Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΣΟΚ
Δεν κάνει πίσω το επιτελείο

Την εισήγηση Σημίτη ενέκρινε - παρά τις διαφοροποιήσεις - η εκλογική επιτροπή

Υπό την άμεση, προσωπική, επίβλεψή του επιδιώκει να πάρει το θέμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,σύμφωνα με όσα σηματοδοτεί η χτεσινή πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών του ΠΑΣΟΚ.

Η επιδίωξη αυτή σχετίζεται με τα παρακάτω:

- Πρώτον, με το γεγονός ότι οι αλλαγές που προωθούνται στην οργάνωση του κράτους, ώστε να προσαρμοστεί αυτό στις ανάγκες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (σ.σ. μέρος των αλλαγών αυτών προωθούνται με το σχέδιο "Καποδίστριας"), προκαλούν έντονες αντιδράσεις που επιδρούν αρνητικά και στην εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ. Επίδραση, το μέγεθος της οποίας έχει οδηγήσει "πρώτα" στελέχη του κόμματος, όπως οι Λαλιώτης, Τσοχατζόπουλος, να ζητούν σχεδόν ανοιχτά "να μπει λίγο νερό στο κρασί" των προωθούμενων αλλαγών.

- Δεύτερον, με το γεγονός ότι, ταυτόχρονα, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρώτος τη τάξει υπουργός, ο του υπουργείου Εσωτερικών Α. Παπαδόπουλος, έχουν αναλάβει - έναντι αυτών που προσμένει η άρχουσα τάξη και ως άμεση οικονομική ενίσχυση - δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ για την απαρέγκλιτη προώθηση και επιβολή αυτών των αλλαγών, με όποιο κόστος και αν συνεπάγονται (σ.σ. η προώθηση της Κεντροαριστεράς γίνεται και για την αντιστάθμιση απωλειών στη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ).

Με αυτά τα δεδομένα χτες συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο την πορεία του κόμματος προς τις εκλογές. Την εισήγηση παρουσίασε ο ίδιος ο Κ. Σημίτης και σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά ο Κ. Σκανδαλίδης εγκρίθηκε από την επιτροπή και θα αποτελέσει την εισήγηση του ΕΓ στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι απορρίφθηκε πρόταση του Κ. Σημίτη να μπουν σε ψηφοφορία στις νομαρχιακές οργανώσεις και οι νυν δήμαρχοι και νομάρχες μαζί με τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους υποψήφιους και καταλήχθηκε να είναι τα κομματικά όργανα που θα "αξιολογήσουν" αυτές τις περιπτώσεις χωρίς εσωκομματικές "προκριματικές εκλογές".

Σύμφωνα με τον Κ. Σκανδαλίδη για πόλεις άνω των 70.000 κατοίκων ο υποψήφιος θα οριστεί από την Κεντρική Επιτροπή Εκλογών, ενώ στις πόλεις με λιγότερο πληθυσμό την απόφαση θα πάρουν οι νομαρχιακές επιτροπές. Σε ό,τι αφορά την "πολιτική αξιολόγηση" των νυν αιρετών του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Σκανδαλίδης είπε πως την απόφαση εκ νέου υποψηφιότητας θα πάρουν οι δημοτικές ολομέλειες και τα νομαρχιακά συμβούλια, αντίστοιχα. Αν διαπιστωθούν διαφωνίες, τότε οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ θα διοργανώσουν προκριματικές εκλογές.

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και σε περιπτώσεις που δήμαρχοι ή νομάρχες έχουν εκλεγεί από το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με άλλους συνδυασμούς, αλλά δεν είναι μέλη του, καθώς και σε δήμους που έχουν εκλεγεί "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ, τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή Εκλογών.

  • Χτες, επίσης, συνεδρίασε το "επικοινωνιακό" επιτελείο της κυβέρνησης, επίσης υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες επαναβεβαιώθηκε η απόφαση για ανάθεση στον Δ. Ρέππα της κύριας ευθύνης για τον συντονισμό της "επικοινωνιακής πολιτικής" της κυβέρνησης με παράλληλη δραστηριοποίηση του Γ. Πασχαλίδη σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση κυβέρνησης - κόμματος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ