήριο και να αναδείξουν τη νέα διοίκηση του σωματείου.

Ωστόσο, η ΠΑΣΚΕ, με την ανοχή της ΔΑΚΕ, αν και δεν υπάρχει απόφαση του σωματείου και παραβιάζοντας κάθε συνδικαλιστική δεοντολογία, έστειλε έγγραφο στην εταιρία, όπου αποδέχεται όλες τις προτάσεις της "Χαλυβουργικής", με "κερασάκι" το αίτημα για καταβολή των νυχτερινών επιδομάτων. Το έγγραφο αυτό εμφανίζεται ως "Πρακτικό συμφωνίας μεταξύ σωματείου - εταιρίας"! Σε απαντητική της επιστολή, η "Χαλυβουργική" αποδέχεται την πρόταση, εκτός από την καταβολή των νυχτερινών επιδομάτων.

Αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες, που έγιναν χωρίς εξουσιοδότηση των εργαζομένων και ερήμην τους, αποκάλυψε στη συνέλευση ο απερχόμενος πρόεδρος του σωματείου, Ν. Χόνδρος,ο οποίος επικέντρωσε στην άρνηση της εταιρίας στο επιμέρους αίτημα, για να καλύψει την πλήρη συναίνεσή του και της πλειοψηφίας στην κατάργηση της κατάκτησης του 8ωρου. Εμφάνισε την αποδοχή των ελαστικών ωραρίων ως τη μόνη σωστή λύση και, επαναλαμβάνοντας τα ίδια τα εκβιαστικά διλήμματα που έθεσε και η εταιρία, είπε χαρακτηριστικά: "Για ποιο 8ωρο μιλάμε; Οταν αρχίσουν τα ίδια ή θα βάλει "λουκέτο" το εργοστάσιο ή θα μείνουμε οι μισοί"! Ισχυρίστηκε ότι αυτό θα ισχύσει μόνο δυο μήνες, ωστόσο λίγο μετά παραδέχτηκε ότι, "αν οι εργαζόμενοι πουν ότι μας βολεύει το ωράριο, δίνουμε άλλη μια χρονική παράταση, κάποιους μήνες, χρόνο..."! Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Α. Φλεβαρόπουλος,εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, ο οποίος μάλιστα είπε ότι μπορεί η αποδοχή των 12ωρων να οδηγήσει και σε προσλήψεις!

Ο Δ. Κουμπούρης,εκπρόσωπος της "Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Εργαζομένων Χαλυβουργικής" (ΕΣΚΕΧ), παίρνοντας το λόγο, τόνισε πως με τη συγκεκριμένη της πρόταση επιχειρείται η "Χαλυβουργική" να αποτελέσει τον "πιλότο" για την προώθηση και επιβολή των ελαστικών εργασιακών σχέσεων γενικότερα, κάτι που συζητείται στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη. Σημείωσε πως, "ενώ η "Χαλυβουργική" επικαλείται οικονομικές δυσκολίες και επιδιώκει να μειώσει το κόστος σε βάρος μας, έκανε προσφορά για την εξαγορά της Hellenic Steal στη Θεσσαλονίκη, ένα μέρος των μετοχών της οποίας ανήκει στην κρατική ΕΤΒΑ". Επισήμανε ότι "το πρόβλημα της "Χαλυβουργικής" δεν είναι το κόστος εργασίας. Δε θα σωθεί με τα 12ωρα. Χρειάζεται εκσυγχρονισμό και επενδύσεις. Σε αυτό συμφωνούσαμε όλοι. Οταν επιχείρησε το Πάσχα να επιβάλει και πάλι ελαστικά ωράρια, αντιδράσαμε ομόφωνα και τα αποκρούσαμε. Τότε ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ κατάγγελναν για προσπάθεια κατάργησης του 8ωρου. Τι άλλαξε τώρα;". Υπογράμμισε ακόμα πως "η κατάργηση του 8ωρου που επιδιώκει η "Χαλυβουργική" δε θα είναι προσωρινή όπως λένε. Είναι η αρχή μιας πορείας που δε θα έχει τελειωμό.Δίπλα στο ελαστικό ωράριο, θα βάλουν "ελαστικά" ένσημα και στη συνέχεια θα φέρουν και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας". Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν την κατάργηση των κεκτημένων τους και να υπερψηφίσουν το ενωτικό ψηφοδέλτιο της παράταξης, "στο οποίο έχουν θέση όλοι οι τίμιοι και οι αγωνιστές που - ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις - συμφωνούμε να μη δεχτούμε την κατάργηση του 8ωρου".

Ο Μ. Κετσόπουλος,στην παρέμβασή του, κάλεσε "να μη δώσουμε πράσινο φως για την κατάργηση του 8ωρου" και ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει σε κοινό ενωτικό ψηφοδέλτιο με την ΕΣΚΕΧ "για να πούμε ΟΧΙ στα 12ωρα".

Σε μια αισχρή επίθεση ενάντια στους συνδικαλιστές της ΕΣΚΕΧ, κατηγορώντας τους για "δόλο και πολιτική εκμετάλλευση", επιδόθηκαν τα στελέχη των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, που κατέφυγαν σε προσωπικές ύβρεις και συκοφαντίες ενάντια στον Δ. Κουμπούρη και στον παλαίμαχο συνδικαλιστή Ν. Αγγελόπουλο που έμεινε ανάπηρος μέσα στο εργοστάσιο.

Φίμωσαν τον γγ της ΓΣΕΕ!

Στη συνέλευση παραβρέθηκε ο γ. γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,όμως με το πρόσχημα της έλλειψης χρόνου, η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου δεν του επέτρεψε να απευθύνει χαιρετισμό στους εργαζόμενους. Σχολιάζοντας τη στάση της πλειοψηφίας, ο Γ. Μαυρίκος μάς δήλωσε: "Στη σημερινή εκλογοαπολογιστική συνέλευση των εργαζομένων στη "Χαλυβουργική Ελευσίνας" η πλειοψηφία του σωματείου, με αστεία προσχήματα, δε μας έδωσε τη δυνατότητα να μιλήσουμε. Η δικαιολογία που πρόβαλε ήταν δήθεν η... έλλειψη χρόνου. Αυτός ήταν ο φερετζές. Η ουσία βρίσκεται αλλού. Στο αν θα καταργηθεί το 8ωρο στη "Χαλυβουργική", όπως θρασύτατα ζητά η εργοδοσία, ή όχι.Στο αν ο γνωστός για τις... ελεημοσύνες του όμιλος Αγγελόπουλου θα καταφέρει να μετατρέψει τους 380 εργαζόμενους σε πειραματόζωα των εργασιακών επιλογών κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΣΕΒ ή όχι. Αυτόν τον ουσιαστικό διάλογο φαίνεται να φοβάται η πλειοψηφία του σωματείου και επιστράτευσε το φερετζέ της... έλλειψης χρόνου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ