Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαύρα μαντάτα για τους ρυζοκαλλιεργητές

Χάνεται ολόκληρη η επιδότηση, λόγω προστίμου συνυπευθυνότητας

Ούτε μια δραχμή επιδότηση δε θα πάρουν οι ρυζοπαραγωγοί, που από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής του νέου καθεστώτος στο ρύζι γεύονται τις καταστροφικές αποφάσεις των Βρυξελλών.

Η ενίσχυση των ρυζοπαραγωγών που είναι 4.000 δραχμές το στρέμμα, θα παρακρατηθεί ολόκληρη από της ΕΕ για να ξεπληρωθεί το πρόστιμο συνυπευθυνότητας, που φτάνει το 1 δισ. δραχμές, λόγω υπέρβασης του στρεμματικού "πλαφόν". Το στρεμματικό πλαφόν που όρισε η ΕΕ είναι 249.000 στρέμματα, αλλά πέρσι καλλιεργήθηκαν 300.000 στρέμματα με ρύζι με συνολική παραγωγή 222.000 τόνους. Ετσι, οι εξοντωτικές ποινές που όρισε η ΕΕ σε περίπτωση υπέρβασης του πλαφόν - εξαπλάσιο πρόστιμο για κάθε μονάδα υπέρβασης - έρχονται να καταφέρουν ένα ακόμα καίριο πλήγμα στους ρυζοκαλλιεργητές.

Η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου κοινοτικού καθεστώτος για το ρύζι αποδείχτηκε ολέθρια για τους ρυζοκαλλιεργητές, αφού, εκτός του ότι χάνεται ολόκληρη η επιδότηση, η εμπορική τιμή έπεσε σε εξευτελιστικά επίπεδα και μεγάλο μέρος της περσινής παραγωγής παραμένει απούλητο στις αποθήκες. Για τα δύο τελευταία συνέβαλε η μείωση της τιμής παρέμβασης που θα συνεχιστεί και για το δύο επόμενα χρόνια και η συρρίκνωση της περιόδου παρέμβασης μόνο για ένα τετράμηνο (Απρίλης - Ιούλης).

Για τη δραματική κατάσταση που διαμορφώθηκε στο ρύζι, ακέραιες φέρουν τις ευθύνες το υπουργείο Γεωργίας και η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης, στο υπουργείο Γεωργίας μελετάται η καθιέρωση δυο ζωνών καλλιέργειας στη χώρα, που θα λειτουργήσουν στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης της ρυζοκαλλιέργειας. Στη μία ζώνη, που θα περιλαμβάνει τη Μακεδονία και τη Φθιώτιδα, θα δοθούν 220.000 στέμματα "πλαφόν" και στις υπόλοιπες περιοχές 29.000 στρέμματα. Τα καταστροφικά μέτρα και ο στραγγαλισμός της ρυζοκαλλιέργειας έρχονται ως αποτέλεσμα της γενικευμένης επίθεσης της ΚΑΠ/ΓΚΑΤΤ κατά των αγροτικών μεσογειακών προϊόντων, η οποία θα επεκταθεί μέσα στο επόμενο διάστημα με την "Ατζέντα 2.000" και με τις προαναγγελθείσες μεταρρυθμίσεις της ΚΟΑ ελαιολάδου, καπνών και κρασιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ