Σάββατο 4 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Ανεργία και εργασιακές σχέσεις "λάστιχο"
  • Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ σε εργοστάσια της περιοχής
  • Κ. Παρασκευάς: Πρώτη απάντηση με μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 23 Οκτώβρη

(Του απεσταλμένου μας ΣΤΑΜΑΤΗ ΖΗΣΙΜΟΥ)

Στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στη γενικευμένη επίθεση που επιχειρεί το μεγάλο κεφάλαιο, επέρριψε τις ευθύνες για τις τραγικές συνθήκες εργασίας και στο ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό ανεργίας που πλήττει τοΝομό Φθιώτιδας,ο Κώστας Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, που περιόδευσε σε βιομηχανίες της περιοχής. Μαζί του, οι Θ. Ευθυμίου και Λ. Γκούνης,μέλη του ΚΕ του ΚΚΕ, ο Αλ. Αλεξόπουλος,γραμματέας της ΝΕ Φθιώτιδας, καθώς και άλλα στελέχη του Κόμματος. Ο Κ. Παρασκευάς κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα και να συντονίσουν τον αγώνα τους με όλους τους εργαζόμενους. Επίσης, "να δώσουν μια πρώτη απάντηση με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις στις 23 του Οκτώβρη".

Πρώτος σταθμός της περιοδείας, η χαρτοβιομηχανία ΠΑΚΟ.Μια επιχείρηση που απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους και που, όπως σημειώνει, η ιδιοκτήτρια της κ. Κολιοπούλου,είναι υγιής και αρκετά κερδοφόρα. Η περιοδεία στους χώρους δουλιάς και οι συζητήσεις με τους εργαζόμενους, κάνουν ολοφάνερο το γιατί. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες ομηρίας. Ο θόρυβος είναι εκκωφαντικός, που τους αναγκάζει να βάζουν βαμβάκι στα αυτιά τους. Σε πολλούς χώρους ο καπνός είναι τόσο πυκνός, που δυσκολεύει την ανάσα. Η έλλειψη μέτρων ασφαλείας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας, έχει αποτέλεσμα τα εργατικά ατυχήματα να είναι θέμα ρουτίνας. Οι εργαζόμενοι, όμως, της ΠΑΚΟ δεν έχουν δικαίωμα ούτε για κολατσιό.

Επόμενος σταθμός, η επιχείρηση ζωοτροφών ΑΓΚΡΟΪΒΕΣΤ.Εκεί οι Γάλλοι ιδιοκτήτες επικαλούμενοι τεχνικοοικονομικά προβλήματα, προχωράνε σε απολύσεις με βάση το 2%, αλλά κανείς δεν ξέρει, αν και πότε θα σταματήσουν. Η επιχείρηση πέρασε στα χέρια της γαλλικής TOMSON, με τα αντισταθμιστικά "οφέλη" από τους Γάλλους, όταν η χώρα μας αγόρασε τα γαλλικά "ΜΙΡΑΖ". Η επιχείρηση, όπως μας ανέφεραν οι εργαζόμενοι, είναι βιώσιμη, αλλά οι Γάλλοι στοχεύουν να την πουλήσουν, αθετώντας τη συμφωνία για επενδύσεις που θα έκαναν μέχρι το 2000.

Τρίτος σταθμός της περιοδείας το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση με απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης ετοιμάζεται να παραδοθεί βορά στο μεγάλο κεφάλαιο.

Στη συγκέντρωση που έγινε στην είσοδο του εργοστασίου, ο Κ. Παρασκευάς τόνισε στους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ξεπουλήσει στους ιδιώτες την επιχείρηση για ένα κομμάτι ψωμί. "Η "κοινωνικοποίηση" και η ένταξή της στον ΟΑΕ δεν έγινε από το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους, αλλά ήταν μια μέθοδος για να ρυθμιστούν τα χρέη της επιχείρησης, ώστε να παραδοθεί ξανά "καθαρή" στους ιδιώτες. Η εντατικοποίηση της εργασίας, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, γίνεται ώστε να είναι πιο δελεαστική στους ιδιώτες", τόνισε. "Εχουμε πολλά παραδείγματα - συνέχισε - όπως αυτό του συγκροτήματος πρώην Σκαλιστήρη που πουλήθηκε έναντι "πινακίου φακής" και τώρα οι εργαζόμενοι δουλεύον σε συνθήκες ομηρίας". Τελειώνοντας, κάλεσε τους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν για να βάλουν φρένο στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου.

Τελευταίος σταθμός, η Ελάτεια,όπου έγινε συγκέντρωση των εργαζομένων της ΕΡΙΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΗΣ (πρώην ΒΕΛΚΑ Τιθορέας) του Δ. Χατζή. Οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν από τις 2 Μάη, και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τα τέλη του Ιούλη.

Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Νίκος Μπαρμπέρης που τόνισε την ανάγκη να δοθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους και το εργοστάσιο να συνεχίσει τη λειτουργία του, με επαναφορά του εργοστασίου στο πρώην ιδιοκτησιακό καθεστώς (ΟΑΕ).

Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Κ. Παρασκευάς επισήμανε την ανάγκη για την ύπαρξη μιας κλαδικής πολιτικής και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι για δυναμικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ