Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απροκάλυπτα φιλοϊσραηλινή η στάση των ΗΠΑ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα και υπό αυστηρότατα μέτρα ασφάλειας έφτασε, χτες το πρωί, στο Ισραήλ, τον πρώτο σταθμό της τριήμερης περιοδείας της στη Μέση Ανατολή, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ. Οι δηλώσεις της πρώτης κυρίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκάλεσαν, όμως, βαθιά δυσαρέσκεια στον αραβικό κόσμο, που την κατηγορεί για τήρηση φιλοϊσραηλινής στάσης.

Πρωταρχικός στόχος η ισραηλινή ασφάλεια

"Στο επίκεντρο της περιοδείας μου και του ενδιαφέροντός μου βρίσκεται η ισραηλινή ασφάλεια", δήλωσε απροκάλυπτα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε μετά την τρίωρη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.Η Μαντλίν Ολμπράιτ υπογράμμισε ότι "τάσσεται στο πλευρό του Ισραήλ στη μάχη κατά της τρομοκρατίας" και δεσμεύτηκε ότι θα ασκήσει σοβαρές πιέσεις προς την Παλαιστινιακή Αρχή να "καταφέρει ένα ριζικό και αποτελεσματικό χτύπημα κατά των ισλαμιστών εξτρεμιστών, διότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση", εφαρμόζοντας, έτσι, τις "ειρηνευτικές συμφωνίες" που υπέγραψαν.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να ισορροπήσει κάπως τα πράγματα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να τερματίσει τη λήψη μονομερών μέτρων,αφήνοντας υπονοούμενα για τους εποικισμούς, και να σεβαστεί την "ειρηνευτική συμφωνία" του Οσλο, διότι - όπως είπε - "και το Ισραήλ έχει ευθύνη για τη δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος, αποφεύγοντας ενέργειες που υπονομεύουν την ηρεμία". Εντούτοις, η Ολμπράιτ κατέστησε σαφές ότι "σε καμία περίπτωση τα σπίτια δεν έχουν την ηθική αξία των ανθρώπινων ζωών", απορρίπτοντας κατηγορηματικά, έστω και έμμεσα, τον παλαιστινιακό ισχυρισμό ότι η επέκταση των ισραηλινών εποικισμών δίνει τις αφορμές στους εξτρεμιστές.

Πριν συναντηθεί με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η Μαντλίν Ολμπράιτ επισκέφθηκε νοσοκομεία της Ιερουσαλήμ και συνομίλησε με θύματα της τελευταίας βομβιστικής επίθεσης της προηγούμενης Πέμπτης, συνοδευόμενη από τον Ισραηλινό Πρόεδρο Εζέρ Βάισμαν. Σύμφωνα με ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, ο Βάισμαν ζήτησε από την Ολμπράιτ,εκτός από τις πιέσεις προς τον Αραφάτ για καταστολή της δράσης των ισλαμιστών εξτρεμιστών, να πιέσει τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προχωρήσει σε άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Επιτάχυνση της διαδικασίας και αύξηση των εποικισμών

Την ίδια στιγμή σκληρό λόγο χρησιμοποίησε, και πάλι, κατά των Παλαιστινίων ο Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, που σε δηλώσεις του χαρακτήρισε "διακοσμητική και επιφανειακή κίνηση" την ανάκριση 200 μελών της "Χαμάς" και την κράτηση 110 από αυτούς, όπως ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Αρχή. Ο Μπαρ - Ιλάν αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα επαναλάβει στην Ολμπράιτ την πρότασή του για συνοπτική εφαρμογή των "ειρηνευτικών συμφωνιών" και για έναρξη τελικών συνομιλιών για τα ζητήματα των συνόρων, των προσφύγων, των εποικισμών και του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ.Ο στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού συμπλήρωσε, δε, ότι η πρόταση αυτή είναι μία ρεαλιστική λύση, "καθώς φαίνεται πως η σταδιακή εφαρμογή των συμφωνιών προκαλεί μόνο αντιπαραθέσεις και τριβές".

Η άφιξη της Μαντλίν Ολμπράιτ στο Ισραήλ συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση από τον Μοσέ Εϊλάτ, εκπρόσωπο του ισραηλινού υπουργείου Οικισμού, των νέων στοιχείων για την επέκταση των εβραϊκών οικισμών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία το πρώτο εξάμηνο του 1997 και "χάρη στις προσφορές και στις οικονομικές απαλλαγές που προέκρινε η ισραηλινή κυβέρνηση" οι αγορές σπιτιών σε οικισμούς αυξήθηκε κατά 56%, γεγονός που ανέβασε τον αριθμό των εποίκων από 155.000 σε 164.000.Ο Μοσέ Εϊλάτ απέφυγε να σχολιάσει τις καταγγελίες της ισραηλινής ειρηνιστικής οργάνωσης "Ειρήνη Τώρα" ότι η τακτική αυτή υποσκάπτει τα θεμέλια της ειρήνης.

Δυσαρέσκεια Παλαιστινίων και Αράβων

Απογοήτευση προκάλεσαν οι πρώτες δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής, παρόλο που δεν εκδόθηκε καμία επίσημη ανακοίνωση. Εντούτοις, η Χανάν Ασράουι κατηγόρησε την Ολμπράιτ για "σαφώς μονομερή προσέγγιση των προβλημάτων", ενώ Παλαιστίνιοι διαδηλωτές στη Ναμπλούς έκαψαν ομοίωμα της Αμερικανίδας υπουργού και την αμερικανική σημαία.Συγκρατημένο και επιφυλακτικό είναι και το ύφος που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία του αραβικού Τύπου, σχετικά με την άφιξη Ολμπράιτ, καθώς τονίζεται ότι αποτελέσματα μπορούν να υπάρξουν, μόνο αν η Αμερικανίδα υπουργός "τηρήσει ισότιμη και έντιμη στάση και προωθήσει την αρχή της ανταλλαγής γης για την ειρήνη", ενδεχόμενο που χαρακτηρίζεται "μάλλον αδύνατο, καθώς είναι γνωστά τα φιλοϊσραηλινά αισθήματα της Ουάσιγκτον".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ