Σάββατο 11 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΚΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στόχος το ωράριο

Στο "παραπέντε" αποφεύχθηκε η κατ' εξαίρεση διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας του ΜΑΚΡΟ, που είχε αποφασιστεί σε κρυφή σύσκεψη

Με μια καλοστημένη και χωρίς προηγούμενο επιχείρηση, που έγινε προσπάθεια να κρατηθεί μυστική,διευθυντικά στελέχη του ΜΑΚΡΟ μαζί με τον πρόεδρο του εργοδοτικού επιχειρησιακού σωματείου και τον υπεύθυνο της Επιθεώρησης Εργασίας, έθεσαν υπό διαπραγμάτευση, σε συνάντηση με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Στόχος ήταν η κατ' εξαίρεση διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας του ΜΑΚΡΟ από τις 6 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ η απόφαση προβλέπει έναρξη ωραρίου στις 8 το πρωί.

Η προσπάθεια αυτή, που σχεδιάστηκε κρυφά από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης,την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και κάθε άλλο εμπλεκόμενο φορέα, τελικά δεν ευδοκίμησε, γιατί έστω και εκ των υστέρων παρενέβησαν εκπρόσωποι του ΕΚΘ και της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και κατάφεραν να σταματήσουν τη συζήτηση που έθετε σε αμφισβήτηση άλλη μια πρόσφατη κατάκτηση των εργαζομένων. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκε ότι θα ισχύσει το ωράριο λειτουργίας όπως αποφασίστηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο στις 29 Μάη του '97, διευκρίνισε όμως ότι θα υπάρξει μια μικρή ανοχή μέχρι να μπει σε "ρέγουλα" το ΜΑΚΡΟ, που εδώ και μήνες λειτουργεί 6 π.μ. - 9 μ.μ.,με το πρόσχημα ότι εμπορεύεται χονδρική κρέατα και λαχανικά.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης ΜΑΚΡΟ κ. Μιχαηλίδης,ο διευθυντής Προσωπικού κ. Κομίλης,ο γ. διευθυντής του καταστήματος στη Θεσσαλονίκη κ. Μπαλτατζής,ο εκπρόσωπος της Επιθεώρησης Εργασίας Λ. Σιάκκας και ο εργοδοτικός πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου Θ. Σιάμος.Εντύπωση προκαλεί ο ρόλος του εκπροσώπου της Επιθεώρησης Εργασίας, που ενώ, όπως δήλωσε, γνώριζε ότι θα γίνει συνάντηση με τους εργοδότες, δεν ενημέρωσε τον νομάρχη, ο οποίος με τη σειρά του διατεινόταν ότι είχε δεχτεί να συναντήσει μόνο τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Αγανάκτηση προκαλεί ο ρόλος της πλειοψηφίας του Επιχειρησιακού Σωματείου και ιδιαίτερα του προέδρου του, ο οποίος πρότεινε τη διαπραγμάτευση του ωραρίου, πιθανά εκτελώντας άνωθεν εντολές, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η επιχείρηση θα αναγκαστεί να απολύσει 35 εργαζόμενους γιατί θα μειωθούν οι εργατοώρες κατά 19% και φυσικά ο τζίρος της.

Την τακτική της πλειοψηφίας κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η Ενότητα Εργαζομένων στα "Μάκρο" και κάλεσε τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση ώστε να μην περάσει η προσπάθεια τρομοκράτησης και να μπλοκάρει κάθε σχεδιαζόμενη μείωση του προσωπικού.

Τον νομάρχη Θεσσαλονίκης και την Επιθεώρηση Εργασίας για τη "διευκόλυνση" που προσπάθησαν να παράσχουν στο ΜΑΚΡΟ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης,ενώ παράλληλα καταδικάζει την τρομοκρατική και ύπουλα μεθοδευμένη ενέργεια της επιχείρησης, με στόχο την παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Α. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ