Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο νομάρχης και το χασίς

"Νομίζω είμαστε ο τρίτος νομός σε παραγωγή (σ.σ. χασίς), αλλά είμαστε ο πρώτος στην ποιότητα". Ετσι είπατε, κύριε νομάρχη. Βέβαια, δεν κατέχω από "ποιότητες χασισιού", αλλά αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Αφού πρώτα όλοι σας "φροντίσατε" να κάνετε το νομό μια τεράστια χωματερή, για να θάβουμε τις ντομάτες και τα κηπευτικά. Αφού αφήσατε ν' ανθήσουν όλα τα "άνθη του κακού", τώρα "τρυγάμε" χασισόδεντρα. Γιατί, πώς να το κάνουμε κύριε νομάρχη, οι χασισοφυτείες φυτρώνουν εκεί που "ξεκωλώνετε" ένα στρέμμα σταφίδας. Ανθίζουν και θεριεύουν στα χωράφια της οικονομικής μιζέριας και της πολιτιστικής ερήμωσης

"Εδώ γίνεται η μεγαλύτερη χρήση χασίς... Εχουμε μικρό πρόβλημα με χρήστες ηρωίνης. Ασήμαντο", είπατε κομπάζοντας. Και, βέβαια, το μικρότερο έγκλημα που μπορεί να διαπράξει ένας αιρετός δημοτικός άρχοντας, είναι να εξαντλεί την "παρέμβασή του" σε διαπιστώσεις, που γνωρίζουν και τα μικρά παιδιά.

Αλλά δεν ξέρω, κύριε νομάρχη, αν μπορεί κάποιος να "ικανοποιείται" γιατί η Ηλεία έχει λίγους χρήστες ηρωίνης, όταν - όπως λέτε - το χασίσι κάνει θραύση. Το σίγουρο είναι πως οι νέοι της Ηλείας δικαιούνται να έχουν και άλλες επιλογές. Τα όνειρά τους δε θα τα παραδώσουν βορά, ούτε στη Σκύλλα των σκληρών, ούτε στη Χάρυβδη των μαλακών ναρκωτικών. Τα φτηνά επιχειρήματα, περί του "το μη χείρον βέλτιστον", κρατήστε τα για λογαριασμό σας, κύριε νομάρχη.

"Είμαι φανατικά εναντίον της ποινής του θανάτου για οποιοδήποτε έγκλημα, εκτός από τους εμπόρους των σκληρών ναρκωτικών. Πιστεύω ότι όλα τα ναρκωτικά πρέπει να νομιμοποιηθούν", συνεχίσατε τον κατήφορο. Είναι δυνατόν, κύριε νομάρχη, να τάσσεται κάποιος υπέρ της θανατικής καταδίκης για τους εμπόρους των "σκληρών ναρκωτικών" και την ίδια στιγμή να υποστηρίζει τη νομιμοποίηση όλων των ναρκωτικών; Τρικυμία εν κρανίω; Η σκόπιμη προπαγάνδα υπέρ των ναρκωτικών; Να στήσουμε δηλαδή σε κάθε χωριό, σε κάθε πλατεία πόλης, τη λαιμητόμο των ναρκωτικών; Αυτό θέλετε, κύριε νομάρχη;

"Είμαστε φιλόξενοι, λίγο τεμπέληδες ανέκαθεν, λόγω της γης και του κλίματος. Με λίγη δουλιά υπάρχει μεγάλη απόδοση. Ανέκαθεν οι Ηλείοι είχαν καιρό για διασκέδαση και πιόμα", είπατε και δεν είμαι ακόμα σίγουρος αν την ώρα της συνέντευξης είχατε απέναντί σας ...καθρέφτη.

Είμαι, όμως, σίγουρος πως υπάρχει και η άλλη Ηλεία. Αλλά απ' αυτή την Ηλεία, εσείς δεν έχετε πάρει ακόμα "μυρωδιά". Υπάρχει η Ηλεία του μόχθου και του τίμιου ιδρώτα. Η Ηλεία των χιλιάδων αγροτών, που λιώνουν στο λιοπύρι, για να βλέπουν τους κόπους τους να πηγαίνουν στράφι στις χωματερές, ή να "φουσκώνουν" τους λογαριασμούς των μεσαζόντων. Μιλάω, για την Ηλεία που αναστενάζει, δέσμια, στα κατάστιχα της "αγροτικής" τράπεζας και στα τεφτέρια των τοκογλύφων. Μιλάω για εκείνη την Ηλεία, που, όταν δεν τη σνομπάρετε, στέλνετε εναντίον της τα ΜΑΤ προς ...γνώση και συμμόρφωση. Οπως κάνατε, δηλαδή, πέρυσι στους κτηνοτρόφους, που διαμαρτύρονταν μπροστά στη νομαρχία σας, γιατί δεν μπορούσαν να πουλήσουν το γάλα τους.

Κι όμως, υπάρχει και η άλλη Ηλεία. Η Ηλεία του Καρκαβίτσα και του Σινόπουλου. Αυτή, που, το καλοκαίρι, γεμίζει το αρχαίο θέατρο της Ηλιδας και μάταια ψάχνει σ' ολόκληρο τον νομό, να βρει μια αίθουσα κινηματογράφου. Αλλά σ' αυτήν την Ηλεία, και εσείς, όπως και η κεντρική εξουσία, έχετε γυρίσει τις πλάτες.

Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ