Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αγωνιστική απάντηση

Δυναμικά συλλαλητήρια έγιναν χτες σε Καρδίτσα και Ελασσόνα. Ακολουθούν Τύρναβος, Τρίκαλα, με αποκορύφωμα το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα την ερχόμενη Τρίτη

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ).-

Την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που οδηγεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και την πρόθεσή τους να πάρουν δυναμικά μέρος στο πανθεσσαλικό παναγροτικό συλλαλητήριο στις 16 Σεπτέμβρη στη Λάρισα, διαδήλωσαν χτες χιλιάδες αγρότες στην Καρδίτσα και την Ελασσόνα. Τη σκυτάλη του αγώνα παίρνει μεθαύριο Σάββατο, 13 του μήνα, ο Τύρναβος και στις 15 Σεπτέμβρη, την ερχόμενη Δευτέρα, γίνεται παντρικαλινό αγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, στα Τρίκαλα. Στην Καρδίτσα, η πλατεία Δικαστηρίων γέμισε χτες από αγρότες. Το συλλαλητήριό τους ήταν δυναμικό και γεμάτο παλμό. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στους κυβερνώντες ότι ο αγώνας τους θα ενταθεί. Δίπλα τους όμως, στάθηκαν και πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων του νομού, απόδειξη ότι ο αγώνας της αγροτιάς έχει γίνει παλλαϊκή υπόθεση στη Θεσσαλία.

Ηταν περίπου 11.30 π.μ. όταν ο πρώτος ομιλητής Β. Αναγνωστόπουλος,μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα, ανέβηκε στο βήμα. Το σύνθημα "αγρότη πολέμα, σου πίνουν το αίμα", δόνησε την ατμόσφαιρα. "Η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα από μια σχεδιασμένη οικονομική πολιτική να αφανίσει τη μικρομεσαία αγροτιά", είπε ο Β. Αναγνωστόπουλος και κάλεσε τους συναδέλφους του να παλέψουν για το δίκιο τους και να αγωνιστούν για να ανατρέψουν αυτά τα σχέδια.

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Δημήτρης Τσέλιος,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρδίτσας, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε: "Η φτώχεια, η χρεοκοπία και η ανέχεια, οδηγούν τον αγρότη στο δρόμο του αγώνα. Εναν αγώνα ιερό, αγώνα επιβίωσης για μας και τα παιδιά μας".

Οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα

Κεντρικός ομιλητής της χτεσινής συγκέντρωσης ήταν ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΠΑΣΕ. "Σήμερα - είπε - ο αγροτικός κόσμος ανοίγει ένα νέο κύκλο κινητοποιήσεων. Ξεκινάμε μια προσπάθεια ενημέρωσης και διεκδίκησης παλιών και νέων προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί στις πλάτες του αγρότη". Πριν τελειώσει την τελευταία λέξη του, το σύνθημα "εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με την αγροτιά αντίσταση και πάλη", ήρθε από τους συγκεντρωμένους ως απάντηση. "Πράγματι, όταν παλέψαμε, καταγγείλαμε και διεκδικήσαμε, καταφέραμε να κερδίσουμε κάτι, δώσαμε το παράδειγμα, ότι ο ενωτικός ταξικός αγώνας φέρνει αποτελέσματα", συνέχισε ο Β. Μπούτας. Αναφερόμενος στις σημερινές εξελίξεις, επισήμανε: "Αυτό το διάστημα βλέπουμε πολιτικές δυνάμεις του τόπου, που δήθεν είναι αντίπαλες, να συναινούν και να συνωμοτούν για να περάσει η πολιτική του ξεκληρίσματος της αγροτιάς, όπως προστάζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά και αυτή του Αμστερνταμ".

Στη συνέχεια ο Β. Μπούτας αναφέρθηκε στα προβλήματα των αγροτών, τα οποία έχουν συρρικνώσει το εισόδημά τους κι έχουν αυξήσει επικίνδυνα τα χρέη στις τράπεζες. "Μας έχουν περάσει μια θηλιά που μέρα με τη μέρα σφίγγει γύρω από το λαιμό μας", είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα κάλεσε εργαζόμενους, εμπόρους, βιοτέχνες να σταθούν στο πλάι των αγροτών και να παλέψουν μαζί τους, γιατί ο κατήφορος θα παρασύρει τους πάντες. Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι "η προσπάθεια μετατροπής της χώρας σε ένα απέραντο αγροτοδικείο από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να τρομοκρατήσει τους αγρότες, δε θα περάσει και ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση".

Μετά το τέλος των ομιλιών διαβάστηκε ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα από τον κόσμο. Οι αγρότες της Καρδίτσας ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για την Τρίτη 16 Σεπτέμβρη, έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας, όπου και δικάζονται τα μέλη της ΠΑΣΕ.

Συγκλονιστική πορεία

Η πορεία που ακολούθησε στο κέντρο της πόλης ήταν συγκλονιστική. Οι αγρότες με το σύνθημα "αγροτιά, εργατιά μια φωνή και μια γροθιά", κέρδισαν το χειροκρότημα του κόσμου. Οι δρόμοι της πόλης πήραν "ζωή" και το μήνυμα για νέο αγωνιστικό ξέσπασμα της αγροτιάς έφτασε σε κάθε γωνιά της πόλης. Πρώτος σταθμός της πορείας το κτίριο του Οργανισμού Βάμβακος, όπου αντιπροσωπεία των αγροτών συναντήθηκε με τους υπεύθυνους. Οι τελευταίοι αναγκάστηκαν να δώσουν 45 καταστάσεις της περιόδου '94 - '95 με τα ονόματα των παραγωγών, στους οποίους οφείλονται χρήματα. Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία που οφείλεται στην πίεση των αγώνων.

Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε προς την Περιφερειακή Διεύθυνση, όπου η αντιπροσωπεία των αγωνιζόμενων αγροτών, επέδωσε το ψήφισμα. Οι αγρότες που πήραν μέρος στη χτεσινή κινητοποίηση έδειξαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν το μεγαλειώδη αγώνα των προηγούμενων χρόνων. Το τελευταίο σύνθημα που φώναξαν ήταν "αγρότες ενωμένοι και αποφασισμένοι" και η υπόσχεση που έδωσαν λίγο πριν πάρουν το δρόμο της επιστροφής για τα χωριά τους, ήταν ότι κανείς δε θα λείψει από το συλλαλητήριο της Τρίτης στη Λάρισα.

Στην Ελασσόνα

Εκατοντάδες αγρότες συγκεντρώθηκαν χτες στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας, δίνοντας ένα δυναμικό αγωνιστικό "παρών". Στο βήμα των ομιλητών πρώτος ανέβηκε ο Β. Καττής,μέλος του ΔΣ της Ενωσης Συνεταιρισμών Ελασσόνας, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΑΣΕ).

Ο Γ. Παττάκης αναφέρθηκε στα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Τόνισε ότι η πολιτική αυτή θέτει περιορισμούς στις καλλιέργειες - στην Ελασσόνα η καπνοκαλλιέργεια, που αποτελεί, σχεδόν, μονοκαλλιέργεια "πνέει τα λοίσθια" - μειώνει το αγροτικό εισόδημα - με τις συνεχείς μειώσεις των τιμών στα αγροτικά προϊόντα και τις απανωτές αυξήσεις του κόστους παραγωγής - εξαναγκάζει χιλιάδες αγρότες να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους, ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος των Βρυξελλών για μείωση από το 20%, στο 8% του αγροτικού πληθυσμού στη χώρα μας. Υπογράμμισε, ακόμα, πως με τα νέα κυβερνητικά μέτρα - όπως η σύσταση του Ταμείου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, το υπό κατάρτιση Μητρώο Αγροτών, η δημιουργία Ομάδων Παραγωγών, αλλά και η αναγκαστική συνένωση κοινοτήτων με το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" - επιχειρείται το τελειωτικό χτύπημα στην αγροτιά της χώρας μας και στην περιφέρεια της Ελλάδας.

Ο Γ. Παττάκης αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη ν' αναπτυχθεί ένα ρωμαλέο λαϊκό κίνημα συμπαράστασης κι αλληλεγγύης στα μέλη της ΠΑΣΕ που δικάζονται,για μια ακόμη φορά, στις 16 Σεπτέμβρη, μετά από αγωγές του ΟΣΕ και του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, με τις οποίες ζητούν αποζημίωση 1,7 δισ. δραχμών για διαφυγόντα κέρδη στη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ