Παρασκευή 29 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Επιμονή στον αποδεκατισμό των επικουρικών!

Από 1/1/98 θα επιβληθεί το κόψιμο των επικουρικών συντάξεων στο 20% των κύριων, δήλωσε χτες ο Μ. Παπαϊωάννου. "Πλώρη" και για περικοπή των επιδομάτων ανεργίας, ακόμα και των χειμερινών βοηθημάτων! Αρνηση και στα αιτήματα των εργαζομένων στα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει απαρέγκλιτα στην εφαρμογή της αντεργατικής - αντιασφαλιστικής της πολιτικής, ανακοίνωσε "τελεσιγραφικά" χτες ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με συνδικαλιστές από την Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΟΕΕ - ΥΤΕ). Στα πλαίσια αυτά, ο Μ. Παπαϊωάννου δήλωσε:

α.Την απόφαση της κυβέρνησης να ισχύσει από 1/1/98 η σφαγιαστική διάταξη του νόμου Σιούφα για τον αποδεκατισμό των επικουρικών συντάξεων!

β.Την επιμονή της κυβέρνησης για κατάργηση ουσιαστικά της επιδότησης των ανέργων και ειδικότερα την περικοπή ακόμα και αυτών των χειμερινών βοηθημάτων ανεργίας!

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ο υπουργός σημείωσε ότι ουδέποτε άφησε να εννοηθεί ότι θα δοθεί παράταση για την εφαρμογή της διάταξης του νόμου 2084/92 που προβλέπει μείωση των επικουρικών συντάξεων από 1/1/98 στο 20% των κύριων συντάξεων, ισχυριζόμενος επιπλέον ότι "δεν ευθύνεται για τα όσα γράφουν οι δημοσιογράφοι"! Συνεχίζοντας, για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για τους στόχους της κυβέρνησης, σημείωσε ότι δεν αλλάζουν και θα εφαρμοστούν κατά γράμμα οι αντιασφαλιστικοί νόμοι!

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα ανεργίας, ο υπουργός, εμφανώς εκνευρισμένος, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη μετατροπή της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιδομάτων ανεργίας σε "επιδότηση της εργασίας", ισχυριζόμενος μάλιστα ότι δεν τον ενδιαφέρει αν υπάρξει κοινωνική έκρηξη! Να σημειώσουμε ότι τα επιδόματα που μπαίνουν στο στόχαστρο, σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του υπουργού, είναι αυτά των εργαζομένων στην οικοδομή, τον τουρισμό και τις γεωργικές εργασίες.Προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών, ο υπουργός δήλωσε προκλητικά: "Εγώ θα προχωρήσω στην επιδότηση της εργασίας. Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι θα δουλεύετε 4 - 5 μήνες και θα πληρώνει το κράτος τους άλλους 7. Ας υπάρξει έκρηξη, να δούμε τι θα αγκαλιάσει η κοινωνία. Εκρηξη υπήρξε και με την επετηρίδα και είδαμε τι αγκάλιασε η κοινωνία"!

Η κινητοποίηση

Της συνάντησης του υπουργού με τους συνδικαλιστές είχε προηγηθεί συγκέντρωση των εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η Ομοσπονδία είχε κηρύξει για χτες τρίωρη στάση εργασίας, ενώ συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ζάκυνθο και Κω.

Ωστόσο, και σε ό,τι αφορά στα αιτήματα που του έθεσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, ο υπουργός ήταν αδιάλλακτος, ενώ επέρριψε και ευθύνες στους συνδικαλιστές, που - όπως είπε - δεν κατάφεραν να τον πείσουν με τα επιχειρήματά τους! Να υπενθυμίσουμε ότι η Ομοσπονδία εργαζομένων στα επισιτιστικά και τουριστικά επαγγέλματα, ζητάει την κατάργηση της προϋπόθεσης απόλυσης ή αποχώρησης από το επάγγελμα για τη χορήγηση του εφάπαξ με τη συμπλήρωση της 20ετίας, καθώς και την επέκταση του ΤΑΞΥ σε τουριστικές περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται εκτός.

Σύμφωνα με τον 2084/92, από 1/1/98 οι εργαζόμενοι του κλάδου θα παίρνουν το εφάπαξ όταν συνταξιοδοτούνται με τιμές της περιόδου που απολύθηκαν, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες, αφού καταγγέλλεται ότι αν τελικά το ΤΑΞΥ ενσωματωθεί στο ΙΚΑ μετά από λίγα χρόνια τα αποθεματικά του δε θα υπάρχουν πια. Οι συνδικαλιστές επισήμαναν στον υπουργό ότι πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που εκβιάζονται από τους εργοδότες προκειμένου με αντάλλαγμα την αποζημίωσή τους να τους χορηγηθεί βεβαίωση απόλυσης, ενώ η εποχικότητα του επαγγέλματος και η άρνηση των εργοδοτών να προσλάβουν εργαζόμενους που δεν είναι πια νέοι, καθιστούν αμφίβολο αν θα καταφέρουν να συνταξιοδοτηθούν από αυτό το επάγγελμα.

Νομοσχέδιο για τις Επιθεωρήσεις

Νομοσχέδιο για τις Επιθεωρήσεις Εργασίας ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, όπως αποκάλυψε χτες στους συνδικαλιστές ο υπουργός, ο οποίος δήλωσε για το θέμα αυτό: "Ετοιμάζω νομοσχέδιο και το ζήτημα δεν είναι αν θα έρθουν οι Επιθεωρήσεις πίσω στο υπουργείο από τους ΟΤΑ, το ζήτημα είναι να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι".

Να σημειωθεί ότι ο πάντα προβληματικός θεσμός των Επιθεωρήσεων Εργασίας, έχει ουσιαστικά καταστεί ανύπαρκτος μετά τη μεταβίβασή του στις αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους, τις συνθήκες εργασίας και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ