Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
"Ναι" στην αυτονομία θα πουν οι Σκοτσέζοι;

Ενα βήμα προς την "αυτονομία θα κάνουν οι Σκοτσέζοι αν ψηφίσουν "ναι" στο δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα για την παροχή αυτονομίας στη Σκοτία και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κοινοβουλίου 129 αντιπροσώπων, με έδρα το Εδιμβούργο.

Το σχέδιο για την αυτονόμηση της περιοχής είναι προεκλογική δέσμευση του Τόνι Μπλερ, ο οποίος παρά τις προσωπικές του αντιρρήσεις, στήριξε τελικά το σχέδιο του προκατόχου στην ηγεσία των Εργατικών, Τζον Σμιθ. Η κυβέρνηση των "Νέων Εργατικών", πιστή στις εξαγγελίες της, διεξήγαγε ολόκληρη καμπάνια υπέρ μιας θετικής ψήφου των Σκοτσέζων, μια και η αυτονομία είναι προτιμότερη από την "ανεξαρτησία" που διεκδικεί το "Εθνικό Κόμμα" και όχι μόνο. Από την άλλη πλευρά, οι Τόρις και ειδικότερα ο νέος τους ηγέτης, Ουίλιαμ Χέιγκ, βρήκαν την ευκαιρία να διεξαγάγουν "προεκλογικού Τύπου αγώνα", και με ιδιαίτερη θέρμη υποστηρίζουν ότι μία τέτοια κίνηση θα οδηγήσει τη Βρετανία σε διάλυση. Μάλιστα, η Μάργκαρετ Θάτσερ κατέφθασε στη Σκοτία για να στηρίξει την προσπάθεια των Τόρις για ένα αρνητικό αποτέλεσμα της κάλπης.

Οι Σκοτσέζοι δε φαίνεται να συμμερίζονται τις απόψεις της, εξάλλου η Θάτσερ δε χαίρει ιδιαίτερης "συμπάθειας" και οι Τόρις δεν κατάφεραν να εκλέξουν ούτε έναν αντιπρόσωπο στις σκοτσέζικες περιφέρειες στις πρόσφατες εκλογές. Οι απόψεις των Τόρις δεν έχουν καμία απήχηση και καθώς φαίνεται από τις σφυγμομετρήσεις η απάντησή τους θα είναι θετική και μάλιστα με συντριπτικό ποσοστό, κάτι που προσπαθούν να αποφύγουν οι Τόρις, καθώς ένα "μοιρασμένο" αποτέλεσμα θα έκαναν το δημοψήφισμα "μη νόμιμο".

Οι Σκοτσέζοι, που τρέφουν μάλλον αρνητικά συναισθήματα απέναντι στους Βρετανούς, δε θα αποδεχτούν τη "συγκατοίκησή" τους κάτω από τα ίδια σύμβολα και σημαίες. Οι διαφορές μεταξύ τους διατρέχουν όλη σχεδόν την κοινή ιστορία τους, πολλές φορές χαοτικές, διανθισμένες με πολέμους μεταξύ των δύο αυτών κοινοτήτων. Επομένως, η θετική ψήφος αναμένεται, όπως και τα παρεπόμενα. Συγκεκριμένα, η Σκοτία θα αποκτήσει εθνική αντιπροσωπεία, δυνατότητα πρόσθετης φορολογίας μέχρι και τρεις πένες σε κάθε στερλίνα - περίπου 200 εκατ. ετησίως πρόσθετα - νομοθετική αρμοδιότητα επί θεμάτων υγείας, τοπικής αυτοδιοίκησης, οικονομικής ανάπτυξης, δικαιοσύνης. εκπαίδευσης και άλλων. Επίσης, οι Σκοτσέζοι υπουργοί θα παρίστανται μαζί με τους Βρετανούς ομολόγους τους σε Συμβούλια της ΕΕ σε θέματα όμως που αφορούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Ανάλογη απόφαση και δημοψήφισμα θα διεξαχθεί για την "αυτονόμηση" της Ουαλίας, στις 18 Σεπτεμβρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ